ivana šundov Odkrito.si

Po ločitvi: Ivana Šundov spregovorila o svoji ...

Rachel Weisz in Daniel Craig Svet24.si

Igralka pri 48 pričakuje njunega prvega otroka

mcdonalds, krompirček Svet24.si

Predolgo zajtrkovala v McDonald'su – 75 evrov ...

dva vzporedno, kolesarji Svet24.si

Čigave so ceste? Kolesarji sami krivi za nesreče?

Prikupna Klara Jazbec Najstnica.si

Slovenska pevka ga ljubi že 5 let

blaz, tbls Njena.si

Iz šova na kmetijo kidat gnoj

aleksandar Njena.si

Se je Aleksandar spet poredil?

n.c.p.

Dobra kuha: Zelenjavni riž

Riž velja za hrano, ki je med žiti na drugem mestu po pogostosti uživanja.

Za več kot polovico svetovnega prebivalstva ima riž podoben pomen, kot ga imata pri nas kruh in krompir. V Evropi se ne znajde tako pogosto na krožnikih, saj ga po podatkih organizacije za prehrano Združenih narodov Evropejci zaužijemo le 4,8 kilograma na osebo na leto, v Sloveniji še manj, 3,7 kilograma, medtem ko ga na Kitajskem pojedo kar 78,5 kilograma.
Poznamo več vrst riža, mednje sodijo brušeni, nebrušeni, dolgozrnati, 'paraboild' in divji riž. Njihova hranilna vrednost je odvisna od obdelave, vsekakor pa velja pravilo, da bolj kot je bel, več škroba in manj hranljivih snovi vsebuje. S prehranskega vidika je tako rjavi riž v primerjavi z belim bolj polnovredno živilo. Vsekakor pa ne gre zanemariti divjega riža, ki morda ni tako pogost, kot sta beli in rjavi.
Zelenjavni riž
Recept za riž z zelenjavo, indijskimi oreščki in sojino omako.
Sestavine
Sol
200g Riž
150g Cvetača
2 kosa Korenje
1 kos Paprika
2 kosa Čebula
1 žlica Olje - olivno
70g Indijski oreščki
100ml Sojina omaka
Poper
Ingver
Priprava
V slani vodi skuhamo riž.

Cvetačo operemo in razdelimo na cvetke. Korenje olupimo in narežemo. Papriko operemo in narežemo.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke krhlje.

V slani vodi skuhamo cvetačo in korenje.

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo papriko, kuhan riž, kuhano zelenjavo in indijske oreščke.

Vse skupaj pražimo 5 minut.

Prilijemo sojino omako in po potrebi malo juhe. Solimo, popramo in dodamo nariban ingver.