IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

princ charles_rojstni dan Svet24.si

FOTO: Princ z najdražjimi, mali George pa v ...

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

darko klemen Njena.si

Huda poškodba Darka Klemna

n.c.p.

Dobra kuha: Gratinirana cvetača s panceto

Cvetača sodi med najlažje prebavljive vrste zelenjave...

...hkrati pa tudi ugodno vpliva na prebavo in presnovo. Je ena najbolj priljubljenih in vsestransko uporabnih živil, zato je razumljivo, da pogosto kraljuje na naših krožnikih - bodisi v juhi, narastku ali enolončnici.
Neprijeten vonj, ki se razvije med kuhanjem, lahko omilimo tako, da cvetačo pred kuhanjem blanširamo. Vedno jo kuhamo v odprti posodi!
Ker se cvetača hitro razkuha, jo kuhamo samo toliko, da je še čvrsta na ugriz. Vodo posolimo šele tik pred koncem kuhanja.
Cvetače nikoli ne kuhamo v aluminijastih loncih, saj se v njih obarva sivo.
Če v vodo, v kateri se cvetača kuha, dodamo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, med kuhanjem ostane bolj bela. Lepo barvo ohrani tudi v primeru, če jo kuhamo v beli zavrelici (mešanica vode in mleka).
GRATINIRANA CVETAČA S PANCETO
Vaša je odločitev, ali boste to izjemno okusno zelenjavno jed postregli kot prilogo ali pa si jo boste privoščili kar za glavno jed.
Sestavine:
800 g cvetače (ena velika glava)
1,5 žlice olivnega olja
120 g pancete
4 žlice masla
4 žlice moke
600 ml mleka
80 g naribanega grojerja
50 g naribanega parmezana
0,5 žličke soli
0,25 žličke sveže mletega popra
1 ščepec mletega muškatnega oreščka
Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetke. Na kuhalnik pristavimo lonec z rahlo osoljeno vodo. Ko voda zavre, v lonec stresemo kose cvetače in jih kuhamo približno 5 minut. Cvetačo dobro odcedimo in ohladimo.

Panceto narežemo na manjše koščke. V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo koščke pancete in jih med občasnim mešanjem pražimo 5 minut, da se hrustljavo zapečejo. Nato jih poberemo iz ponve in shranimo na krožniku, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami.
V srednje veliki kozici razpustimo maslo. Ko se prične peniti, po njem potrosimo moko in jo med mešanjem pražimo približno 1 minuto. Nato počasi prilivamo mleko in nenehno mešamo z ročno metlico, da se ne naredijo grudice. Ko prilijemo vse mleko, kuhamo na nizki temperaturi še toliko časa, da se omaka primerno zgosti. Med kuhanjem nenehno mešamo. Kozico odstavimo in v bešamel vmešamo obe vrsti naribanega sira. Mešamo še toliko časa, da se sir raztopi, nato pa bešamel po okusu začinimo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom.
V globok pekač za narastke vlijemo malo bešamela. Po omaki razporedimo kose cvetače in koščke pancete. Prelijemo s preostalim bešamelom in pečemo v ogreti pečici 25 do 30 minut, da se bešamel po vrhu lepo zlato rjavo zapeče. Ponudimo k pečenemu mesu, klobasam ali pa z veliko skledo sezonske solate.