n.c.p.

Dobra kuha: Krompirjeva torta

Na splošno je krompir dobrodejna hrana, težave povzroča le, če ga jemo v pretiranih količinah.

Krompir...
Na splošno je to dobrodejna hrana, težave povzroča le, če ga jemo v pretiranih količinah. Takrat seveda redi, pri ljudeh, ki so občutljivi za različna vnetja, pa lahko stanje poslabša. Sicer je krompir dobrodejna hrana za prebavila, koristen vir rudnin, zaščitna hrana proti raku ter trajna pomoč za zdravo kri in ožilje. Pomembno pa je, kako je pridelan – največ koristnih in najmanj nepotrebnih sestavin ima krompir iz ekološke pridelave – in kako ga pripravimo. Okoli krompirja se je namreč spletlo kar nekaj vraž: surov krompir povzroča vročino, krompir, razen mladi, vedno olupimo, hladnega krompirja, razen v solati, ne jemo.

Krompirjeva torta
Recept za pečen narastek iz krompirja, s pršutom, parmezanom in jajci.
Sestavine
300g Krompir
200g Pršut
Sol
2 žlici Kis
2 čajni žlički Maslo
8 kosov Jajce - kokošje
Poper
40g Parmezan
Priprava
Krompir olupimo, operemo in naribamo na debelejše lističe.

50 g pršuta narežemo na paličice.

V loncu zavremo vodo, solimo, dodamo kis ter krompir. Kuhamo ga 2 minute, nato ga dobro odcedimo.

V ponvi stopimo maslo, dodamo narezane paličice pršuta in odcejen krompir. Na močnem ognju med stalnim mešanjem pražimo krompir približno 5 minut. Krompir odstavimo in ga malo ohladimo.

Jajca stepemo, solimo in popramo, primešamo nariban parmezan ter krompir.

Zmes stresemo v namaščen pekač, obložimo s pršutom in pečemo 20 minut na 180° C.