povse 2 Odkrito.si

Tiha ločitev znane Slovenke: nov moški, nov tatu

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 17. julija

Andreja pogled gor Petisvet

Energijsko čiščenje prostora osupljivo ...

sedež, levica, luka mesec Svet24.si

Mesec čaka na klic, v SMC in SAB še upajo, LMŠ ...

Garrett Matthias Svet24.si

Petletni deček napisal lastno osmrtnico in pogreb...

Justin Bieber in Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber objavil vročo fotografijo

helena blagne Njena.si

Takšen je postal sin Helene Blagne

n.c.p.

Dobra kuha: Šentjanževo olje

Na šentjanževo, šentjanževo olje!

Po vsem Slovenskem se na ta dan blagoslovljeno vino imenuje šentjanževec. To je postala slovenska obredna pijača, ki se je hranila in rabila kakor blagoslovljena voda. Blagoslovljeno vino so nekoč obredno srknili že v cerkvi načeloma pa ga je moral ob prihodo domov vsak spiti požirek na tešče. Vina je bila deležna živina in reveži. Na ta dan so se obiskovali sorodniki, po Halozah pa so se obiskovali vsi povprek. Slovenci ga pijejo ob vseh pomebnejših priložnostih - napivanje samo je predkrščanska pravna šega.
To je bila nasploh pijača ob slovesu - na koncu so še vedno enega spili.
Ko v kulinaričnem smislu slišimo na besedo šentjanževo takoj pomislimo na tovrstno olje.
Šentjanževo olje je med najbolj poznanimi proizvodi iz šentjanževke. Znano je po svojih blagodejnih in zdravilnih učinkih za zdravljenje opeklin, oparin in oteklin. S šentjenževim oljem lahko oskrbimo tudi manjše rane, zvine ali udarnine. Poleg tega pa lajša tudi težave pri revmi in se zelo dobro obnese tudi pri masaži hrbtenice, obrabljenih sklepih in vretencih ter lajša težave pri pikih žuželk. Starejšim ljudem je priporočeno tudi vtiranjpripravka v drhteče ude.
Priprava:
Potrebujete 10 g svežih cvetov, katere prelijete s 100 ml hladno stisnjenega oljčnega olja. To je najbolje, da storite v kozarcu za vlaganje. Ko cvetove prelijete, jih dobro zaprite in za kakšen dober mesec postavite na sonce, ter vmes večkrat pretresite. Po približno treh pretečenih tednih, bi moralo olje dobiti lepo rubinasto rdečo barvo. Olje odcedite in ga shranite v stekleničke na suho, temno mesto.