n.c.p.

Dobra kuha: Mineštra

Tudi slovenci smo ljubitelji Mineštre...

Tudi slovenci smo ljubitelji Mineštre...to je gosta, zelo močna zelenjavna juha iz Italije. Spada bolj med enolončnice kot med juhe.

Klasična, severnoitalijanska varianta vsebuje zelenjavo (beluše, korenje, por, grah in krompir). Vedno je prisoten ohrovt (ali cvetača) in stročji fižol.

Svoj močan okus ima zaradi dodane pancete (na zraku sušene slanine), česna, čebule in dodanega parmezana. Nikdar se ne kuha v mesni juhi.
Obstaja še vrsta receptov, odvisnih ne samo od pokrajine, ampak tudi vasi in celo hiše. To je predvsem bogata juha iz zelenjave, praviloma dodamo nekaj prekajenega mesa ali slanine in vanjo zakuhamo riž, testenine,... Zelo primerna je za hitro pripravo in praznjenje hladilnika.
Fižolova mineštra
Recept za mineštro iz fižola, klobase in testenin.
Sestavine
1l Voda
1 kos Klobasa - prekajena
800g Fižol - pločevinka
2 kosa Por
1 kos Paprika
Jušna kocka
Sol
Poper
Majaron
Timijan
Polžki
Priprava
V lonec zlijemo vodo, vanjo pa damo prekajeno klobaso, odcejen fižol, na kolesca narezan por in na kocke narezano papriko.

Dodamo še jušno kocko, sol, poper, majaron in timijan.

Vse skupaj premešamo in kuhamo 20 minut.

V mineštro nato stresemo še nekaj testenin. Kuhamo toliko časa, da se testenine zmehčajo.