Dobra kuha: Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem

Rdeče zelje

Rdeče zelje Foto: splet

RDEČE ZELJE ima enako zgodovino in morfološke lastnosti kot belo, razlikuje se pa po barvi, ki je lahko temnordeča, rdečevijolična ali modrikasta.

Navadno ga kuhamo s kisom, da se ohrani njegova značilna barva. Pogosto ga strežemo k divjačinski in gosji pečenki. V Veliki Britaniji in Sloveniji ga vlagamo v kis, v Švici, na Danskem in Nizozemskem pa ga dušijo z jabolki in dišavami. Okusno je tudi presno v solati.
Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem
Sestavine:
1 kg krompirja (mokastega)
3 jajca
5 žlic moke
sol
1 ščepec sladkorja
1 ščešec muškatnega oreščka (naribanega)
5 žlic drobtin
1 žlica masla
Rdeče zelje
Priprava:
Krompirjeve cmoke z rdečim zeljem pripravimo tako, da najprej skuhamo in ohladimo rdeče zelje. Potem oblikujemo majhne kroglice in jih položimo v zmrzovalnkik, da se strdijo.

Za krompirjeve cmoke skuhamo krompir, ga ohladimo, olupimo in zmečkamo oz. pretlačimo. V krompirjevo maso vmešamo jajca, dodamo moko ter s soljo, sladkorjem in muškatom hitro zgnetemo testo. Testo je gotovo, ko se v skledi ne lepi več.

Drobtine (ali star kruh, ki ga narežemo na kocke) v ponvi rahlo zapečemo na olju. Potem umešamo v krompirjevo testo. Iz krompirjeve mase razdelimo na enako velike dele ter jih oblikujemo v cmoke. V sredino vsakega cmoka damo eno kroglico iz rdečega zelja. Cmok ponovno lepo zapremo s testom.

Osoljeno vodo zavremo, vanjo položimo krompirjeve cmoke, prevremo in pustimo kuhati ca. 10 minut na šibkem ognju. Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem so gotovi, ko plavajo na površju.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019