Dobra kuha: Palačinke s pomarančo

palačinke

palačinke Foto: splet

Okusne in malce drugačne palačinke, ki so nadvse primerne za trenutni letni čas.

Pomaranča, ki jo imenujemo tudi kitajsko jabolko, navdušuje človeštvo v vsej zgodovini. Njena domovina je Kitajska, v Evropo so jo prinesli portugalski pomorščaki šele v 14. stoletju in jo kasneje razširili po vsem svetu.

Danes poznamo sladko pomarančo kot najbolj priljubljen zimski sadež, ki se prideluje v neštetih različicah.
V Sloveniji pomaranče uporabljamo predvsem pri pripravi sladkih jedi, uživamo jih tudi v kombinaciji s toplimi jedmi in različnimi vrstami mesa, kot je piščančje, račje in ribje. V trgovini lahko najdemo tudi ne škropljene pomaranče, njihovo lupino lahko uporabimo v različnih jedeh za izboljšanje okusa in arome.

Iz pomaranč se pridobiva tudi olje, uporabno kot aromatičen dodatek pri peki peciva, za likerje in bombone ter v kozmetični industriji.

PALAČINKE S POMARANČO
1 skodelica maskarponeja
2 bio pomaranči
1 pest listov mete
6 žlic čokoladnega preliva
1 žlica olja
TESTO
2 jajci
350 ml toplega mleka
220 g moke
1 žlica olja
1 dl mineralne vode
1 žlička sladkorja
1 ščepec soli
Iz sestavin pripravimo maso za palačinke.

Na ponev kanemo kapljico olja, ga razmažemo po ponvi in ponev pristavimo na kuhalnik. Ponev dobro segrejemo in vanjo vlijemo prvo zajemalko mase. Maso razlijemo po ponvi tako, da ni luknjic in je sloj testa čim bolj enakomerno debel. Palačinko spečemo na eni strani – lahko si pomagamo z leseno lopatko tako, da privzdignemo palačinko in preverimo, ali je resnično pečena. Nato palačinko obrnemo in jo spečemo še na drugi strani. Pečene palačinke zlagamo na ogret krožnik. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler ne spečemo dovolj palačink oz. porabimo vso testo.

Maskarpone stresemo v skledo. Pomarančo dobro operemo, osušimo s papirnato brisačo in naribamo za eno žličko lupinice. Pomarančo prerežemo na pol in ožamemo sok . Lupinico in dve žlici soka dodamo v skledo z maskarponejem. Sestavine v skledi nežno premešamo z žlico. Metine listke na drobno nasekljamo in nežno vmešamo v zmes, ki jo namažemo po palačinkah, nato pa jih zvijemo.

Pomarančo operemo, obrišemo in razrežemo na rezine. Po dve palačinki položimo na krožnik, ju enakomerno polijemo s čokoladnim prelivom in okrasimo z rezinami pomaranče. Za dekoracijo lahko uporabimo tudi metine listke.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2020