Dobra kuha: Hruškovo pecivo

V kuhinji so hruške vsestransko uporabne, odvisno od sorte.

Zgodovinski viri pravijo, da so sveže hruške že od nekdaj veljale za zdravilni sadež.

Gojili so jih že stari Grki v 8. stoletju pred našim štetjem, Homer jih je imenoval darilo bogov, oboževali so jih tudi Feničani in Rimljani, z njimi so se sladkali perzijski kralji, v srednjeveški Italiji pa so poznali že 200 različnih sort.

V 17. stoletju so postale pravi modni hit na vseh večjih evropskih dvorih, še posebej francoskem. Kuharji so izumljali različne bolj ali manj okusne recepte, sadjarji pa so s križanji in cepljenji začeli ustvarjati vse več novih sort. Danes jih je na svetu registriranih že več kot pet tisoč.
Hruške slovijo po svoji sladkosti. Vsebujejo okoli 12 odstotkov sladkorjev, nekatere sorte celo nekoliko več. Zanje je podobno kot za jabolka značilno, da zreli plodovi vsebujejo trikrat več fruktoze kot glukoze.

V hruškah so v manjših količinah tudi vitamin C, E in A ter vitamini B kompleksa.
V kuhinji so vsestransko uporabne, odvisno od sorte. Za pecivo, zavitke in različne druge sladice so primerne zgodnejše mehke in aromatične sorte.

Pozne sorte, ki se obirajo šele oktobra, so okusne dušene in kuhane, saj dobro obdržijo okus, ki se pri zgodnejših med kuhanjem hitro zgubi.

Iz tepk in drugih drobnoplodnih sort, ki postanejo užitne, šele ko se zmedijo, lahko pripravite okusne sadne kaše in omake.

Posebno okusna sladica so dušene hruške. Najbolj okusne bodo, če jih boste namesto v vodi dušili v limoninem soku ali vinu.

V različnih jedeh, na primer kompotih in sadnih kremah, se dobro ujamejo tudi z nekaterimi zelišči in začimbami, npr. z ingverjem, klinčki, cimetom, meliso, meto in rožmarinom.

Za okusno in malce drugačno predjed postrezite rezine svežih hrušk z orehi in plemenitim sirom. Pred tem sveže narezane rezine pokapljajte z razredčenim limoninim sokom, da ne porjavijo.
Hruškovo pecivo
Recept za puhasto pecivo s hruškami, cimetom in rjavim sladkorjem.
Sestavine
100g Sladkor - rjavi
Cimet
Muškatni orešček
Sol
120g Maslo
180g Sladkor - beli
2 kosa Jajce - kokošje
200g Kisla smetana
60g Kravje mleko - polnomastno
Ekstrakt - vanilijev
120g Pšenična bela moka
Pecilni prašek
Soda bikarbona
3 kosi Hruške - sveže
Priprava
V posodi zmešamo rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, sol, 1 žlico moke in 1 žlico masla.

Z mešalnikom penasto stepemo maslo in sladkor. Dodamo jajci, kislo smetano, mleko in ekstrakt vanilije. Vmešamo še moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

Hruške operemo, olupimo in narežemo na rezine.

Po pekaču potresemo polovico pripravljene mase iz rjavega sladkorja, razporedimo hruške in potresemo še preostali sladkor. Prelijemo s pripravljenim testom in pečemo 30 minut na 180° C.

Pečeno pecivo obrnemo okrog in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019