n.c.p.

Dobra kuha: Lazanja

Izredno priljubljena jed na vsem svetu!

Ni je čez dobro lazanjo. Lazanja je ena izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu in recept zanjo je med najbolj iskanimi na spletu, zato smo se odločili, da pripravimo lazanjo tudi mi in delimo z vami recept zanjo. Mogoče se komu zdi, da je to zakomplicirana jed, vendar obljubljamo, da ni. Samo k štedilniku se je treba spraviti, poiskati nekaj loncev in primeren pekač (najbolje keramičnega). Dobra lazanja mora biti sočna, lahka in prefinjenega okusa.
Sestavine:
1 veliko čebulo
oljčno olje
0,5 kg mletega mesa (pol svinjine in pol govedine)
pelate (pločevinko pelatov v kockah)
žlico paradižnikove mezge
2 debela stroka česna
1 korenček
zelenjavo po želji (koruza, grah, bučke, ...)
majhen košček zelene
majaron
baziliko
origano
sol
poper
sesekljan peteršilj
muškatni orešček
0,5l mleka
lonček kisle smetane
3 žlice masla
3 žlice moke
riban sir
zavitek lističev za lazanjo
Mesni nadev:
Najprej pripravimo nadev. Čebulo olupimo, jo drobno sesekljamo in popražimo na olju. Dodamo mleto meso, sesekljan česen, majaron, sol, poper in naprej pražimo. Ko je meso popraženo, dodamo drobno nariban korenček, zeleno, baziliko, origano, paradižnikove pelate in mezgo ter ostalo zelenjavo (po želji). Dobro premešamo in dušimo še 10 minut. Čisto na koncu, nadevu dodamo še žlico sesekljanega peteršilja.
Bešamel omaka:
Medtem pripravimo bešamel omako. V posodi (kozici) stopimo maslo, na katerem popražimo moko, da porumeni. Nato prilivamo vrelo mleko in ves čas mešamo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Na koncu dodamo še lonček kisle smetane. Omaka mora biti nekoliko gostejša.
Testo:
Testo kuhamo v široki kozici. Lističe posamično polagamo v vrelo slano vodo in pri tem pazimo, da se ne zlepijo. Skuhamo jih "al dente", to pomeni, da so še čvrsti. Kuhane lističe takoj ohladimo in jih položimo na čisto kuhinjsko krpo, da se osušijo. Kuhanje testa (lističev) lahko tudi opustimo, v tem primeru pripravimo nekoliko redkejši bešamel in podaljšamo čas pečenja za pol ure.
Priprava:

Pekač namastimo in dno najprej namažemo z bešamelom, tako bo tudi spodnja plast sočna in mehka. Dodamo plast listov za lazanjo, nadev in prelijemo nekaj bešamela ter potresemo z ribanim sirom. To ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mesne omake. Prava lazanja ima pet plasti nadeva.

Zadnjo plast končamo tako, da položimo plast listov za lazanjo in prelijemo še s preostalim bešamelom in potresemo z naribanim sirom.
Pečemo približno 40 minut na 165°C.