povse 2 Odkrito.si

Tiha ločitev znane Slovenke: nov moški, nov tatu

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 17. julija

Andreja pogled gor Petisvet

Energijsko čiščenje prostora osupljivo ...

sedež, levica, luka mesec Svet24.si

Mesec čaka na klic, v SMC in SAB še upajo, LMŠ ...

Garrett Matthias Svet24.si

Petletni deček napisal lastno osmrtnico in pogreb...

Justin Bieber in Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber objavil vročo fotografijo

helena blagne Njena.si

Takšen je postal sin Helene Blagne

n.c.p.

Dobra kuha: Zelenjavni riž

Riž velja za hrano, ki je med žiti na drugem mestu po pogostosti uživanja.

Za več kot polovico svetovnega prebivalstva ima riž podoben pomen, kot ga imata pri nas kruh in krompir. V Evropi se ne znajde tako pogosto na krožnikih, saj ga po podatkih organizacije za prehrano Združenih narodov Evropejci zaužijemo le 4,8 kilograma na osebo na leto, v Sloveniji še manj, 3,7 kilograma, medtem ko ga na Kitajskem pojedo kar 78,5 kilograma.
Poznamo več vrst riža, mednje sodijo brušeni, nebrušeni, dolgozrnati, 'paraboild' in divji riž. Njihova hranilna vrednost je odvisna od obdelave, vsekakor pa velja pravilo, da bolj kot je bel, več škroba in manj hranljivih snovi vsebuje. S prehranskega vidika je tako rjavi riž v primerjavi z belim bolj polnovredno živilo. Vsekakor pa ne gre zanemariti divjega riža, ki morda ni tako pogost, kot sta beli in rjavi.
Zelenjavni riž
Recept za riž z zelenjavo, indijskimi oreščki in sojino omako.
Sestavine
Sol
200g Riž
150g Cvetača
2 kosa Korenje
1 kos Paprika
2 kosa Čebula
1 žlica Olje - olivno
70g Indijski oreščki
100ml Sojina omaka
Poper
Ingver
Priprava
V slani vodi skuhamo riž.

Cvetačo operemo in razdelimo na cvetke. Korenje olupimo in narežemo. Papriko operemo in narežemo.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke krhlje.

V slani vodi skuhamo cvetačo in korenje.

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo papriko, kuhan riž, kuhano zelenjavo in indijske oreščke.

Vse skupaj pražimo 5 minut.

Prilijemo sojino omako in po potrebi malo juhe. Solimo, popramo in dodamo nariban ingver.