ivana šundov Odkrito.si

Po ločitvi: Ivana Šundov spregovorila o svoji ...

Rachel Weisz in Daniel Craig Svet24.si

Igralka pri 48 pričakuje njunega prvega otroka

mcdonalds, krompirček Svet24.si

Predolgo zajtrkovala v McDonald'su – 75 evrov ...

dva vzporedno, kolesarji Svet24.si

Čigave so ceste? Kolesarji sami krivi za nesreče?

Prikupna Klara Jazbec Najstnica.si

Slovenska pevka ga ljubi že 5 let

blaz, tbls Njena.si

Iz šova na kmetijo kidat gnoj

aleksandar Njena.si

Se je Aleksandar spet poredil?

n.c.p.

Dobra kuha: Tatarski biftek

Svetovno znan mesni namaz, ki je dobrodošel na vseh prireditvah in zabavah.

Tatarski biftek
Svetovno znan mesni namaz, ki je dobrodošel na vseh prireditvah in zabavah.
Tatarski biftek velja za zelo cenjeno jed, saj ga navadno pripravljamo iz govejega pljučnega fileja, čigar cena po kilogramu dosega že vrtoglavih 35-40 eur-ov. Že poznate zgodbico o tem, kako je tatarski biftek nastal? Pred stoletji so nomadi (Tatari in Huni) iz ruskih step pod sedli konj prevažali surovo meso. Prej so ga nasolili, ga postavili pod sedlo, saj so verjeli, da bo meso ublažilo rane na hrbtu konja. No, po dolgi ježi se je meso povsem zmehčalo in zagotovo jim je tudi teknil. Tatarski biftek torej izvira od ruskih nomadov – Tatarov.

Kaj pa potrebujemo za pripravo najboljšega tatarca?
0,5 kg pljučnega fileja
1 rumenjak
Ščepec soli, popra, rdeče mlete paprike
5 kislih kumaric
5 kaper
2 pol pekoča feferona
1 manjša rjava čebula
1 šalotka
2 stroka česna
1 jedilna žlica majoneze
1 jedilna žlica gorčice
Šop peteršilja
5 filejev inčunov
1 jedilna žlica konjaka

Najbolje je, da je pljučni file že par dni ‘uležan’, torej, da vsaj 3-5 dni počiva v olju. Kumarice, čebulo, česen in šalotko naribamo. Vse ostale sestavine pa narežemo na manjše koščke. Tatarski bitek lahko pripravite kar v multipraktiku, originalen recept sicer narekuje tako, da vse sestavine sesekljamo. S tem je čisto preveč dela, pripravljen v multipraktiku pa je ravno tako zelo okusen. V multipraktik daste najprej meso, posolite, popoprate, dodate rumenjak, majonezo in gorčico. Ko se vse dodobra zmelje, dodate še naribano zelenjavo, inčune, kapre, feferone (brez semen!) in sesekljan peteršilj. Za lažje oblikovanje biftka si roke naoljite ter ga lepo razporedite na krožnik. Zraven odlično pašejo popečeni kruhki in maslo.

Nosečnicam je tatarski biftek strogo prepovedan, saj gre za surovo meso, ki pa je lahko iz mikrobiološkega vidika zelo delikatno.