tic Odkrito.si

Pretresljivo: Čakal sem Tiča, a ga ni bilo

horoskop-2 Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 24. junija

natalija_gros1 Svet24.si

Natalija Gros pušča preteklost za seboj

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

profimedia-0034991846 Petisvet

Kdaj nas mrtvi obiščejo v trenutku smrti?

dragic Njena.si

Goran Dragić pokazal drugačno fotografijo

n.c.p.

Dobra kuha: Sladke jabolčne vrtnice

Vrtnice so uporabne v kuhinji!

Zdi se, da se je moda za cvetlične sestavine že pred kratkim začela. Kuharji krasijo njihove jedi cvetnih listov sezonsko cvetje in slaščičarji sladkorja namesto pretirano biserov zajema torte cvetje vijolice in vrtnice.

Cvetje in sadje divjih in gojenih vrtnic smo uporabili pri pripravi hrane v starodavnem Rimu. Ljudje Jugovzhodne Azije so prvič kuhali z vrtnicami, ki so dodali cvetove medu, vinu in čaju. Na vzhodu je vrtnica danes ena najbolj priljubljenih naravnih okusov za pijače in dobrote.

Za kuhanje lahko uporabite le tiste liste vrtnic, ki niso bili prej obdelani s kemikalijami. Na žalost se večina vrtnic, ki se prodajajo v podzemnih prehodih in cvetličarnah, večkrat obližejo z različnimi kemikalijami, da bi ohranili svežino in svetlost barve.
Sladke jabolčne vrtnice
Sladke jabolčne vrtnice niso samo prijetne za oko, so tudi zelo slastne in božanske v vseh pogledih. Skratka – očarljive in kar vabijo, da se jih poizkusi.
Sestavine:
3 velika rdeča jabolka
250 g listnatega testa (lahko pa ga naredite sami)
vanilin sladkor
ščepec cimeta
moka za valjanje testa
1 l vode
sladkor v prahu za posip
Jabolka operemo in osušimo, razrežemo jih na četrtine in počasi izdolbemo koščice. Pazimo, da se nam krhlji ne razkrojijo.
Nato iz krhljev, z ostrim nožem režemo tanke rezine.
V kozico damo 1 liter vode, 1 vanilin sladkor in ščepec cimeta, če želite da so jabolka slajša, dodajte še žličko ali dve sladkorja. V vodo dodamo tanke rezine jabolk, počakamo da voda začne vreti in odstavimo.
Ne kuhamo, ker se bodo tako rezine razkuhale in razpadle.
Rezinam nato pazljivo odlijemo vodo.
Listnato testo tanko razvaljamo, ko je razvaljano ga režemo na trakove, širine 1,5 do 2 cm
Rezine jabolk, postavljamo na trakove listnatega testa, čisto do spodnjega roba. Drugače nam bodo kasneje ušle iz testa in jabolčne vrtnice bodo razpadle. Krhlje prekrivamo za približno pol cm.
Nato jih iz enega konca začnemo zavijati kot rulado, držimo na tistem delu kjer je testo. Na koncu pustimo 1-2 cm praznega testa, da jih lažje zaključimo.
Vrtnice nato previdno postavimo na papir za peko, pečemo jih 18-20 minut pri 180°C.
Ko so pečene, jih rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.