Dobra kuha: Kostanjeva juha s sirom

V časih, ko ljudje še niso poznali krompirja, je bil kostanj pomemben vir prehrane na področju Slovenije.

V višavskih predelih Sredozemlja, kjer je bilo težko pridelati žito, je bil kostanj glavna hrana v jesenskem in zimskem času. 

Domovini kostanja sta Mala Azija in Sredozemlje. Pri nas je največ kostanjevih dreves na Primorskem, v Beli krajini in v jugovzhodnem delu, sicer pa rastejo povsod, razen na Koroškem. Eno samo drevo kostanja obrodi od 100 do 200 kg zdravih plodov. Obrodi vsako leto, še posebej plodno pa je vsako tretje leto.

Kostanjeva juha s sirom

20 g masla
1 šalotka
1 večja korenina pastinaka
1 srednje velika korenina zelene
2 stebli zelene
2 srednje veliki jabolki
300 g kuhanega kostanja
1 l zelenjavne juhe
100 g kozjega sira
sol
poper
malo sladke smetane
ščepec muškatnega oreščka


Za kostanjevo juho s sirom najprej na drobne kocke narežite opran in olupljen pastinak, korenino zelene in šalotko. Na drobno narežite tudi stebli zelene in olupljeni jabolki.

Medtem v loncu razpustite maslo in dodajte najprej nasekljano šalotko ter nato pastinak in korenino zelene ter pražite približno deset minut.

Nato dodajte preostalo nasekljano zelenjavo, solite in poprajte ter dodajte ščepec naribanega muškatnega oreščka.

Po približno desetih minutah dodajte kostanj in vse skupaj zalijte z vročo zelenjavno juho. To kuhajte približno pol ure, da se vsa zelenjava zmehča, nato pa jo zmešajte s paličnim mešalnikom.

Tik pred koncem kuhanja dodajte nariban trši kozji sir in kostanjevo juho postrezite s nekaj kapljicami sladke smetane.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019