Dobra kuha: Poštoklja

Pirejasta, z naribanim sirom zabeljena jed iz kuhanega krompirja in repnih listov, lahko tudi zeljnih, radičevih, regratovih, stročjega fižola....

Pirejasta, z naribanim sirom zabeljena jed iz kuhanega krompirja in repnih listov, lahko tudi zeljnih, radičevih, regratovih, stročjega fižola ali kakšne druge zelenjave. Ime jedi je povezano z načinom priprave, saj sestavine s kuhalnico mečkajo ali »štokajo«. 
Nekateri jedi torej iz iz krompirja in svežega zelja rečejo FRIŠNU ZELJE, ponekod znana tudi kot "mauta".
Krompir olupimo in ga damo kuhati v dovolj velik lonec. Solimo.Pripravimo si zelje - zeljne liste ločimo med seboj ter odstanimo stržen (trdi del zeljnega lista).Zadnjih 10 minut kuhanja krompirja dodamo liste zelja. Količino si prilagodimo po svojem okusu. Razmerje je navadno 1:1 ali pa je krompirja več kot zelja.Ko je kuhano, v drugo posodo odlijemo 2/3 tekočine.Krompir in zelje popopramo (malo več kot se jedi navadno popra) in pretlačimo. Vse skupaj mora biti nekako srednje gostote (kot "mauta" oz. malta) zato po potrebi prilivamo tekočino, v kateri se je kuhal krompir in zelje.

V ponvi na olju pocvremo kocke pancete (ali pršuta) in na rezine narezan česen (pazimo, da česna ne pocvremo preveč - če postane rjav, je grenkega okusa). Vse to zlijemo v lonec s krompirjem in zeljem ter zmešamo.Jed lahko kombiniramo z ocvrtimi fileji piščanca, svinjskim mesom, ražnjiči ... ter paradižnikovo solato.

























Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | 107.8 MHz | Velenje z okolico
  • | 106.8 MHz | Maribor z okolico

Kje smo vidni:

  • | Telekom | Kanal 507
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | A1 | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2022