Oddaje

Dolžina: do 60 minut
Voditeljica: Edita Žugelj
Kdaj jo lahko slišite? Vsak četrtek ob 20.00 (ponovitev  v soboto ob enih in nedeljo ob štirih zjutraj) na Radiu Veseljak.

FB stran oddaje Slovenija brez meja:  POVEZAVA  

Opis:
Slovenija brez meja je oddaja, namenjena slovenskim izseljencem, zamejcem in zdomcem pa tudi vsem, ki imajo koga od bližnjih v tujini ali jih zanima življenjski utrip Slovencev po svetu. Po nekaterih podatkih naj bi bilo Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo izven matične države, celo do pol milijona. Informacije in prispevki v Sloveniji brez meja so namenjeni predvsem povezovanju slovenskih rojakov po svetu in doma. Vsi, ki živite izven matične domovine, ste vabljeni, da oddajo sooblikujete: pišite nam na elektronski naslov: edita@veseljak.si  
Oddaja Slovenija brez meja nastaja pod pokroviteljstvom Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po Svetu.

Sodelujemo tudi z: Združenjem Slovenska izseljenska matica (http://www.zdruzenje-sim.si/), Rafaelovo družbo (http://www.rafaelova-druzba.si/),  Izseljenskim društvom Slovenija v svetu (www.drustvo-svs.si) in Svetovnim slovenskim kongresom (http://www.slokongres.com/).

Arhiv oddaj

SLOVENIJA BREZ MEJA 16.11.2017

Prvi del reportaže s posveta o mladih rojakih v Italiji, ki ga je na Opčinah pripravil Svetovni slovenski kongres. Sogovorniki: Ivo Jevnikar, Adriano Kovačič, Devan Jagodic, Andreja Duhovnik Antoni, Ivan Peterlin.

SLOVENIJA BREZ MEJA 09.11.2017

O projektu širjenja slovenske besede med Slovenci izven matične domovine z uporabo elektronske literature na spletnem portalu Biblos v pogovoru s Heleno Janežič, vodjo Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

SLOVENIJA BREZ MEJA 02.11.2017

Osrednji gost v oddaji je Belokranjec Anton Malenšek, ki je kot mladenič boljše življenje iskal v ZDA in se po 55 letih vrnil v Slovenijo. Pripovedoval je o življenju in delu v Ameriki ter o svoji veliki ljubezni do domovine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.10.2017

Gost oddaje je tržaški pisatelj, novinar in alpinist Dušan Jelinčič, uveljavljen zamejski avtor ter eden najbolj branih in mednarodno nagrajenih slovenskih pisateljev. Z romanom Zvezdnate noči je uvedel tudi nov stil gorniške literature.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.10.2017

Z dr. Heleno Jaklitsch o nastanku knjige Rojstvo novih domovin in razstavi v Nuku ter njenem raziskovanju življenja slovenskih beguncev po II. svetovni vojni.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.10.2017

Ksenija Majcen je v otroških letih živela v vzhodnem Berlinu, kasneje pa več kot dve desetletji v ZDA. O svoji dogodivščini, ko se je kot osemletna deklica iz vzhodnega Berlina odpravila na obisk k dedku v domovino, je napisala knjigo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 05.10.2017

V jubilejni, 300. oddaji, s pomočjo Ivana Sivca in Aleksija Jercoga predstavljamo zgodbi o nastanku izjemnih knjig o Lojzetu Slaku in Slavku Avseniku ter njunem poslanstvu med zamejci in izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.09.2017

Z dr. Zvonetom Žigonom z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o nagradnem natečaju za diplomska, magistrska in doktorska dela, s katerim spodbujajo študijsko raziskovanje življenja in dela naših rojakov na tujem.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.09.2017

Gostja v oddaji je mag. Meta Lokar, ki že štiri leta živi v daljnem Pekingu, kjer kitajske študente poučuje slovenščino. Pogovarjali sva se o tem, kako se je znašla v povsem drugačni kulturi.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.09.2017

Osrednjo pozornost namenjamo Slofestu, festivalu Slovencev v Italiji, ki bo ta konec tedna v Trstu. Cilji Slofesta so sodelovanje, medkulturno povezovanje ter izmenjava, hkrati pa prikaže bogato ustvarjalnost slovenske narodne skupnosti v Italiji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 07.09.2017

Pogovor z raziskovalko, dr. Marijanco Ajšo Vižintin, ki ugotavlja, da so si zgodbe slovenskih izseljencev na tujem in tujih priseljencev v Sloveniji podobne. V oddaji tudi informacije o aktualnih razpisih in natečajih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 31.08.2017

Pogovor s Sašem Avsenikom o Festivalu Avsenik in načrtih za prihodnost ter Francijem Černetom, ki že 17. leto sodeluje z najstarejšo ameriško-slovensko radijsko oddajo, Slovene radio hour v Pittsburghu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.08.2017

Vabljeni, da prisluhnete novim izseljenskim zgodbam z 22. prireditve Srečanje v moji domovini, na kateri se zberejo člani Kulturnega društva Slovenija iz Stuttgarta.

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.08.2017

O Društvu Pleteršnikova domačija Pišece in projektu Moja hiša je tvoj dom pripovedujeta Martin Dušič in Lojze Ogorevc, o svojih slovenskih prednikih in obiskih Slovenije pa Boban Trajkovski in njegova žena Danijela ter Radmila Jeremić Ćurčin.

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.08.2017

V posebni oddaji Slovenija brez meja Marija Ahačič Pollak in Simon Golobič obujata spomine na sodelovanje in prijateljstvo s pred kratkim preminulim velikanom slovenske narodno zabavne glasbe Vilkom Ovsenikom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 03.08.2017

Reportaža s poletne šole Slovenščina malo drugače, ki jo je v Gorenju pri Zrečah organiziralo Združenje SIM. V pogovoru za oddajo so sodelovali mladi udeleženci slovenskih korenin iz šestih držav.

SLOVENIJA BREZ MEJA 27.07.2017

Na srečanju Dobrodošli doma 2017 sem se pogovarjala z rojaki iz Argentine: Lojzetom Modicem iz Buenos Airesa in njegovo hčerko, učiteljico Tatjano Modic ter maturantoma Veroniko Brula in Gabrielom Ravnikom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 20.07.2017

V pogovoru z Elzo Ajduković in Boštjanom Kocmurjem smo osvetlili 20-letnico Društva Slovencev Kredarica Novi Sad in srebrni jubilej Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 13.07.2017

V oddaji govorimo o pravkar minulem srečanju Dobrodošli doma 2017 dvorcu Rakičan v Murski Soboti, kjer sem sem o stikih z izseljenci pogovarjala tudi z županom Aleksandrom Jevškom in glasbenikom Vladom Kreslinom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 06.07.2017

Osrednja gostja oddaje je slikarka iz Kanade Irena Hribar Schmidt, ki osebni jubilej proslavlja z dvema razstavama v domovini. Pogovarjali smo se tudi z novim predsednikom SKA iz Argentine Damianom Ahlinom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 29.06.2017

V pogovoru z Andrejko Majhen z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o podrobnostih zanimivega tridnevnega programa prireditve Dobrodošli doma 2017, ki bo od 7. do 9. julija v Murski Soboti.

SLOVENIJA BREZ MEJA 22.06.2017

Osrednjo pozornost v oddaji namenjamo rojakinji Dragi Gelt, pesnici, pisateljici, učiteljici, risarki in vsestranski kulturni delavki, ki se je v Avstralijo odpravila z 10 dolarji v žepu in polpraznim kovčkom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 15.06.2017

Žiga Deršek v oddaji pripoveduje o gostovanju ansambla Lun'ca pri Slovencih na Švedskem, Luka Klopčič pa o bližnjih projektih Svetovnega slovenskega kongresa.

SLOVENIJA BREZ MEJA 08.06.2017

Osrednji gost oddaje je v Parizu živeči filozof, pisec in fotograf ter borec za pravice slepih, svetovljan Evgen Bavčar. Pogovarjali smo se tudi z Janezom Dolinarjem iz ansambla Bitenc.

SLOVENIJA BREZ MEJA 01.06.2017

Gostje v oddaji, pesnica Dragica Čarna, plesalec Federico Ordoñez in glasbenik Patricio Grande, pripovedujejo o umetniškem večeru na Slovenskem veleposlaništvu v Bruslju, na katerem so prepletli poezijo, ples, glasbo in podobe.

SLOVENIJA BREZ MEJA 25.05.2017

V oddaji predstavljamo mlado slovensko violinistko in pedagoginjo Tino Čeh, ki živi, ustvarja in poučuje v Bruslju.

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.05.2017

V oddaji lahko prisluhnete še Sari Zupančič in Jaruški Majovski iz Trsta ter Damjani Kern iz Cerkelj na Gorenjskem, ki so za svoja dela na temo zamejstva prejele letošnja priznanja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.05.2017

V oddaji lahko prisluhnete prvemu delu reportaže s slavnostne podelitve priznanj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu avtorjem nagrajenih nalog s XV. Nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 04.05.2017

Maja Novak-Mayita je svetovna popotnica, ki jo je spoznavanje različnih dežel in kultur odprlo za sprejemanje in spoštovanje drugačnega. V tujini si je našla tudi zanimivo delo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 27.04.2017

Luka Klopčič je za oddajo predstavil tradicionalni Tabor slovenskih otrok po svetu. Svetovni slovenski kongres ga že 21. leto zapored organizira za mlade, ki živijo izven meja Slovenije in imajo slovenske starše ali stare starše.

SLOVENIJA BREZ MEJA 20.04.2017

Gostje oddaje nam predstavijo sodoben ekomuzej v vasi Kostanje na avstrijskem Koroškem, ki pod isto streho združuje stalno etnološko razstavo in prostore Slovenskega prosvetnega društva Drabosnjak.

SLOVENIJA BREZ MEJA 13.04.2017

V oddaji gostimo Justa Rugla, predsednika Društva za promocijo stikov med Slovenijo in Rusijo dr. France Prešeren v Moskvi. Just je tudi urednik, prevajalec in mecen, ki kulturnemu povezovanju Slovenije in Rusije namenja veliko truda, časa in sredstev.

SLOVENIJA BREZ MEJA 6.4.2017

V oddaji učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine, Vera Hrga s Hrvaške, Danica Novosel z Nizozemske, Anja Dobrovc iz Švice ter Martina Tomšič Kramberger in Mira Delavec Touhami iz Nemčije, pripovedujejo o svojem življenju in delu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 30.03.2017

V Plečnikovem letu 2017, ko obeležujemo 145-letnico rojstva in 60. obletnico smrti velikega slovenskega in evropskega arhitekta, vam v oddaji predstavljamo razstavo Plečnik na Brionih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 23.3.2017

V tokratni oddaji se pogovarjamo s predsednikom Društva Pleteršnikova domačija iz Pišec, Martinom Dušičem, o projektu "Moja hiša je tvoj dom" ...

SLOVENIJA BREZ MEJA 16.3.2017

Osrednja gostja oddaje je Dragica Novak Štokelj, z umetniškim imenom Dragica Čarna, magistra znanosti, profesorica slovenščine in italijanščine, pesnica in aforistka, ki že 25 let živi po svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 9.3.2017

Pogovor s Katjo Ogorevc iz Rafaelove družbe o bližajočih se Višarskih dnevih za mlade ter Luko Klopčičem o 21. Taboru slovenskih otrok po svetu, ki ga poleti prireja Svetovni slovenski kongres.

SLOVENIJA BREZ MEJA 2.3.2017

Pogovor s slovenskim diplomatom, dr. Milanom Jazbecem, o njegovi dvojezični knjigi Diplomat Martin Krpan, v kateri je našega junaka analiziral skozi prizmo diplomacije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 23.2.2017

Osrednja tema oddaje je pogovor s potomkama slovenskih izseljencev na Švedskem, glasbenicama Emilio in Marino Martensson, ki jima je navdih za ustvarjanje glasbe tudi domovina starih staršev.

SLOVENIJA BREZ MEJA 16.2.2017

V pogovoru z Andrejem Bajukom spoznajte del naše dediščine: OŠ Bistra glava na Radovici z učilnico iz 50 let 20. stoletja, v kateri marsikateri izseljenec ob spominih na otroštvo potoči kakšno solzo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 9.2.2017

Reportaža med učitelji slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav, s katerimi sem se pogovarjala po končanem seminarju v Sloveniji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 2.2.2017

V pogovoru s predsednico Kulturnega društva Slovenija Stuttgart Karolino Štuhec Meglič o praznovanju 25-letnice delovanja, ki so jo združili z obeležitvijo slovenskega kulturnega praznika.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.1.2017

S Heleno Janežič iz NUK in vnukinjo dr. Tineta Debeljaka, Mojco Vombergar, o njegovi literarni zapuščini, ki je iz Argentine prispela v Slovenijo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.1.2017

Prisluhnite pogovoru z belokranjskim humoristom Tonijem Gašperičem o njegovem življenju in delu, smislu za humor, vedrem pogledu na svet in gostovanjih pri slovenskih izseljencih po svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.1.2017

V oddaji nam je Jasmina Ilić, glavna tajnica Združenja Slovenska izseljenska matica, ki je praznovalo 65-letnico delovanja, predstavila načrte za letošnje leto.

SLOVENIJA BREZ MEJA 5.1.2017

V prvi oddaji v letu 2017 sta nam Marija Ahačič Pollak iz Toronta in Mirko Vasle iz Buenos Airesa opisala, kako so v novo leto vstopili rojaki v Kanadi in Argentini.

SLOVENIJA BREZ MEJA 29.12.2016

V zadnji oddaji v letu 2016 smo se v pogovorih z gosti oddaje v tem letu ozrli na prehojeno pot in obudili spomine na nekatere dogodke.

SLOVENIJA BREZ MEJA 22.12.2016

Osrednja tema oddaje je podelitev priznanj mladim izseljencem in zamejcem, ki so sodelovali v nagradnem natečaju SSK na temo Slovenija v mislih mladih rojakov.

SLOVENIJA BREZ MEJA 15.12.2016

V tokratni oddaji vam predstavljam mladi ženski, Makedonko Kamalo in Slovenko Chloe, ki sta zadnje desetletje živeli po svetu, vsaka na svojem koncu, in se potem spoznali na francoski Azurni obali.

SLOVENIJA BREZ MEJA 8.12.2016

V oddaji vam v pogovoru z njenim predsednikom Ivom Jevnikarjem predstavljamo Knjižnico Dušana Černeta v Trstu, ki je specializirana za zamejsko in zdomsko gradivo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 1.12.2016

V prvi decembrski oddaji lahko prisluhnete pogovoroma s koroškim založnikom Francem Merkačem iz Celovca in radijskim urednikom Mirkom Vasletom iz Buenos Airesa.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.11.2016

S predstavitve knjige pokojnega upravnika Knjižnice Dušana Černeta v Trstu Marjana Pertota z naslovom »V senci javora in lipe.«

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.11.2016

Pripoved Helene Janežič na javnem vodstvu po razstavi v NUK v Ljubljani z naslovom STOP, CENZURA!

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.11.2016

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na FF v Ljubljani od 23. januarja do 3. februarja 2017 organizira že 23. Zimsko šolo slovenskega jezika.

SLOVENIJA BREZ MEJA 3.11.2016

Pogovor s svetovno znano vrhunsko manekenko in fotomodelom Bernardo Marovt, ki živi in dela v Milanu, svojo energijo in pozornost pa namenja tudi projektom v domovini.

SLOVENIJA BREZ MEJA 27.10.2016

Prisluhnite prof. dr. Dušanu Petraču, vrhunskemu strokovnjaku na področju vesoljske tehnike, ki je dolga leta služboval pri ameriški vesoljski agenciji NASA.

SLOVENIJA BREZ MEJA 20.10.2016

Naš gost je bil argentinski Slovenec in radijski kolega Mirko Vasle, ki je na 9. konferenci slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov predstavil svojo knjigo o slovenskih znanstvenikih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 13.10.2016

V oddaji gostimo slovensko slikarko Vlasto Arzenšek Gottstein, ki že 60 let živi v Kölnu, a se vsako leto znova vrne v Slovenijo, pogosto je tudi udeleženka slikarskih kolonij.

SLOVENIJA BREZ MEJA 6.10.2016

Po ogledu filma Američanke – 100 % Slovenian pogovor s scenaristko filma Mirjam Milharčič Hladnik, znanstveno svetnico na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

SLOVENIJA BREZ MEJA 29.9.2016

Gostje oddaje so potomci ameriških Slovencev Edward Oshaben, Rose Marie Macek Jisa in Elizabeth Strauss Nosse, ki v Sloveniji leto za letom raziskujejo svoje korenine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 22.9.2016

Pogovor s predsednikom SRD Petrom Hawlino in nekaterimi potomci slovenskih izseljencev v ZDA, ki v domovini iščejo svoje korenine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 15.9.2016

Slovenka Marija Vincent že več kot 45 let živi v Franciji. Med letošnjim obiskom Slovenije sva se pogovarjali o njenem življenju v Burgundiji in obiskih domovine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 8.9.2016

V oddaji prisluhnite pogovoru z zgodovinarjem Joejem Valenčičem iz Clevelanda o tem, kako pomembne sledi so Slovenke pustile v ameriški kulturi.

SLOVENIJA BREZ MEJA 1.9.2016

Pogovarjali smo se z nekaterimi članicami VS Plamen iz Toronta, njihovo umetniško vodjo Marijo Ahahčič Pollak in kitaristom Timotejem Kosovincem, ki jih je spremljal na koncertu v Ljubljani.

SLOVENIJA BREZ MEJA 25.8.2016

Sveže vesti ter aktualni natečaji in razpisi ...

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.8.2016

V oddaji prisluhnite pogovoru s člani Kulturnega društva Slovenija Stuttgart, ki so se zbrali na srečanju v Črni na Koroškem.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.8.2016

Slavnostni koncerti VS Plamen iz Toronta bodo 24. avgusta v Viteški dvorani v Brežicah, 25. na ptujskem gradu in 26. v cerkvi Sv. Jakoba v Ljubljani.

SLOVENIJA BREZ MEJA 4.8.2016

Argentinska Slovenka Ana Ličen je pri 87 znova obiskala domovino, da je bila na predstavitvi svoje pesniške zbirke Ljubezni, vrvež in premišljanja.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.7.2016

V oddaji gostimo kanadsko Slovenko Marijo Ahačič Pollak, ki se s svojo VS Plamen ob 25-letnici pripravlja na slavnostne koncerte po Sloveniji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.7.2016

V oddaji med drugim prisluhnite pogovoru s študentko germanistike Mišo Glišič, eno od nagrajenk Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.7.2016

O nagradnem natečaju za najboljši domoljubni esej mladih v letu 2016, 3. prvenstvu Slovencev po svetu v odbojki, Višarskih dnevih mladih, ...

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.7.2016

Prisluhnite zanimivemu pogovoru s priljubljenim slovenskim duhovnikom v Berlinu Izidorjem Pečovnikom-Dorijem o tamkajšnji slovenski skupnosti.

SLOVENIJA BREZ MEJA 30.6.2016

S Heleno Janežič iz NUK o njihovi razstavi o Slovenkah v Ameriki, na kateri razkrivajo zgodbe 14 Slovenk, ki so pustile pečat v pisanem izseljenskem mozaiku.

SLOVENIJA BREZ MEJA 23.6.2016

Z Marjano Pirc in Damjanom Ahlinom iz Buenos Airesa o burnem obdobju naše zgodovine pred 25. leti, ko sta bila na obisku v Sloveniji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 16.6.2016

Med obiskom nemške prestolnice sem posnela tudi pogovor z veleposlanico Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji, nj. eksc. Marto Kos Marko.

SLOVENIJA BREZ MEJA 9.6.2016

V seriji pogovorov s Slovenci v Berlinu prisluhnite rojenemu Berlinčanu Borutu Blatniku in Gašperju Gabrijelčiču, ki tam živi zadnjih 10 let.

SLOVENIJA BREZ MEJA 2.6.2016

Po Editinem obisku v Berlinu prisluhnite tamkajšnji učiteljici slovenščine Magdaleni Novak in Darji Guzaj, ki v Berlinu živi od leta 1969.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.5.2016

V zadnji majski oddaji pogovor z Marijo Ahahčič Pollak o pripravah na gostovanje Skupine Plamen v Sloveniji in dr. Andrejko Žejn o koroških narečjih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.5.2016

Pogovor z zamejsko Slovenko Vido Forčič, eno od nagrajenk XIV. nagradnega natečaja USZS na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.5.2016

Utrinki s slovesnosti ob podelitvi nagrad in priznanj XIV. nagradnega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za naloge na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 5.5.2016

V pogovoru z dr. Zvonetom Žigonom o XIV. Nagradnem natečaju UZSZS, s Sonjo Avguštin Čampa pa o 9. Konferenci slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.4.2016

Prisluhnite ameriškemu Slovencu iz Clevelanda Tomažu Perčiču, ki skrbi tudi za časopis Slovenski ameriški časi – Slovenian American Times.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.4.2016

Jasmina Ilič o dogodkih v organizaciji Združenja SIM, ki praznuje 65-letnico: natečaju za otroško risbo ali sliko, ustvarjalni poletni šoli slovenskega jezika in tradicionalni likovni koloniji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.4.2016

V tokratni oddaji prisluhnite pogovoru s strokovnim sodelavcem Slovenske konference SSK Luko Klopčičem o bližajočem se Taboru slovenskih otrok po svetu, za katerega še zbirajo prijave.

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.4.2016

Pogovor z udeleženci seminarja za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, ki sta ga organizirala Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

SLOVENIJA BREZ MEJA 31.3.2016

Seminar za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, razpis za učitelje slovenščine v BiH, 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani in Zamejski večer s Slovenci iz Benečije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.3.2016

Prisluhnite pogovoru z mag. Dejanom Valentinčičem, ki je bil lani 5 mesecev med Slovenci v ZDA in Kanadi. Za našo oddajo je povedal nekaj izjemnih zgodb o naših tamkajšnjih rojakih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.3.2016

Pogovor z umetnostno zgodovinarko Heleno Čretnik, ki že četrto leto živi na grškem otoku Kreta, kjer dela kot izvrstna turistična vodnica.

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.3.2016

Helena Janežič, vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS v NUK je bila lani jeseni na povabilo Zedinjene Slovenije tri tedne med Slovenci v Argentini. Prisluhnite ji v današnji oddaji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 3.3.2016

Ob 10-letnici MePZ Encijan sem se pogovarjala z dolgoletno predsednico SKD Istra iz Pulja Klavdijo Velimirović.

SLOVENIJA BREZ MEJA 25.2.2016

Gostja v oddaji je kanadska Slovenka Kathy Zamejc Vogt iz mesta St. Catharines v provinci Ontario, glasbenica in harmonikarka..

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.2.2016

Prisluhnite mislim akademika Cirila Zlobca o izseljenstvu, ki jih je izrekel na otvoritvi razstave ob 65-letnici Slovenske izseljenske matice v NUK.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.2.2016

V oddaji vam predstavljam Slovenko, ki živi med Slovenijo in Kanado. Nataša Martinčič je prevajalka in učiteljica angleščine, trenerka zavestnega ustvarjanja ter avtorica knjige "Zakaj se Buda smeje?

SLOVENIJA BREZ MEJA 4.2.2016

Na pogovor sem povabila Tržačana Evgena Bana, zamejskega Slovenca, ki je v Italiji pravi zvezdnik, v novem letu pa ga lahko poslušamo tudi na radiu Aktual.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.1.2016

Prisluhnite pogovoru z ameriško glasbenico s slovenskimi koreninami LynnMarie Hrovat Rink, kraljico polke na diatonični harmoniki, nominiranko za grammy, TV producentko, pisateljico in igralko.

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.1.2016

V prvi oddaji v l. 2016 prisluhnite vtisom mladih z Višarski dni, ki so potekali zadnje dni minulega leta, informaciji o projektu Globalna Slovenija in novicam našega pokrovitelja.