Oddaje

Dolžina: do 60 minut
Voditeljica: Edita Žugelj
Kdaj jo lahko slišite? Vsak četrtek ob 20.00 (ponovitev  v soboto ob enih in nedeljo ob štirih zjutraj) na Radiu Veseljak.

FB stran oddaje Slovenija brez meja:  POVEZAVA  

Opis:
Slovenija brez meja je oddaja, namenjena slovenskim izseljencem, zamejcem in zdomcem pa tudi vsem, ki imajo koga od bližnjih v tujini ali jih zanima življenjski utrip Slovencev po svetu. Po nekaterih podatkih naj bi bilo Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo izven matične države, celo do pol milijona. Informacije in prispevki v Sloveniji brez meja so namenjeni predvsem povezovanju slovenskih rojakov po svetu in doma. Vsi, ki živite izven matične domovine, ste vabljeni, da oddajo sooblikujete: pišite nam na elektronski naslov: edita@veseljak.si  
Oddaja Slovenija brez meja nastaja pod pokroviteljstvom Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po Svetu.

Sodelujemo tudi z: Združenjem Slovenska izseljenska matica (http://www.zdruzenje-sim.si/), Rafaelovo družbo (http://www.rafaelova-druzba.si/),  Izseljenskim društvom Slovenija v svetu (www.drustvo-svs.si) in Svetovnim slovenskim kongresom (http://www.slokongres.com/).

Arhiv oddaj

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.01.2018

V pogovoru s kuharjem Korlom Terškom, ki se je leta kalil in izpopolnjeval tudi na delu v tujini, o prednostih tovrstnih izkušenj. Pa kako je kot popotnik na najbolj nepričakovanem mestu srečal rojaka s slovenskimi koreninami.

SLOVENIJA BREZ MEJA 04.01.2018

V oddaji gostimo predsednika SKA iz Argentine Damijana Ahlina in predsednika SSK Borisa Pleskoviča, ki sta orisala delo v l. 2017, ter fotografa Matjaža Rušta, ki vabi na razstavo fotografij, posnetih med slovenskimi izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.12.2017

Zadnja oddaja v letu 2017 ponuja pregled nekaterih dogodkov in pogovorov z našimi rojaki z vsega sveta v tem letu, ki ste jih lahko poslušali v naših oddajah. Veselo, srečno in lahkotno v 2018! <3

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.12.2017

Gostja božične oddaje SBM je Marija Majda Souček, ki že 53 let živi v Bosni in Hercegovini, kamor jo je zanesla ljubezen. Majda je zelo dejavna v slovenski skupnosti v Tuzli, pogosto pa obiskuje tudi domovino.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.12.2017

V oddaji vam predstavljamo Ljubljančana Andreja Vasleta, ki zadnjih 16 let živi in dela v Braziliji, kjer si je ustvaril tudi družino. Kot poslovni svetovalec ves čas išče priložnosti in odpira poti za gospodarsko sodelovanje med domovino in Brazilijo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 07.12.2017

Oddaja med drugim prinaša pogovore z ekipo radijske oddaje Okence v Slovenijo iz Argentine, ki je ob 30. obletnici oddajala iz slovenske prestolnice. Mirko Vasle, Marjana Pirc in Betty Miklavc o doživetjih iz studia in domovine svojih prednikov.

SLOVENIJA BREZ MEJA 30.11.2017

V oddaji vam predstavljamo časopis Slovenika, ki ga v Beogradu izdaja Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, izvedeli pa boste tudi marsikaj zanimivega o njegovih sodelavcih in njihovih slovenskih koreninah.

SLOVENIJA BREZ MEJA 23.11.2017

Osrednja tema oddaje je tradicionalen obred, ki ga marsikje ohranjajo tudi naši rojaki po svetu. Z etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, smo govorili o kulturi kolin na Slovenskem, o njihovi vlogi nekoč in danes ter njihovem pomenu med izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 16.11.2017

Prvi del reportaže s posveta o mladih rojakih v Italiji, ki ga je na Opčinah pripravil Svetovni slovenski kongres. Sogovorniki: Ivo Jevnikar, Adriano Kovačič, Devan Jagodic, Andreja Duhovnik Antoni, Ivan Peterlin.

SLOVENIJA BREZ MEJA 09.11.2017

O projektu širjenja slovenske besede med Slovenci izven matične domovine z uporabo elektronske literature na spletnem portalu Biblos v pogovoru s Heleno Janežič, vodjo Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

SLOVENIJA BREZ MEJA 02.11.2017

Osrednji gost v oddaji je Belokranjec Anton Malenšek, ki je kot mladenič boljše življenje iskal v ZDA in se po 55 letih vrnil v Slovenijo. Pripovedoval je o življenju in delu v Ameriki ter o svoji veliki ljubezni do domovine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.10.2017

Gost oddaje je tržaški pisatelj, novinar in alpinist Dušan Jelinčič, uveljavljen zamejski avtor ter eden najbolj branih in mednarodno nagrajenih slovenskih pisateljev. Z romanom Zvezdnate noči je uvedel tudi nov stil gorniške literature.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.10.2017

Z dr. Heleno Jaklitsch o nastanku knjige Rojstvo novih domovin in razstavi v Nuku ter njenem raziskovanju življenja slovenskih beguncev po II. svetovni vojni.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.10.2017

Ksenija Majcen je v otroških letih živela v vzhodnem Berlinu, kasneje pa več kot dve desetletji v ZDA. O svoji dogodivščini, ko se je kot osemletna deklica iz vzhodnega Berlina odpravila na obisk k dedku v domovino, je napisala knjigo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 05.10.2017

V jubilejni, 300. oddaji, s pomočjo Ivana Sivca in Aleksija Jercoga predstavljamo zgodbi o nastanku izjemnih knjig o Lojzetu Slaku in Slavku Avseniku ter njunem poslanstvu med zamejci in izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.09.2017

Z dr. Zvonetom Žigonom z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o nagradnem natečaju za diplomska, magistrska in doktorska dela, s katerim spodbujajo študijsko raziskovanje življenja in dela naših rojakov na tujem.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.09.2017

Gostja v oddaji je mag. Meta Lokar, ki že štiri leta živi v daljnem Pekingu, kjer kitajske študente poučuje slovenščino. Pogovarjali sva se o tem, kako se je znašla v povsem drugačni kulturi.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.09.2017

Osrednjo pozornost namenjamo Slofestu, festivalu Slovencev v Italiji, ki bo ta konec tedna v Trstu. Cilji Slofesta so sodelovanje, medkulturno povezovanje ter izmenjava, hkrati pa prikaže bogato ustvarjalnost slovenske narodne skupnosti v Italiji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 07.09.2017

Pogovor z raziskovalko, dr. Marijanco Ajšo Vižintin, ki ugotavlja, da so si zgodbe slovenskih izseljencev na tujem in tujih priseljencev v Sloveniji podobne. V oddaji tudi informacije o aktualnih razpisih in natečajih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 31.08.2017

Pogovor s Sašem Avsenikom o Festivalu Avsenik in načrtih za prihodnost ter Francijem Černetom, ki že 17. leto sodeluje z najstarejšo ameriško-slovensko radijsko oddajo, Slovene radio hour v Pittsburghu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.08.2017

Vabljeni, da prisluhnete novim izseljenskim zgodbam z 22. prireditve Srečanje v moji domovini, na kateri se zberejo člani Kulturnega društva Slovenija iz Stuttgarta.

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.08.2017

O Društvu Pleteršnikova domačija Pišece in projektu Moja hiša je tvoj dom pripovedujeta Martin Dušič in Lojze Ogorevc, o svojih slovenskih prednikih in obiskih Slovenije pa Boban Trajkovski in njegova žena Danijela ter Radmila Jeremić Ćurčin.

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.08.2017

V posebni oddaji Slovenija brez meja Marija Ahačič Pollak in Simon Golobič obujata spomine na sodelovanje in prijateljstvo s pred kratkim preminulim velikanom slovenske narodno zabavne glasbe Vilkom Ovsenikom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 03.08.2017

Reportaža s poletne šole Slovenščina malo drugače, ki jo je v Gorenju pri Zrečah organiziralo Združenje SIM. V pogovoru za oddajo so sodelovali mladi udeleženci slovenskih korenin iz šestih držav.

SLOVENIJA BREZ MEJA 27.07.2017

Na srečanju Dobrodošli doma 2017 sem se pogovarjala z rojaki iz Argentine: Lojzetom Modicem iz Buenos Airesa in njegovo hčerko, učiteljico Tatjano Modic ter maturantoma Veroniko Brula in Gabrielom Ravnikom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 20.07.2017

V pogovoru z Elzo Ajduković in Boštjanom Kocmurjem smo osvetlili 20-letnico Društva Slovencev Kredarica Novi Sad in srebrni jubilej Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 13.07.2017

V oddaji govorimo o pravkar minulem srečanju Dobrodošli doma 2017 dvorcu Rakičan v Murski Soboti, kjer sem sem o stikih z izseljenci pogovarjala tudi z županom Aleksandrom Jevškom in glasbenikom Vladom Kreslinom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 06.07.2017

Osrednja gostja oddaje je slikarka iz Kanade Irena Hribar Schmidt, ki osebni jubilej proslavlja z dvema razstavama v domovini. Pogovarjali smo se tudi z novim predsednikom SKA iz Argentine Damianom Ahlinom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 29.06.2017

V pogovoru z Andrejko Majhen z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o podrobnostih zanimivega tridnevnega programa prireditve Dobrodošli doma 2017, ki bo od 7. do 9. julija v Murski Soboti.

SLOVENIJA BREZ MEJA 22.06.2017

Osrednjo pozornost v oddaji namenjamo rojakinji Dragi Gelt, pesnici, pisateljici, učiteljici, risarki in vsestranski kulturni delavki, ki se je v Avstralijo odpravila z 10 dolarji v žepu in polpraznim kovčkom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 15.06.2017

Žiga Deršek v oddaji pripoveduje o gostovanju ansambla Lun'ca pri Slovencih na Švedskem, Luka Klopčič pa o bližnjih projektih Svetovnega slovenskega kongresa.

SLOVENIJA BREZ MEJA 08.06.2017

Osrednji gost oddaje je v Parizu živeči filozof, pisec in fotograf ter borec za pravice slepih, svetovljan Evgen Bavčar. Pogovarjali smo se tudi z Janezom Dolinarjem iz ansambla Bitenc.

SLOVENIJA BREZ MEJA 01.06.2017

Gostje v oddaji, pesnica Dragica Čarna, plesalec Federico Ordoñez in glasbenik Patricio Grande, pripovedujejo o umetniškem večeru na Slovenskem veleposlaništvu v Bruslju, na katerem so prepletli poezijo, ples, glasbo in podobe.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.5.2016

V zadnji majski oddaji pogovor z Marijo Ahahčič Pollak o pripravah na gostovanje Skupine Plamen v Sloveniji in dr. Andrejko Žejn o koroških narečjih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.5.2016

Pogovor z zamejsko Slovenko Vido Forčič, eno od nagrajenk XIV. nagradnega natečaja USZS na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.5.2016

Utrinki s slovesnosti ob podelitvi nagrad in priznanj XIV. nagradnega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za naloge na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 5.5.2016

V pogovoru z dr. Zvonetom Žigonom o XIV. Nagradnem natečaju UZSZS, s Sonjo Avguštin Čampa pa o 9. Konferenci slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.4.2016

Prisluhnite ameriškemu Slovencu iz Clevelanda Tomažu Perčiču, ki skrbi tudi za časopis Slovenski ameriški časi – Slovenian American Times.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.4.2016

Jasmina Ilič o dogodkih v organizaciji Združenja SIM, ki praznuje 65-letnico: natečaju za otroško risbo ali sliko, ustvarjalni poletni šoli slovenskega jezika in tradicionalni likovni koloniji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.4.2016

V tokratni oddaji prisluhnite pogovoru s strokovnim sodelavcem Slovenske konference SSK Luko Klopčičem o bližajočem se Taboru slovenskih otrok po svetu, za katerega še zbirajo prijave.

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.4.2016

Pogovor z udeleženci seminarja za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, ki sta ga organizirala Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

SLOVENIJA BREZ MEJA 31.3.2016

Seminar za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, razpis za učitelje slovenščine v BiH, 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani in Zamejski večer s Slovenci iz Benečije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.3.2016

Prisluhnite pogovoru z mag. Dejanom Valentinčičem, ki je bil lani 5 mesecev med Slovenci v ZDA in Kanadi. Za našo oddajo je povedal nekaj izjemnih zgodb o naših tamkajšnjih rojakih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.3.2016

Pogovor z umetnostno zgodovinarko Heleno Čretnik, ki že četrto leto živi na grškem otoku Kreta, kjer dela kot izvrstna turistična vodnica.

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.3.2016

Helena Janežič, vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS v NUK je bila lani jeseni na povabilo Zedinjene Slovenije tri tedne med Slovenci v Argentini. Prisluhnite ji v današnji oddaji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 3.3.2016

Ob 10-letnici MePZ Encijan sem se pogovarjala z dolgoletno predsednico SKD Istra iz Pulja Klavdijo Velimirović.

SLOVENIJA BREZ MEJA 25.2.2016

Gostja v oddaji je kanadska Slovenka Kathy Zamejc Vogt iz mesta St. Catharines v provinci Ontario, glasbenica in harmonikarka..

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.2.2016

Prisluhnite mislim akademika Cirila Zlobca o izseljenstvu, ki jih je izrekel na otvoritvi razstave ob 65-letnici Slovenske izseljenske matice v NUK.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.2.2016

V oddaji vam predstavljam Slovenko, ki živi med Slovenijo in Kanado. Nataša Martinčič je prevajalka in učiteljica angleščine, trenerka zavestnega ustvarjanja ter avtorica knjige "Zakaj se Buda smeje?

SLOVENIJA BREZ MEJA 4.2.2016

Na pogovor sem povabila Tržačana Evgena Bana, zamejskega Slovenca, ki je v Italiji pravi zvezdnik, v novem letu pa ga lahko poslušamo tudi na radiu Aktual.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.1.2016

Prisluhnite pogovoru z ameriško glasbenico s slovenskimi koreninami LynnMarie Hrovat Rink, kraljico polke na diatonični harmoniki, nominiranko za grammy, TV producentko, pisateljico in igralko.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.1.2016

V oddaji smo se posvetili dvema nevladnima organizacijama in njunim načrtom za letošnje leto – Združenju Slovenska izseljenska matica in Izseljenskemu društvu Slovenija v svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.1.2016

V oddaji vam predstavljamo argentinskega Slovenca Juana Grisa, ki živi med Južno Ameriko in domovino svojih prednikov, kjer je pustil svoje srce.

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.1.2016

V prvi oddaji v l. 2016 prisluhnite vtisom mladih z Višarski dni, ki so potekali zadnje dni minulega leta, informaciji o projektu Globalna Slovenija in novicam našega pokrovitelja.