Dobra kuha: Telečja obara z grahom in korenjem

Telečja obara

Telečja obara Foto: splet

Odlična enolončnica, ki se nadvse prilega hladnim zimskim dnem.

Grah je izvrsten primer skromne s hranilnimi vrednostmi bogate zelenjave. Bogat je s številnimi pomembnimi hranili, vključno z vitamini.
Danes je korenje sestavina številnih jedi. Prispeva jim barvo, sočnost, okus ter številna koristna hranila. Čeprav je na voljo skozi vse leto, je najnežnejše, najslajše in biološko najbolj polnovredno tisto korenje, ki ga pridelamo v zgodnjem poletju.

TELEČJA OBARA Z GRAHOM IN KORENJEM
Preprosta mesno-zelenjavna jed, h kateri se odlično prileže kuhan riž.
Sestavine:
3 žlice olivnega ali sončničnega olja
1 čebula
4 veliki korenčki
1,2 kg teletine (vrat, prsi, pleče)
30 g moke
1 skodelica belega vina
1 l jušne osnove
1 lovorjev list
1,5 žličke posušenega timijana (3 do 4 vejice svežega)
sol in sveže mleti poper
1,5 skodelice zamrznjenega graha
Telečje meso operemo pod tekočo vodo, dobro osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na 2,5 cm velike kose. Korenje operemo, očistimo in narežemo na manjše kose. Česen in čebulo olupimo ter ločeno drobno sesekljamo.


Na kuhalnik pristavimo velik lonec in vanj vlijemo eno žlico. Dodamo čebulo in korenje, zelenjavo med občasnim mešanjem pražimo na srednji temperaturi 10 minut, da se malo zmehča in popraži.


Zelenjavo pretresemo na krožnik, v lonec vlijemo preostalo olje in počakamo, da se segreje. Na segreto maščobo stresemo kose telečjega mesa in jih med občasnim mešanjem počasi pražimo 5 minut.


Kose mesa potrosimo z moko in jih med nenehnim mešanjem pražimo še 1 do 2 minuti, da se moka rahlo popraži. Prilijemo vino in s kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem. Počakamo, da del vina povre, potem pa prilijemo jušno osnovo ter dodamo lovorjev list, timijan, česen in popraženo zelenjavo. Po okusu začinimo s poprom in soljo, vse skupaj dobro premešamo, lonec delno pokrijemo in obaro ob rahlem vrenju kuhamo 45 minut. Zadnjih 15 minut kuhanja dodamo zamrznjen grah.


Ko se meso zmehča, je obara pripravljena. Po potrebi jo dodatno začinimo, potem pa serviramo na krožnike in ponudimo s kuhanim rižem ali kakšno drugo prilogo.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019