MIHA_KAVČIĆ Odkrito.si

Miha povsem gol na Pop TV? To je povedal!

Darinka Bukovnik, Natalija Zorman, bančni izpisek Svet24.si

Kdaj je "dobrotnica" izstopila iz Stranke Alenke ...

smrt, umiranje Petisvet

7 stvari, ki jih doživimo v trenutku smrti!

Darinka Bukovnik, Natalija Zorman, bančni izpisek Svet24.si

Kdaj je "dobrotnica" izstopila iz Stranke Alenke ...

matjaz kumelj 1 Svet24.si

Zavrnil je fotografiranje za znano porno revijo

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

lara ziga nominacija Njena.si

Ločili parček: Za obstanek v Baru se borita Lara...

n.c.p.

Dobra kuha: Pečen sladki krompir s čičeriko

Tudi sladki krompir je tako odlična priloga kot navadni krompir!

Sladki krompir je bogat z vlakninami, antioksidanti in številnimi rudninami, ki skrbijo za nemoteno delovanje organizma. Odličen je kuhan, še boljši pa pečen, obogaten z okusnimi, a zelo zdravimi dodatki. Jed je odlična priloga ribjim jedem, privoščimo pa si jo lahko tudi kot samostojen obrok skupaj z veliko skledo sezonske solate.
PEČEN SLADKI KROMPIR S HRUSTLJAVO ČIČERIKO

Sestavine:

2 srednje velika sladka krompirja 

olivno olje
sol
svež koriander ali peteršilj za dekoracijo
HRUSTLJAVA ČIČERIKA
1 pločevinka čičerike
1,5 žlice olivnega olja
1 žlica javorjevega sirupa ali medu
1 ščepec soli
PRELIV
70 g tahinija (sezamova pasta)
60 ml vode
60 ml limoninega soka
1 strok česna, drobno sesekljan
sol in sveže mleti poper (po okusu)
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Gomolje sladkega krompirja najprej skrbno operemo in po potrebi tudi oščetkamo, nato jih osušimo s papirnatimi brisačkami in po dolžini prerežemo na pol. Polovičke razporedimo po pekaču tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Premažemo jih z olivnim oljem, rahlo posolimo in za 30 minut potisnemo v ogreto pečico.
Čičeriko speremo pod tekočo vodo, odcedimo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Stresemo jo v manjši pekač (ognjevarno skledo) ter začinimo z olivnim oljem, javorjevim sirupom in soljo. Dobro premešamo, da se zrna enakomerno začinijo, potem pa jih v eni plasti razporedimo po pekaču in pečemo v ogreti pečici približno 20 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo in postanejo hrustljava.

Medtem ko se sladki krompir in čičerika pečeta, pripravimo tahinijev preliv. V posodici gladko razmešamo jogurt, vodo, limonin sok in tahini. Vmešamo drobno sesekljan česen ter preliv po okusu začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

Pečene polovičke sladkega krompirja serviramo na krožnike. Obložimo jih s pečeno čičeriko. Vse skupaj prelijemo s tahinijevim prelivom, dekoriramo s koriandrovimi ali peteršiljevimi listki in pripravljeno jed postrežemo.
Sladki krompir ni v sorodu z navadnim krompirjem, čeprav oba izvirata iz Srednje Amerike. Rdeči sladki krompir s sladkim oranžnim mesom je dober za praženje, peko, pire, sufleje in nadeve. Beli sladki krompir je drobnejši in ima bolj suho belo meso. Lahko ga cvremo, kuhamo ali uporabimo v mešanih jedeh iz mesa in zelenjave.