serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 16. januarja

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

kate william Svet24.si

Zaradi tega bosta William in Kate izgubila svoj ...

Kim Kardashian Najstnica.si

Kim priznala, da pričakuje novega

Vid Valic Njena.si

Vid Valič spregovoril o materinem raku

n.c.p.

Dobra kuha: Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem

Rdeče zelje

Rdeče zelje Foto: splet

RDEČE ZELJE ima enako zgodovino in morfološke lastnosti kot belo, razlikuje se pa po barvi, ki je lahko temnordeča, rdečevijolična ali modrikasta.

Navadno ga kuhamo s kisom, da se ohrani njegova značilna barva. Pogosto ga strežemo k divjačinski in gosji pečenki. V Veliki Britaniji in Sloveniji ga vlagamo v kis, v Švici, na Danskem in Nizozemskem pa ga dušijo z jabolki in dišavami. Okusno je tudi presno v solati.
Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem
Sestavine:
1 kg krompirja (mokastega)
3 jajca
5 žlic moke
sol
1 ščepec sladkorja
1 ščešec muškatnega oreščka (naribanega)
5 žlic drobtin
1 žlica masla
Rdeče zelje
Priprava:
Krompirjeve cmoke z rdečim zeljem pripravimo tako, da najprej skuhamo in ohladimo rdeče zelje. Potem oblikujemo majhne kroglice in jih položimo v zmrzovalnkik, da se strdijo.

Za krompirjeve cmoke skuhamo krompir, ga ohladimo, olupimo in zmečkamo oz. pretlačimo. V krompirjevo maso vmešamo jajca, dodamo moko ter s soljo, sladkorjem in muškatom hitro zgnetemo testo. Testo je gotovo, ko se v skledi ne lepi več.

Drobtine (ali star kruh, ki ga narežemo na kocke) v ponvi rahlo zapečemo na olju. Potem umešamo v krompirjevo testo. Iz krompirjeve mase razdelimo na enako velike dele ter jih oblikujemo v cmoke. V sredino vsakega cmoka damo eno kroglico iz rdečega zelja. Cmok ponovno lepo zapremo s testom.

Osoljeno vodo zavremo, vanjo položimo krompirjeve cmoke, prevremo in pustimo kuhati ca. 10 minut na šibkem ognju. Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem so gotovi, ko plavajo na površju.