Dobra kuha: Juha z rdeče pese in krompirja

Rdečo peso lahko kuhate, pečete ali pražite.

Zagotovo vam je že babica govorila, da je rdeča pesa dobra za kri, in prav je imela, saj je to tudi znanstveno potrjeno. Vsebuje pa tudi veliko vlaknin, ki so bistvene za hujšanje.
Rdeča pesa je bližnja sorodnica špinače in ima prav tako kot špinača veliko hranilnih snovi, poleg tega pa naj bi bila močan antioksidant in razstrupljevalec telesa. Rdečo peso lahko enostavno vzgojite v domačem vrtu, če pa jo kupujete, bodite pozorni na stebelca in koreninice, ki izdajajo, kako sveža je. Najbolje, da jo kupite kar z listi, saj so listi rdeče pese odličen dodatek solatam. Shranjena na hladnem in temnem mestu zdrži tudi več tednov, včasih celo požene kakšen nov listek.
 Rdeča pesa se odlično poda k feta siru, paše z orehovim in oljčnim oljem, surovo pa lahko naribate na zeleno solato ali iz nje pripravite sok (zmešajte ga s korenčkovim ali pomarančnim sokom, da bo okus boljši, prav tako pa tudi vitaminsko-rudninska sestava).

Juha z rdeče pese in krompirja

Sestavine:
500 g rdeče pese
2 večja krompirja
2 žlici olja
0,5 žličke mlete kumine
5 dl zelenjavne jušne osnove
1 ščepec mletega črnega popra
2 ščepca soli
1 vejica peteršilja
4 žličke kisle smetane

Na kuhalnik postavimo lonec s približno enim litrom osoljene vode. Medtem ko čakamo, da voda zavre, peso temeljito očistimo in operemo. Oprano peso dodamo v lonec z vrelo vodo, znižamo temperaturo in jo v pokritem loncu kuhamo približno 50 minut. Kuhano peso odcedimo, še toplo olupimo in narežemo na manjše kocke.

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerega vlijemo olje. V lonec stresemo krompir in ga na hitro popražimo ter začinimo z mleto kumino. Zalijemo z jušno osnovo in na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut. V lonec dodamo rdečo peso. Kuhamo še 10 minut. Juho po okusu začinimo s poprom in soljo.

Kuhano juho s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Vejico peteršilja speremo pod tekočo vodo in osušimo. Še toplo juho razporedimo v jušne skledice. Okrasimo jo z žličko kisle smetane in peteršiljevim listkom ter postrežemo.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019