ivana šundov Odkrito.si

Po ločitvi: Ivana Šundov spregovorila o svoji ...

Rachel Weisz in Daniel Craig Svet24.si

Igralka pri 48 pričakuje njunega prvega otroka

mcdonalds, krompirček Svet24.si

Predolgo zajtrkovala v McDonald'su – 75 evrov ...

dva vzporedno, kolesarji Svet24.si

Čigave so ceste? Kolesarji sami krivi za nesreče?

Prikupna Klara Jazbec Najstnica.si

Slovenska pevka ga ljubi že 5 let

blaz, tbls Njena.si

Iz šova na kmetijo kidat gnoj

aleksandar Njena.si

Se je Aleksandar spet poredil?

n.c.p.

Dobra kuha: Šentjanževo olje

Na šentjanževo, šentjanževo olje!

Po vsem Slovenskem se na ta dan blagoslovljeno vino imenuje šentjanževec. To je postala slovenska obredna pijača, ki se je hranila in rabila kakor blagoslovljena voda. Blagoslovljeno vino so nekoč obredno srknili že v cerkvi načeloma pa ga je moral ob prihodo domov vsak spiti požirek na tešče. Vina je bila deležna živina in reveži. Na ta dan so se obiskovali sorodniki, po Halozah pa so se obiskovali vsi povprek. Slovenci ga pijejo ob vseh pomebnejših priložnostih - napivanje samo je predkrščanska pravna šega.
To je bila nasploh pijača ob slovesu - na koncu so še vedno enega spili.
Ko v kulinaričnem smislu slišimo na besedo šentjanževo takoj pomislimo na tovrstno olje.
Šentjanževo olje je med najbolj poznanimi proizvodi iz šentjanževke. Znano je po svojih blagodejnih in zdravilnih učinkih za zdravljenje opeklin, oparin in oteklin. S šentjenževim oljem lahko oskrbimo tudi manjše rane, zvine ali udarnine. Poleg tega pa lajša tudi težave pri revmi in se zelo dobro obnese tudi pri masaži hrbtenice, obrabljenih sklepih in vretencih ter lajša težave pri pikih žuželk. Starejšim ljudem je priporočeno tudi vtiranjpripravka v drhteče ude.
Priprava:
Potrebujete 10 g svežih cvetov, katere prelijete s 100 ml hladno stisnjenega oljčnega olja. To je najbolje, da storite v kozarcu za vlaganje. Ko cvetove prelijete, jih dobro zaprite in za kakšen dober mesec postavite na sonce, ter vmes večkrat pretresite. Po približno treh pretečenih tednih, bi moralo olje dobiti lepo rubinasto rdečo barvo. Olje odcedite in ga shranite v stekleničke na suho, temno mesto.