povse 2 Odkrito.si

Tiha ločitev znane Slovenke: nov moški, nov tatu

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 17. julija

Andreja pogled gor Petisvet

Energijsko čiščenje prostora osupljivo ...

sedež, levica, luka mesec Svet24.si

Mesec čaka na klic, v SMC in SAB še upajo, LMŠ ...

Garrett Matthias Svet24.si

Petletni deček napisal lastno osmrtnico in pogreb...

Justin Bieber in Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber objavil vročo fotografijo

helena blagne Njena.si

Takšen je postal sin Helene Blagne

n.c.p.

Dobra kuha: Za božič, sadni kruh

Eden izmed značilnih prigrizkov božičnega časa!

Tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, božič, praznujemo 25.decembra, ko se spomnimo rojstva Jezusa Kristusa.
Nekoč so naši predniki za božič najpogosteje jedli poprtnik, potico in sadni kruh. Najbolj so se praznika veselili otroci, ki so bili obdarjeni s kruhom, orehi in lešniki.

Danes pa so naše mize v božičnem času bolj polne, prevladujejo različne domače jedi, kislo zelje, klobase, meso in seveda raznorazne vrste piškotov, potic in ostalih sladic. Tudi otroci so v današnjem času bolj bogato obdarovani, kot otroci nekoč.
Sadni kruh
Recept za sadni kruh s figami, slivami, rozinami in čokolado.
Sestavine
150g Maslo
200g Sladkor - beli
5 kosov Jajce - kokošje
2 žlici Rum
1 kos Vanilijev sladkor
250g Pšenična bela moka
1 kos Pecilni prašek
100g Rozine
Fige - suhe
Slive - suhe
Orehi
Mandlji
Čokolada - jedilna
Priprava
Penasto umešamo maslo in dve tretjine sladkorja. Med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake.

Dodamo rum in vanili sladkor ter moko, presejano z pecilnim praškom.

Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj umešamo preostali sladkor.

Sneg narahlo primešamo v testo.

Nazadnje primešamo malo rozin, narezanih suhih fig, narezanih suhih sliv, ter sesekljane orehe in mandlje. Dodamo še nasekljano čokolado.

Model za šarkelj dobro namastimo in vanj vlijemo testo.

Pečemo v ogreti pečici najprej pri 120 stopinjah, nato zvišamo temperaturo na 170 stopinj in spečemo kolač do konca.

Ko se nekoliko ohladi, ga zvrnemo na podstavek iz rešetk, da se popolnoma ohladi.

Ohlajenega na debelo potresemo s sladkorjem v prahu.