Pet predsednikovih poljubov za Eldo

Foto: Iztok Dimc

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je revija Vklop že drugič podelila medijske nagrade Žarometi, tokrat brez televizijskega prenosa.

A medijskih zvezd to ni odvrnilo, da se ne bi množično udeležile glamourozne prireditve in se s svojimi toaletami potrudile, da so Žarometi zasijali v polnem sijaju. Tri ure smo spremljali zabavno, duhovito prireditev, ob kateri smo se nasmejali, se zamislili, bili žalostni, presenečeni, razburjeni ... vsega po malo, tako da so na koncu obiskovalci spraševali, če je bilo čisto vse na scenariju,natančno začtrano. Hm, res ni bilo.

Začelo se je na rdeči preprogi, po kateri se je sprehodila takšna množica znanih Slovencev, ki jih vidite redko kje. Iz sveta glasbe Jan Plestenjak, Magnifico, Helena Blagne, Nina Pušlar, Modrijani, iz igralskega sveta Mojca Funkl, Nina Ivanič, Lara Komar, Rok Pišek, Lara Jankovič, Klemen Bučar, Domen Valič, iz sveta blogerjev in vlogerjev Jani Jugovic in Teja Perjet, številne Mamiblogerke, pa seveda Denise Dame, ki se je že v predverju Cankarjevega doma hlastno nalivala s šampanjcem in je potem glasno protestirala, ker ni dobila nagrade, češ da jo je ustvarila ona, češ da je ona definicija You tuba. Iz sveta estrade obrazi in postave, ki smo jim komaj sledili, Salome in “bitje z rogovi”, ki jo je spremljalo, iz sveta politike pa se je prireditve udeležil predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ki je na vrhuncu podelil žaromet za medijsko legendo.

Pa pojdimo od začetka. Prireditev je suvereno in duhovito vodil David Urankar, ki ga poznate s TV Slovenija. O njegovi lepoti ni dvoma, saj je že leta maneken in to celo za spodnje perilo, zdaj pa je dokazal, da je kos tudi takšni prireditvi, kot so Žarometi. Pomagala sta mu dva komika. Rok Bohinc, ki je svoje delo mojstrsko opravil predvsem v tistem delu, ko je z odra odpeljal Denise Dame, ki je kar grobo posegla v potek prireditve in se glasno pritoževala v mikrofon, Rok pa ji je galantno ponudil roko in jo odpeljal v zaodrje, kjer ji je obljubljal prigrizek. Očitno ga je po popitih šampanjcih potrebovala. Drugi Davidov pomočnik je bil komik Sašo Stare, ki ga poznate iz šova Zvezde plešejo. Sašo je s svojim prikupnim humorjem večkrat zatresel Linhartovo dvorano od smeha. V uvodnem plesu so celo izvedli dva »lifta«, tako zaželen element iz oddaje Zvezde plešejo: David Urankar je kot za šalo dvigal plesalke, fantje pa so v zrak dvignili Saša Stareta. Smešno za umret. In nevarno. Za fante.

Izvedeli smo, da je bilo letos nominiranih kar 48 ljudi, 9 oddaj, 6 filmov in en podcast. Denis Avdič je bil nominiran kar šestkrat. In podeljevanje prestižnih medijskih nagrad se je pričelo.

Vsi smo na istem. Tako je naslov pesmi, ki jo izvajata Nipke in Trkaj in je postala pesem leta 2017 oziroma je dobila žaromet za pesem leta. Nagrado sta Nipkeju izročila Darja Gajšek in Jure Godler, Nipke je rekel, da je ponosen in da bo nagrade vesel tudi Trkaj, ki ga na podelitev ni bilo. Lea Sirk in Bojan Emeršič sta bila podeljevalski par, ki se je simpatično prepiral na odru, o igralcih in o kuhinji na Emi. Žaromet za igralko leta sta podelila Nini Ivanič, ki se je duhovito zahvalila takole: »Včasih so mi govorili: Metka, zakaj si takšna? Kakšna? Lepa. Danes pa: »Ines ali Mojca, zakaj si takšna? Kakšna? Ja, zlobna!« Nina je posnela film Outsider, kjer je igrala Metko, pred dvajsetimi leti. Zdaj je dobila žaromet za vlogi v telenovelah Usodno vino in Reka ljubezni. Od tod njena zahvala.

Nabrušen jezik. Nagrado za nabrušen jezik je dobil Jure Godler, kdo pa drug, dobil jo je že lani. Zato je bila tudi njegova zahvala v tem stilu. »Lani sem jo tudi dobil, letos je nadgrajena z lučko (nagrada žaromet, ki so jo dobili nagrajenci, je res zanimivo utripala!), naslednje leto pa naj bo na njej brivnik,« je predlagal izboljšave Godler. Nagrado sta mu izročili prepirljivki iz Reke Ljubezni, Marinka Štern in Teja Glažar. In zraven pokomentirali, da »starcev nihče ne zanima, banda nehvaležna«. Ana Klašnja in Dejan Vunjak sta podelila žaromet za tekmovalno oddajo 2017 šovu Zvezde plešejo, Sašo Stare pa jo je takoj odnesel na POP TV, saj so bili vsi njeni ustvarjalci tisti hip tam, ker oddaja teče v živo, tako da ste si njegov prihod in izročitev nagrade lahko ogledali. Manca Špik in Issac Palma sta pojasnila ogromno razliko med razvedrilno in zabavno oddajo: »Razvedrilna izvabi iz tebe: Ha, ha, zabavna pa Ha, ha, ha.« Toliko, da veste, ker gremo zdaj k obema nagradama: žaromet za gostitelja razvedrilne oddaje je dobil Peter Poles (prevzel pa njegov kolega iz oddaje in v Petrovem imenu povedal, da nagrado dobiš, če nastane ljubezen med oddajo in voditeljem). Nagrado za zabavno oddajo (razliko beri zgoraj!), pa je prejela oddaja Znan obraz ima svoj glas. Kreativna producentka oddaje Jelena Drobež je pojasnila, da ima ekipa oddaje najboljšo službo na svetu, in da nastopajoči delajo čudeže iz tedna v teden. Lea Sirk, ki je Jeleno spremljala na oder kot nastopajoča v tej oddaji, je iz prve roke dodala, da je bila to najlepša izkušnja v njenem življenju. Denis Avdić, voditelj oddaje, pa se je javil s predstave Ženske so z Venere, moški so z Marsa, in se zahvalil za nagrado ter se seveda ponorčeval iz gotovo lačnih gledalcev, ki bodo po prireditvi planili po zastonj hrani. Zato je bil kratek.

Težka nagrada za Teškyja. Revija Vklop podeljuje tudi nagrado za družbeno odgovoren projekt leta. Za lansko leto si je nagrado prislužil komik Andrej Težak Tešky z zares neverjetnim dobrodelnim podvigom: pretekel je 600 kilometrov v desetih dneh, nasmejal prebivalce 30 mest, na poti zbiral prispevke za Botrstvo. V zahvalnem govoru je povedal, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki so naredili več kot on. On pa je dvajset let preležal na kavču, potem pa se je dvignil in pretekel 600 km. In zdaj je tekač na dolge proge. V svojem stilu pa je pribil: »Nagrada je kar težka. Hvala.«

Goran Obrez, odgovorni urednik športnega časopisa SN Ekipa, pa je v svojem znamenitem športnem slogu, s katerim je nasmejal dvorano, napovedal glasbeno divo Heleno Blagne: »Mnogi so jo lovili, a nihče je ni ujel. Zaman. Boljša kot Messi ... » In prišla je Helena. V dolgem rdeče belem krilu in črni čipkasti srajci nam je vzela dih in zapela pesem Tatu, kot zna le ona.

Podeljevalca nagrade za filmsko zgodbo leta Lara Komar in Domen Valič sta se malce pošalila iz tega, da so žarometi sicer dogodek, ki smo ga vsi čakali vse leto, razen televizijskih hiš. Nagrado je dobil film Košarkar naj bo. Režiser filma Boris Petkovič je razmišljal: »V Sloveniji in na svetu obstajata dva poklica, za katera vsi mislijo, da bi ju opravljali bolje: nogometni selektor in filmski režiser. A slovenski film še vedno delamo vitalen in zanimiv.«

Denise Dame protestira. Revija Vklop je letos prvič uvedla nagrado za največjo spletno zvezdo. Podelila sta jo Modrijan Blaž Švab in reper Challe Salle, ki sta drug drugemu čestitala za dobro delo. In ko je nagrado dobil spletni vloger Ciril Komotar, se zahvalil pokojnemu očetu, ki je bil njegov vzornik, ker ga je naučil, da je dober do drugih, se je Denise Dame v dvorani začela glasno pritoževati, da je ta žaromet njen. Ciril se ni pustil motiti in je vsem svetoval, naj spoštujemo svoj avto in si pripnemo varnostne pasove, tudi tiste zadaj.

Žaromet za voditelja informativne oddaje je podelila Helena Blagne, preoblečena v oprijeto črno obleko. Malo je zajadrala v minule čase, ko so otroci zvečer gledali risanke in šli spat, starši pa vsi gledali poročila. Danes vsi brskamo po internetu, je potožila Helena. Med podeljevanjem nagrade Manici J. Ambrožič, ki je pred kratkim postala tudi urednica informativnega programa TV Slovenija, je spet začela povzročati hrup Denise Dame, ki je prikorakala, no, bolj jo je zaneslo na oder, visoko kot smreko, a pošteno opito, a jo je Rok Bohinc spretno odpeljal z odra. Manica se je nato v miru zahvalila za nagrado, češ da je iskreno počaščena, poudarila je, da imamo v Sloveniji dobro in odgovorno novinarstvo. In da gremo naprej!

Poklon Jerneju Šugmanu. Nagrado za igralca leta je dobil žal pokojni Jernej Šugman. Nagrado je v njegovem imenu prevzel Bojan Emeršič, ki je povedal, da je z Jernejem tisočkrat doživljal aplavze, da sta bila dobra prijatelja, in da igralcu aplavz pomeni vse. Vsi v Linhartovi dvorani smo vstali, se s solzami v očeh spominjali Jerneja in njegovih številnih vlog v gledališču in filmu ter njegovega velikega srca. Povsem zaslužena nagrada. Žal posthumna. Slavko Bobovnik, ki jo je z Darjo Zgonc podeljeval, je občinstvu v Cankarjevem domu sporočil še eno žalostno vest: da je tistega dne preminil še en slovenski igralec, Demeter Bitenc. Dvorana je žalostno vzdihnila.

Glasba za solze. Sledila je glasbena točka, v kateri smo imeli čas za razmišljanje o Jerneju, Demetru. Pevcema Ireni Yebuah Tiran in Klemnu Bunderli se je na odru pridružila Elda Viler in troglasno so zapeli pesem Nora je misel. Bilo je noro glasbeno doživetje. Nato pa je sledila nagrada za najboljši glas. Dobil jo je Magnifico in dvorana je navdušeno zaploskala. Magnifico je na oder prišel z bratom Aleksandrom - Schatzijem, in povedal: »V karieri sem slišal marsikaj, ampak, da imam glas ... Sem tipičen primer, da je vsakdo lahko pevec. Nekdo mi je rekel, da pojem, ko da bi koza sc ... na pleh.« In dvorana je šla v smeh. Rekel je še, da ima za njegov uspeh velike zasluge tudi njegov brat.

Več v Zarji št. 17, 24. 4. 2018.

Nora misel v izvedbi Irene Yebuah Tiran, Elde Viler in Klemna Bunderle.

Nora misel v izvedbi Irene Yebuah Tiran, Elde Viler in Klemna Bunderle.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Kanal 19
  • | Telekom | Kanal 21
  • | T-2 | Kanal 16
  • | A1 | Kanal 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2024