Dobra kuha: Juha iz kislega zelja in klobaso

zelje

zelje Foto: splet

Zima je čas, ko se na naših krožnikih pogosto znajde kislo zelje.

Zima je čas, ko se na naših krožnikih pogosto znajde kislo zelje. Običajno si ga privoščimo kot prilogo h kuhanemu ali pečenemu mesu, odlično pa je tudi v juhah in enolončnicah, v katerih pa seveda ne sme manjkati dobra domača prekajena klobasa.
1 dimljena klobasa
750 ml vode
4 žlice olja
1 čebula
500 g kislega zelja
3 stroki česna
2 lovorjeva lista
0,5 žličke poprovih zrn
1 žlička mlete rdeče paprike
1 žlička soli
4 žlice kisle smetane
Klobaso položimo v lonec z mrzlo vodo in počakamo, da voda zavre. Nato lonec odstavimo in klobaso pustimo v vodi še 10 minut. Zelje poskusimo. Če se nam zdi prekislo, ga na hitro speremo v cedilu pod tekočo hladno vodo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.

Klobaso ohladimo in narežemo na rezine. V večjem loncu segrejemo dve žlici olja, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo zelje in vse skupaj zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhala klobasa. Tekočine mora biti toliko, da je zelje povsem pokrito. Po potrebi prilijemo še malo vode. V lonec dodamo lovorjev list, mleto papriko, sesekljan česen, sol in poprova zrna. Lonec delno pokrijemo in juho na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se zelje zmehča (približno 20 minut).

V ponvi segrejemo preostalo olje, na katerem popečemo rezine klobase. Juho serviramo v jušne skodelice ter okrasimo z žlico kisle smetane in popečenimi rezinami klobase. Pripravljeno jed postrežemo s kruhom.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2020