tic Odkrito.si

Pretresljivo: Čakal sem Tiča, a ga ni bilo

horoskop-2 Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 24. junija

natalija_gros1 Svet24.si

Natalija Gros pušča preteklost za seboj

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

profimedia-0034991846 Petisvet

Kdaj nas mrtvi obiščejo v trenutku smrti?

dragic Njena.si

Goran Dragić pokazal drugačno fotografijo

n.c.p.

Dobra kuha: Pomladna pita s porom

Odlična lahka jed kot hiter prigrizek!

POMLADNA PITA S SIROM
Privoščite si jo za kosilo (večerjo) s skledo solate ali narežite na majhne koščke in postrezite kot prigrizek na zabavi, pikniku, praznovanju rojstnega dne ...
V prejšnjem stoletju je por kot okusna zelenjava osvojil kuhinjo po vsem svetu. Poleg tega por podobno kot druge čebulnice s pridom uporabljajo v tradicionalnem zdravilstvu. Tudi današnja znanost mu namenja veliko pozornosti in ga skrbno preučuje. Znana je predvsem varovalna vloga pora pred boleznimi srca in žilja, pa tudi pred rakom.
Sestavine:
0,5 žlice olivnega olja
1 srednje velik por
50 g masla
3 mlade čebulice
200 g odmrznjenega ali svežega listnatega testa
3 jajca
200 ml sladke smetane
50 g naribanega trdega sira (parmezan, kranjska gauda ipd.)
150 g mocarele
60 g svežega sira v slanici
sol in sveže mleti poper
Očiščen por narežemo na kolobarje, ki jih dodamo v skledo s hladno vodo. Dobro premešamo, da odstranimo zemljo in pesek, potem pa por poberemo iz sklede in ga odcedimo na cedilu. Mlado čebulico očistimo in operemo. Odrežemo zeleni del in ga narežemo na kolobarje, beli del pa podolžno razpolovimo in ga na obeh straneh na hitro popečemo na segretem olju.

Zeleni del mlade čebulice skupaj s porom popražimo na razpuščenem maslu. Začinimo s poprom in soljo, odstavimo in pustimo, da se popražena zelenjava ohladi.

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Nizek pekač (velikosti 20 x 30 cm) obložimo s papirjem za peko. Listnato testo razvaljamo v večji pravokotnik, ki ga položimo v pekač. Testo naj bo tako veliko, da z njim v celoti prekrijemo dno pekača in naredimo približno 1,5 cm visok rob.

Po testu razporedimo popraženo zelenjavo. V skledi gladko razmešamo jajca in smetano. Dodamo nariban sir, sol in poper, dobro premešamo in polijemo po zelenjavi. Po vrhu razporedimo na rezine narezano mocarelo in nadrobljeni sveži sir. Pito pečemo v ogreti pečici 30 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu lepo zlato rjavo obarva in zapeče. Ponudimo toplo ali hladno.