IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

princ charles_rojstni dan Svet24.si

FOTO: Princ z najdražjimi, mali George pa v ...

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

darko klemen Njena.si

Huda poškodba Darka Klemna

n.c.p.

Dobra kuha: Pečen sladki krompir s čičeriko

Tudi sladki krompir je tako odlična priloga kot navadni krompir!

Sladki krompir je bogat z vlakninami, antioksidanti in številnimi rudninami, ki skrbijo za nemoteno delovanje organizma. Odličen je kuhan, še boljši pa pečen, obogaten z okusnimi, a zelo zdravimi dodatki. Jed je odlična priloga ribjim jedem, privoščimo pa si jo lahko tudi kot samostojen obrok skupaj z veliko skledo sezonske solate.
PEČEN SLADKI KROMPIR S HRUSTLJAVO ČIČERIKO

Sestavine:

2 srednje velika sladka krompirja 

olivno olje
sol
svež koriander ali peteršilj za dekoracijo
HRUSTLJAVA ČIČERIKA
1 pločevinka čičerike
1,5 žlice olivnega olja
1 žlica javorjevega sirupa ali medu
1 ščepec soli
PRELIV
70 g tahinija (sezamova pasta)
60 ml vode
60 ml limoninega soka
1 strok česna, drobno sesekljan
sol in sveže mleti poper (po okusu)
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Gomolje sladkega krompirja najprej skrbno operemo in po potrebi tudi oščetkamo, nato jih osušimo s papirnatimi brisačkami in po dolžini prerežemo na pol. Polovičke razporedimo po pekaču tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Premažemo jih z olivnim oljem, rahlo posolimo in za 30 minut potisnemo v ogreto pečico.
Čičeriko speremo pod tekočo vodo, odcedimo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Stresemo jo v manjši pekač (ognjevarno skledo) ter začinimo z olivnim oljem, javorjevim sirupom in soljo. Dobro premešamo, da se zrna enakomerno začinijo, potem pa jih v eni plasti razporedimo po pekaču in pečemo v ogreti pečici približno 20 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo in postanejo hrustljava.

Medtem ko se sladki krompir in čičerika pečeta, pripravimo tahinijev preliv. V posodici gladko razmešamo jogurt, vodo, limonin sok in tahini. Vmešamo drobno sesekljan česen ter preliv po okusu začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

Pečene polovičke sladkega krompirja serviramo na krožnike. Obložimo jih s pečeno čičeriko. Vse skupaj prelijemo s tahinijevim prelivom, dekoriramo s koriandrovimi ali peteršiljevimi listki in pripravljeno jed postrežemo.
Sladki krompir ni v sorodu z navadnim krompirjem, čeprav oba izvirata iz Srednje Amerike. Rdeči sladki krompir s sladkim oranžnim mesom je dober za praženje, peko, pire, sufleje in nadeve. Beli sladki krompir je drobnejši in ima bolj suho belo meso. Lahko ga cvremo, kuhamo ali uporabimo v mešanih jedeh iz mesa in zelenjave.