serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 16. januarja

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni dovolila, da bi to izvedeli takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

kate william Svet24.si

Zaradi tega bosta William in Kate izgubila svoj ...

Kim Kardashian Najstnica.si

Kim priznala, da pričakuje novega

Vid Valic Njena.si

Vid Valič spregovoril o materinem raku

Oddaje

Dolžina: do 60 minut
Voditeljica: Edita Žugelj
Kdaj jo lahko slišite? Vsak četrtek ob 20.00 (ponovitev  v soboto ob enih in nedeljo ob štirih zjutraj) na Radiu Veseljak.

FB stran oddaje Slovenija brez meja:  POVEZAVA  

Opis:
Slovenija brez meja je oddaja, namenjena slovenskim izseljencem, zamejcem in zdomcem pa tudi vsem, ki imajo koga od bližnjih v tujini ali jih zanima življenjski utrip Slovencev po svetu. Po nekaterih podatkih naj bi bilo Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo izven matične države, celo do pol milijona. Informacije in prispevki v Sloveniji brez meja so namenjeni predvsem povezovanju slovenskih rojakov po svetu in doma. Vsi, ki živite izven matične domovine, ste vabljeni, da oddajo sooblikujete: pišite nam na elektronski naslov: info@veseljak.si


Oddaja Slovenija brez meja nastaja pod pokroviteljstvom Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po Svetu.

Sodelujemo tudi z: Združenjem Slovenska izseljenska matica (http://www.zdruzenje-sim.si/), Rafaelovo družbo (http://www.rafaelova-druzba.si/),  Izseljenskim društvom Slovenija v svetu (www.drustvo-svs.si) in Svetovnim slovenskim kongresom (http://www.slokongres.com/).

Arhiv oddaj

Slovenija brez meja, 10. januar 2019

V oddaji gostimo Kasildo Bedenk iz Gradca na avstrijskem Koroškem ter Marijo Ahačič Pollak, ustanoviteljico in zborovodjo Vokalne skupine Plamen iz Kanade.

Slovenija brez meja, 3. januar 2019

V prvi oddaji v letu 2019 se spomnimo nekaterih lanskih obiskov naših rojakov v Sloveniji in na Radiu Veseljak ter zaključimo z voščilom ministra Petra Česnika.

Slovenija brez meja, 27. december 2018

Zadnja letošnja oddaja za Slovence po svetu in doma je posvečena rojakom iz sveta in zamejstva, ki smo jih v oddaji gostili v prvi polovici leta 2018.

Slovenija brez meja, 20. december 2018

Mladi slovenski arhitekt in chocolatier Blaž Koprivec je študiral in delal na Danskem, Škotskem ter v Dubaju, obredel pa je še precej drugih držav sveta.

Slovenija brez meja, 13. december 2018

O zelo ustvarjalnih dunajskih letih Ivana Cankarja in drugih zanimivostih iz njegovega življenja v pogovoru z Marijanom Rupertom, vodjo Rokopisne zbirke v NUK.

Slovenija brez meja, 6. december 2018

V organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa je v Ljubljani potekala 1. konferenca računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev iz sveta in domovine.

Slovenija brez meja, 29. november 2018

18-letna Julija Cvetkovič iz mesta Brisbane je v okviru programa mednarodne mature kot edina avstralska srednješolka opravila tudi maturo iz slovenščine.

Slovenija brez meja, 22. november 2018

V oddaji se predstavi pet Slovenk iz sosednjih držav, ki so se udeležile keramične delavnice v organizaciji Združenja Slovenska izseljenska matica v Ljubljani.

Slovenija brez meja, 15. november 2018

Vlado Kreslin pripoveduje o gostovanjih pri izseljencih in svojih občutkih ob dokumentarnem filmu Poj mi pesem, ki bo kmalu v slovenskih kinematografih.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 8. november 2018

V intervjuju z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom J. Česnikom med drugim tudi o tem, zakaj nismo postali druga Švica, ampak samo "švicamo."

SLOVENIJA BREZ MEJA, 1. november 2018

Priznani slovenski pisec besedil za narodno-zabavne ansamble Franci Smrekar je velik del svojega opusa ustvaril na tujem, kamor je odšel kot 23-leten mladenič.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 25. oktober 2018

Gosta oddaje sta Vedrana Kovač Vrana, vodja Osrednje knjižnice Slovencev na Hrvaškem ter kanadski Slovenec Alojz Lovšin, ki nas je obiskal na Radiu Veseljak.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 18. oktober 2018

Prisluhnite članoma SD Cankar Sarajevo - Sandri Lamberšek Andrejević in Zoranu Doršnerju ter tamkajšnji učiteljici slovenskega jezika in kulture Mateji Kregar.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 11. oktober 2018

V oddaji vam predstavljamo Slovensko skupnost Tuzla, ki je s slavnostno akademijo ter gosti iz Slovenije in BiH proslavila 25. obletnico delovanja.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 4. oktober 2018

Pisateljica, pesnica, učiteljica staroselcev, zagovornica njihovih pravic, pa tudi strokovnjakinja za brušenje opalov Cilka Žagar že 55 let živi v Avstraliji.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 20. september 2018

Prioritete novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu ter praznovanje 100-letnice Narodne galerije z razstavo o Ivani Kobilci sta osrednji temi oddaje.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 13. september 2018

V oddaji pozornost namenjamo okrogli mizi v organizaciji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o diaspori kot mostu v sodobnih mednarodnih odnosih.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 6. september 2018

Osrednja gostja oddaje je zavedna ameriška Slovenka Isabelle Kralj, plesalka, koreografinja, igralka, režiserka in ustanoviteljica gledališča Theatre Gigante.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 30. avgust 2018

Med številnimi rojaki iz Argentine, ki so to poletje obiskali Slovenijo, je bila tudi šesterica mladih glasbenikov, članov skupine KM 43 iz Buenos Airesa.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 23. avgust 2018

Oddaja prinaša reportažo med otroki slovenskih korenin, ki so se udeležili 22. Tabora slovenskih otrok po svetu v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 16. avgust 2018

Gostje oddaje so slovenski veleposlanik v Nemčiji Franc But, vodja Slovenskega kulturnega centra Berlin Gregor Jagodič in pesnica Dragica Čarna iz Belgije.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 9. avgust 2018

Obiskala sem poletno jezikovno šolo Slovenske izseljenske matice v Murski Soboti, ki se je je udeležilo 17 otrok iz BiH, Srbije, Nemčije, ZDA in s Hrvaške.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 2. avgust 2018

Prisluhnite pogovorom s potomci slovenskih izseljencev v Argentini, ki so domovino svojih prednikov obiskali kot maturanti slovenskega srednješolskega tečaja.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 26. julij 2018

Krepitev sodelovanja z gospodarstveniki slovenskega rodu v tujini in mladimi sodi med strateške usmeritve Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 19. julij 2018

Svetovni slovenski kongres, ki na temelju zavezanosti slovenstvu povezuje in združuje Slovence doma in po svetu, ima novo vodstvo in razširjen upravni odbor.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 12. julij 2018

V iskanju boljšega življenja so se pred desetletji odpravili po svetu. V oddaji prisluhnite pripovedim Tonice in Jožeta Simičaka, Cvetke Javernik ter Ane Sodič.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 5. julij 2018

V prvi julijski oddaji predstavljamo rojake Judito Tomić iz Velike Britanije, Igorja Raceta iz Srbije, s Hrvaške pa Natašo in Milana Grlico ter Jasmino Dlačić.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 28. junij 2018

V zadnji junijski oddaji vam poleg svežih novic v poslušanje ponujamo pripovedi slovenskih rojakinj in rojaka iz Nemčije, Velike Britanije in s Hrvaške.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 21. junij 2018

Drugi del reportaže z likovne kolonije SIM prinaša pogovore s Pio Bajlo in Ivanom Kosmosom s Hrvaške, Radmilo Jeremić Ćurčin iz Srbije ter Mirando Rumina iz VB.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 14. junij 2018

Obiskala sem slikarje slovenskih korenin iz zamejstva in izseljenstva, ki so pod okriljem Združenja Slovenska izseljenska matica ustvarjali v Mostu na Soči.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 7. junij 2018

Gost oddaje je Marko Vombergar iz Buenos Airesa, znani fotograf in oče v Sloveniji morda še bolj znanega nogometaša Andreja Vombergarja, ki igra za Olimpijo.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 31. 5. 2018

V oddaji predstavljamo vsebino letošnjega srečanja Slovencev iz zamejstva in sveta Dobrodošli doma, ki bo v soboto, 16. junija, v Brežicah.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 24. 5. 2018

Z Ribničanko Katarino Pajnič o življenju na avstrijskem Koroškem, možnostih dvojezičnega šolanja, uporabi slovenščine v javnosti in njenem prostovoljnem delu.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 17. 5. 2018

Minuli konec tedna so bili na mednarodnem pevskem festivalu na Vrhniki Slovenci iz Zaječarja in Rume, z videom so se oglasili tudi iz avstralskega Geelonga.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 10. 5. 2018

Osrednje mesto v oddaji namenjamo kanadski Slovenki Mariji Ahačič Pollak, ki je te dni praznovala, ter njeni vokalni skupini Plamen, s katero intenzivno vadi.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 3. 5. 2018

Mladenka slovenskih korenin iz Tuzle Nataša Miklavčič se je slovensko učila tudi na Taborih slovenskih otrok po svetu, danes pa na njih sodeluje kot animatorka.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 19. 4. 2018

V Vili Podrožnik so razglasili nagrajence 16. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 12. 4. 2018

Kraševka Milena Pinza, ki že 36 let živi v Bitoli, je med raziskovanjem zgodovine tega makedonskega mesta odkrila zanimive povezave med Makedonci in Slovenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 5. 4. 2018

Učitelji dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture Rut Zlobec, Zoran Jovičić in Tatjana Bukvič v oddaji pripovedujejo o svojem delu med rojaki v Srbiji.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 29. 3. 2018

V oddaji o podpisu memoranduma med Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu in fundacijo ASEF ter pogovor z dr. Rozino Švent o pisatelju Louisu Adamiču.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 22. 3. 2018

Kaj je o Louisu Adamiču odkril ameriški zgodovinar John Enyeart, ki o najbolj uspešnem slovensko-ameriškem pisatelju in novinarju piše biografijo?

SLOVENIJA BREZ MEJA, 15. 3. 2018

Z Martinom Dušičem o projektu Moja hiša je tvoj dom, s katerim v Društvu Pleteršnikova domačija Pišece v domovino vabijo družine in študente slovenskega rodu.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 8. 3. 2018

V oddaji o 120. obletnici rojstva slovensko-ameriškega pisatelja in novinarja Louisa Adamiča, po mnenju nekaterih najpomembnejšega slovenskega izseljenca.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 1. 3. 2018

V oddaji se s Silvano Paletti in Bogdano Herman pogovarjamo o čudoviti dolini Rezije, kjer se tam živeči Slovenci trudijo ohraniti čarobno slovensko narečje.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 22. 2. 2018

V oddaji vam v pogovoru s člani slovenske narodne skupnosti v Italiji predstavljamo lani preminulega beneškega družbeno-kulturnega delavca, prof. Viljema Černa.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 15. 2. 2018

V novi oddaji prisluhnite pogovoru z mladima glasbenikoma, pianistko Tanjo Činč in kitaristom Timotejem Kosovincem, ki študirata v tujini.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 8. 2. 2018

Se bosta morala Združenje Slovenska izseljenska matica in Svetovni slovenski kongres izseliti iz zgodovinskih prostorov v središču mesta?

SLOVENIJA BREZ MEJA, 1. 2. 2018

Psihologinja Tjaša M. Kos slovenskim izseljencem ter priseljencem v Slovenijo lajša stiske, ki lahko nastopijo zaradi življenja v tujem okolju.

SLOVENIJA BREZ MEJA, 25. 01.2018

V oddaji tokrat o življenju slovenske družine v Avstraliji. Osrednja gostja oddaje je 17-letna Julija Cvetkovič, ki se kot najverjetneje edina Slovenka iz Avstralije pripravlja na maturo iz slovenščine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.01.2018

Z oddajo smo se podali k Slovencem v BiH. Edita Žugelj se je pogovarjala z Dino Maksumić iz Sarajeva in Mladenom Lunićem iz Banja Luke.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.01.2018

V pogovoru s kuharjem Korlom Terškom, ki se je leta kalil in izpopolnjeval tudi na delu v tujini, o prednostih tovrstnih izkušenj. Pa kako je kot popotnik na najbolj nepričakovanem mestu srečal rojaka s slovenskimi koreninami.

SLOVENIJA BREZ MEJA 04.01.2018

V oddaji gostimo predsednika SKA iz Argentine Damijana Ahlina in predsednika SSK Borisa Pleskoviča, ki sta orisala delo v l. 2017, ter fotografa Matjaža Rušta, ki vabi na razstavo fotografij, posnetih med slovenskimi izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.12.2017

Zadnja oddaja v letu 2017 ponuja pregled nekaterih dogodkov in pogovorov z našimi rojaki z vsega sveta v tem letu, ki ste jih lahko poslušali v naših oddajah. Veselo, srečno in lahkotno v 2018! <3

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.12.2017

Gostja božične oddaje SBM je Marija Majda Souček, ki že 53 let živi v Bosni in Hercegovini, kamor jo je zanesla ljubezen. Majda je zelo dejavna v slovenski skupnosti v Tuzli, pogosto pa obiskuje tudi domovino.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.12.2017

V oddaji vam predstavljamo Ljubljančana Andreja Vasleta, ki zadnjih 16 let živi in dela v Braziliji, kjer si je ustvaril tudi družino. Kot poslovni svetovalec ves čas išče priložnosti in odpira poti za gospodarsko sodelovanje med domovino in Brazilijo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 07.12.2017

Oddaja med drugim prinaša pogovore z ekipo radijske oddaje Okence v Slovenijo iz Argentine, ki je ob 30. obletnici oddajala iz slovenske prestolnice. Mirko Vasle, Marjana Pirc in Betty Miklavc o doživetjih iz studia in domovine svojih prednikov.

SLOVENIJA BREZ MEJA 30.11.2017

V oddaji vam predstavljamo časopis Slovenika, ki ga v Beogradu izdaja Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, izvedeli pa boste tudi marsikaj zanimivega o njegovih sodelavcih in njihovih slovenskih koreninah.

SLOVENIJA BREZ MEJA 23.11.2017

Osrednja tema oddaje je tradicionalen obred, ki ga marsikje ohranjajo tudi naši rojaki po svetu. Z etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, smo govorili o kulturi kolin na Slovenskem, o njihovi vlogi nekoč in danes ter njihovem pomenu med izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 16.11.2017

Prvi del reportaže s posveta o mladih rojakih v Italiji, ki ga je na Opčinah pripravil Svetovni slovenski kongres. Sogovorniki: Ivo Jevnikar, Adriano Kovačič, Devan Jagodic, Andreja Duhovnik Antoni, Ivan Peterlin.

SLOVENIJA BREZ MEJA 09.11.2017

O projektu širjenja slovenske besede med Slovenci izven matične domovine z uporabo elektronske literature na spletnem portalu Biblos v pogovoru s Heleno Janežič, vodjo Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

SLOVENIJA BREZ MEJA 02.11.2017

Osrednji gost v oddaji je Belokranjec Anton Malenšek, ki je kot mladenič boljše življenje iskal v ZDA in se po 55 letih vrnil v Slovenijo. Pripovedoval je o življenju in delu v Ameriki ter o svoji veliki ljubezni do domovine.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.10.2017

Gost oddaje je tržaški pisatelj, novinar in alpinist Dušan Jelinčič, uveljavljen zamejski avtor ter eden najbolj branih in mednarodno nagrajenih slovenskih pisateljev. Z romanom Zvezdnate noči je uvedel tudi nov stil gorniške literature.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.10.2017

Z dr. Heleno Jaklitsch o nastanku knjige Rojstvo novih domovin in razstavi v Nuku ter njenem raziskovanju življenja slovenskih beguncev po II. svetovni vojni.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.10.2017

Ksenija Majcen je v otroških letih živela v vzhodnem Berlinu, kasneje pa več kot dve desetletji v ZDA. O svoji dogodivščini, ko se je kot osemletna deklica iz vzhodnega Berlina odpravila na obisk k dedku v domovino, je napisala knjigo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 05.10.2017

V jubilejni, 300. oddaji, s pomočjo Ivana Sivca in Aleksija Jercoga predstavljamo zgodbi o nastanku izjemnih knjig o Lojzetu Slaku in Slavku Avseniku ter njunem poslanstvu med zamejci in izseljenci.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.09.2017

Z dr. Zvonetom Žigonom z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o nagradnem natečaju za diplomska, magistrska in doktorska dela, s katerim spodbujajo študijsko raziskovanje življenja in dela naših rojakov na tujem.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.09.2017

Gostja v oddaji je mag. Meta Lokar, ki že štiri leta živi v daljnem Pekingu, kjer kitajske študente poučuje slovenščino. Pogovarjali sva se o tem, kako se je znašla v povsem drugačni kulturi.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.09.2017

Osrednjo pozornost namenjamo Slofestu, festivalu Slovencev v Italiji, ki bo ta konec tedna v Trstu. Cilji Slofesta so sodelovanje, medkulturno povezovanje ter izmenjava, hkrati pa prikaže bogato ustvarjalnost slovenske narodne skupnosti v Italiji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 07.09.2017

Pogovor z raziskovalko, dr. Marijanco Ajšo Vižintin, ki ugotavlja, da so si zgodbe slovenskih izseljencev na tujem in tujih priseljencev v Sloveniji podobne. V oddaji tudi informacije o aktualnih razpisih in natečajih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 31.08.2017

Pogovor s Sašem Avsenikom o Festivalu Avsenik in načrtih za prihodnost ter Francijem Černetom, ki že 17. leto sodeluje z najstarejšo ameriško-slovensko radijsko oddajo, Slovene radio hour v Pittsburghu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.08.2017

Vabljeni, da prisluhnete novim izseljenskim zgodbam z 22. prireditve Srečanje v moji domovini, na kateri se zberejo člani Kulturnega društva Slovenija iz Stuttgarta.

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.08.2017

O Društvu Pleteršnikova domačija Pišece in projektu Moja hiša je tvoj dom pripovedujeta Martin Dušič in Lojze Ogorevc, o svojih slovenskih prednikih in obiskih Slovenije pa Boban Trajkovski in njegova žena Danijela ter Radmila Jeremić Ćurčin.

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.08.2017

V posebni oddaji Slovenija brez meja Marija Ahačič Pollak in Simon Golobič obujata spomine na sodelovanje in prijateljstvo s pred kratkim preminulim velikanom slovenske narodno zabavne glasbe Vilkom Ovsenikom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 03.08.2017

Reportaža s poletne šole Slovenščina malo drugače, ki jo je v Gorenju pri Zrečah organiziralo Združenje SIM. V pogovoru za oddajo so sodelovali mladi udeleženci slovenskih korenin iz šestih držav.

SLOVENIJA BREZ MEJA 27.07.2017

Na srečanju Dobrodošli doma 2017 sem se pogovarjala z rojaki iz Argentine: Lojzetom Modicem iz Buenos Airesa in njegovo hčerko, učiteljico Tatjano Modic ter maturantoma Veroniko Brula in Gabrielom Ravnikom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 20.07.2017

V pogovoru z Elzo Ajduković in Boštjanom Kocmurjem smo osvetlili 20-letnico Društva Slovencev Kredarica Novi Sad in srebrni jubilej Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 13.07.2017

V oddaji govorimo o pravkar minulem srečanju Dobrodošli doma 2017 dvorcu Rakičan v Murski Soboti, kjer sem sem o stikih z izseljenci pogovarjala tudi z županom Aleksandrom Jevškom in glasbenikom Vladom Kreslinom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 06.07.2017

Osrednja gostja oddaje je slikarka iz Kanade Irena Hribar Schmidt, ki osebni jubilej proslavlja z dvema razstavama v domovini. Pogovarjali smo se tudi z novim predsednikom SKA iz Argentine Damianom Ahlinom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 29.06.2017

V pogovoru z Andrejko Majhen z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu o podrobnostih zanimivega tridnevnega programa prireditve Dobrodošli doma 2017, ki bo od 7. do 9. julija v Murski Soboti.

SLOVENIJA BREZ MEJA 22.06.2017

Osrednjo pozornost v oddaji namenjamo rojakinji Dragi Gelt, pesnici, pisateljici, učiteljici, risarki in vsestranski kulturni delavki, ki se je v Avstralijo odpravila z 10 dolarji v žepu in polpraznim kovčkom.

SLOVENIJA BREZ MEJA 15.06.2017

Žiga Deršek v oddaji pripoveduje o gostovanju ansambla Lun'ca pri Slovencih na Švedskem, Luka Klopčič pa o bližnjih projektih Svetovnega slovenskega kongresa.

SLOVENIJA BREZ MEJA 08.06.2017

Osrednji gost oddaje je v Parizu živeči filozof, pisec in fotograf ter borec za pravice slepih, svetovljan Evgen Bavčar. Pogovarjali smo se tudi z Janezom Dolinarjem iz ansambla Bitenc.

SLOVENIJA BREZ MEJA 01.06.2017

Gostje v oddaji, pesnica Dragica Čarna, plesalec Federico Ordoñez in glasbenik Patricio Grande, pripovedujejo o umetniškem večeru na Slovenskem veleposlaništvu v Bruslju, na katerem so prepletli poezijo, ples, glasbo in podobe.

SLOVENIJA BREZ MEJA 26.5.2016

V zadnji majski oddaji pogovor z Marijo Ahahčič Pollak o pripravah na gostovanje Skupine Plamen v Sloveniji in dr. Andrejko Žejn o koroških narečjih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 19.5.2016

Pogovor z zamejsko Slovenko Vido Forčič, eno od nagrajenk XIV. nagradnega natečaja USZS na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 12.5.2016

Utrinki s slovesnosti ob podelitvi nagrad in priznanj XIV. nagradnega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za naloge na temo zamejstva in izseljenstva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 5.5.2016

V pogovoru z dr. Zvonetom Žigonom o XIV. Nagradnem natečaju UZSZS, s Sonjo Avguštin Čampa pa o 9. Konferenci slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.4.2016

Prisluhnite ameriškemu Slovencu iz Clevelanda Tomažu Perčiču, ki skrbi tudi za časopis Slovenski ameriški časi – Slovenian American Times.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.4.2016

Jasmina Ilič o dogodkih v organizaciji Združenja SIM, ki praznuje 65-letnico: natečaju za otroško risbo ali sliko, ustvarjalni poletni šoli slovenskega jezika in tradicionalni likovni koloniji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.4.2016

V tokratni oddaji prisluhnite pogovoru s strokovnim sodelavcem Slovenske konference SSK Luko Klopčičem o bližajočem se Taboru slovenskih otrok po svetu, za katerega še zbirajo prijave.

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.4.2016

Pogovor z udeleženci seminarja za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, ki sta ga organizirala Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

SLOVENIJA BREZ MEJA 31.3.2016

Seminar za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, razpis za učitelje slovenščine v BiH, 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani in Zamejski večer s Slovenci iz Benečije.

SLOVENIJA BREZ MEJA 24.3.2016

Prisluhnite pogovoru z mag. Dejanom Valentinčičem, ki je bil lani 5 mesecev med Slovenci v ZDA in Kanadi. Za našo oddajo je povedal nekaj izjemnih zgodb o naših tamkajšnjih rojakih.

SLOVENIJA BREZ MEJA 17.3.2016

Pogovor z umetnostno zgodovinarko Heleno Čretnik, ki že četrto leto živi na grškem otoku Kreta, kjer dela kot izvrstna turistična vodnica.

SLOVENIJA BREZ MEJA 10.3.2016

Helena Janežič, vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS v NUK je bila lani jeseni na povabilo Zedinjene Slovenije tri tedne med Slovenci v Argentini. Prisluhnite ji v današnji oddaji.

SLOVENIJA BREZ MEJA 3.3.2016

Ob 10-letnici MePZ Encijan sem se pogovarjala z dolgoletno predsednico SKD Istra iz Pulja Klavdijo Velimirović.

SLOVENIJA BREZ MEJA 25.2.2016

Gostja v oddaji je kanadska Slovenka Kathy Zamejc Vogt iz mesta St. Catharines v provinci Ontario, glasbenica in harmonikarka..

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.2.2016

Prisluhnite mislim akademika Cirila Zlobca o izseljenstvu, ki jih je izrekel na otvoritvi razstave ob 65-letnici Slovenske izseljenske matice v NUK.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.2.2016

V oddaji vam predstavljam Slovenko, ki živi med Slovenijo in Kanado. Nataša Martinčič je prevajalka in učiteljica angleščine, trenerka zavestnega ustvarjanja ter avtorica knjige "Zakaj se Buda smeje?

SLOVENIJA BREZ MEJA 4.2.2016

Na pogovor sem povabila Tržačana Evgena Bana, zamejskega Slovenca, ki je v Italiji pravi zvezdnik, v novem letu pa ga lahko poslušamo tudi na radiu Aktual.

SLOVENIJA BREZ MEJA 28.1.2016

Prisluhnite pogovoru z ameriško glasbenico s slovenskimi koreninami LynnMarie Hrovat Rink, kraljico polke na diatonični harmoniki, nominiranko za grammy, TV producentko, pisateljico in igralko.

SLOVENIJA BREZ MEJA 21.1.2016

V oddaji smo se posvetili dvema nevladnima organizacijama in njunim načrtom za letošnje leto – Združenju Slovenska izseljenska matica in Izseljenskemu društvu Slovenija v svetu.

SLOVENIJA BREZ MEJA 14.1.2016

V oddaji vam predstavljamo argentinskega Slovenca Juana Grisa, ki živi med Južno Ameriko in domovino svojih prednikov, kjer je pustil svoje srce.

SLOVENIJA BREZ MEJA 7.1.2016

V prvi oddaji v l. 2016 prisluhnite vtisom mladih z Višarski dni, ki so potekali zadnje dni minulega leta, informaciji o projektu Globalna Slovenija in novicam našega pokrovitelja.