tic Odkrito.si

Pretresljivo: Čakal sem Tiča, a ga ni bilo

horoskop-2 Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 24. junija

natalija_gros1 Svet24.si

Natalija Gros pušča preteklost za seboj

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

profimedia-0034991846 Petisvet

Kdaj nas mrtvi obiščejo v trenutku smrti?

dragic Njena.si

Goran Dragić pokazal drugačno fotografijo

n.c.p.

Dobra kuha: Borovničev kolač

Iz borovnic lahko naredimo okusne napitke in sladice, na primer palačinke, sladoled, torte in razno pecivo.

Gozdne borovnice so ena izmed redkih vrst sadja, ki ni obremenjena s škropivi, poleg tega pa v celoti dozorijo naravno in v zavetju čistega gozda. Drobne vijoličaste jagode so prava zakladnica koristnih snovi za naše zdravje, zato se svežih najejte po mili volji. Borovnice sodijo v družino vresovk in rastejo v svetlih in zračnih gozdovih ter na gozdnih jasah. Drobne modro vijoličaste jagode zorijo od junija do septembra.

Najprej so jih ljudje nabirali le v gozdovih, sčasoma pa so jih začeli tudi gojiti na plantažah. Njihovo domovanje je večinoma severna polobla. V Aziji ter Srednji in Južni Ameriki pogosteje rastejo
v visokogorju. Poznanih je več kot 100 vrst, nekatere najdemo tudi v Afriki in na Madagaskarju. Borovnice imajo sladkast okus z blago kislino, zaokrožen v značilno borovničevo aromo. Večinoma uživamo presne, saj tako najbolje izkoristimo njihovo hranilno vrednost. Pri sobni temperaturi so obstojne le dan ali dva, v hladilniku največ 10 dni. Zamrznjene ohranijo večino hranilnih snovi, razen vitamina C. Iz borovnic lahko naredimo okusne napitke in sladice, na primer palačinke, sladoled, torte in razno pecivo. Borovničeva omaka se na primer odlično poda tudi k mesu, kot je govedina, divjačina ali jagnjetina.
BOROVNIČEV KOLAČ Z JAJČNIM LIKERJEM
Enostavno pripravljen kolač za sladokusce.
Sestavine:
200 g sladkorja v prahu
1 vrečka vanilin sladkorja
4 jajca
150 ml olja
150 ml jajčnega likerja
250 g moke
0,5 vrečke pecilnega praška
375 g borovnic
50 g prepečenca
V skledici zmešamo moko in pecilni prašek. Jajca, sladkor v prahu in vanilin sladkor z ročnim mešalnikom penasto stepemo. Vmešamo jajčni liker in olje. Znižamo hitrost in v zmes počasi (po žlicah) vmešavamo moko. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko testo brez grudic.

Borovnice temeljito operemo in dobro odcedimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V skledi zdrobimo rezine prepečenca v drobtinice. V testo z metlico vmešamo borovnice in drobtine in ga vlijemo v namaščen model za kolače (šarklje). Model rahlo potresemo, da se testo enakomerno razporedi.

Pekač potisnemo v pečico in kolač pečemo približno 60 minut. Ko je pečen, ga zvrnemo na mrežico in počakamo, da se povsem ohladi (vsaj eno uro). Nato ga razrežemo na kose in postrežemo gostom.