tic Odkrito.si

Pretresljivo: Čakal sem Tiča, a ga ni bilo

vinnie paul Svet24.si

Zgodaj, prezgodaj se je poslovil slavni bobnar

natalija_gros1 Svet24.si

Natalija Gros pušča preteklost za seboj

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

profimedia-0034991846 Petisvet

Kdaj nas mrtvi obiščejo v trenutku smrti?

dragic Njena.si

Goran Dragić pokazal drugačno fotografijo

n.c.p.

Dobra kuha: Češnjevi cmoki

Češnje niso samo slastne, so tudi zelo zdrave.

Vsebujejo vitamine C, A, B1, B2 in B6, minerale železo, fosfor, kalij, natrij ter antioksidante. Zavirajo rast rakavih celic, preprečujejo bolezni srca, pomagajo pri lajšanju bolečin in odpravljanju izčrpanosti, pozitivno vplivajo na zdravje kosti ter pomagajo pri težavah z nespečnostjo. Kljub temu, da gre za ‘sladkarije’, s katerimi nas razvaja mati narava, imajo nizko energijsko vrednost in veliko vlaknin, med drugim pomagajo pri hujšanju. Kupujte bleščeče plodove z zelenkastimi peclji.
ČEŠNJEVI CMOKI
Za pripravo češnjevih cmokov lahko uporabimo sveže, zamrznjene ali vložene češnje, absolutno pa trnutna izbira najboljša, če posežete po svežih!
Sestavine:
250 g češenj
2 žlici sladkorja
80 g masla
60 g krušnih drobtin
TESTO
250 g nepasirane skute
140 g ostre moke
2 ščepca soli
2 rumenjaka
40 g masla
2 žlici sladkorja
Skuto odcedimo, stresemo v skledo in z vilicami dobro pretlačimo. Na skuto presejemo moko, dodamo sol in sladkor ter vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in vlijemo v skledo. Dodamo rumenjaka in vse skupaj dobro premešamo ali pregnetemo, da dobimo mehko skutno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo ovijemo s folijo za živila in postavimo za 30 minut v hladilnik.
Češnje operemo in izkoščičimo. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo približno 0,5 cm debelo. Iz testa z modelčkom (kozarcem) izrežemo kroge. Na vsak krog položimo po tri izkoščičene češnje, ki jih posujemo z malo sladkorja. Češnje prekrijemo s testom in vse skupaj z dlanmi oblikujemo v cmok. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
V velik lonec nalijemo približno 3 litre vode, ki jo solimo in zavremo. V krop previdno dodamo cmoke in jih kuhamo na zmernem ognju približno 10 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz kropa in položimo v servirno skledo.

Na ogenj pristavimo ponev z maslom, ki ga počasi stopimo. Nato na stopljeno maslo stresemo drobtine in jih med mešanjem zlatorumeno prepražimo (dobri 2 minuti). Drobtinice nato ponudimo kot prilogo ali pa cmoke že pred serviranjem potrosimo s prepraženimi drobtinami.