n.c.p.

Dobra kuha: Cmoki s prekajenim mesom

Cmoki so kosilo ali večerja v obliki sladice, saj so sladki, sočni in rahli.

Cmoki so kosilo ali večerja v obliki sladice, saj so sladki, sočni in rahli. Za nadev uporabimo sveže ali sadje iz zamrzovalnika, lahko pa uporabimo tudi najrazličnejše marmelade kakor tudi čokoladne, lešnikove, … namaze. Takrat, ko ni dovolj časa za pripravo klasičnih cmokov s krompirjem, naredim cmoke brez krompirja.
Poznamo sladke cmoke, krompirjeve in kruhove, pa mesne in zelenjavne.
Slane cmoke pripravljamo za prilogo, s sladkimi se pa posladkamo.
Sladki cmoki: skutini, marelični in slivovi ter še mnogo drugih neklasičnih sladkih cmokov.
Cmoki s prekajenim mesom
Sestavine:
250 g prekajenega mesa
Za krompirjevo testo:
130 g krompirja
250 g moke (ostre)
sol
Za nadev s prekajenim mesom:
2 jedilni žlici masla
1 čebula (olupljena in zelo drobno sesekljana)
1/2 stroka česna
10 g drobtin
2 jajci
sol
poper
majaron
Priprava:
Za pripravo cmokov s prekajenim mesom, prekajeno meso v vreli vodi kuhamo ca. 90 min, odstranimo mrežico in pustimo, da se ohladi.

Skuhamo krompir in pustimo, da se nekoliko ohladi, ga olupimo in zmečkamo. Dodamo moko in sol ter naredimo testo. Pri tem dodamo nekaj vode (ca. 50 ml) in krompirjevo testo pustimo nekaj časa počivati. Prekajeno meso zmeljemo ali pa ga narežemo na čim tanjše trakove. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo in česen, nato pa dodamo prekajeno meso in ga pravtako nekaj časa pražimo. Ko se zmes nekoliko ohladi, dodamo jajci, drobtine in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogeno maso. Začinimo z majaronom, soljo in poprom.

Od krompirjevega testa odrežemo majhne koščke, jih nekoliko razvaljamo in z žlico na njih razporedimo prekajeno maso. Iz nadevanih kosov testa oblikujemo cmoke, jih damo v vrelo vodo in jih še 10 minut kuhamo.

Nasvet:
Cmokom s prekajenim mesom se odlično prilega radič. Prekajeno meso lahko pripravite tudi v parnem kuhalniku pri 100°C. V tem primeru se aroma lepo ohrani.