n.c.p.

Dobra kuha: Kostanjeva marmelada

Kostanj bogati telo tudi s folno kislino, kalijem, fosforjem in številnimi drugimi pomembnimi elementi v sledovih.

Ko se jeseni in pozimi sprehajamo po mestnih ulicah, si lahko premrle prste pogrejemo s kupljenim pečenim kostanjem. Papirnata vrečka je hitro prazna - če bi se ga radi res najedlji, si ga raje pripravimo doma.
V višavskih predelih Sredozemlja, kjer je bilo težko pridelati žito, je bil kostanj glavna hrana v jesenskem in zimskem času. V časih, ko ljudje še niso poznali krompirja, je bil kostanj pomemben vir prehrane na področju Slovenije.
Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov, največ škroba, skoraj nič maščob in okoli 6 odstotkov beljakovin. Po zaslugi takšne sestave in bogastva z vitamini B skupine je odlična hrana za starejše, otroke ali športnike. Kostanj bogati telo tudi s folno kislino, kalijem, fosforjem in številnimi drugimi pomembnimi elementi v sledovih.

Kostanjeva marmelada
Recept za okusno sladko domačo marmelado iz kostanja, pomaranče lupine in ruma.
Sestavine
1,5kg Kostanj
Sol
800g Sladkor - beli
Limonina lupina
Pomarančna lupina
1dl Rum
Priprava
S kostanja najprej olupimo rjavo lupino, nato ga damo kuhat v hladno, malo osoljeno vodo.

Kuhan kostanj odcedimo in še vročega olupimo.

Nato ga pretlačimo, dodamo sladkor, limonino in pomarančno lupinico ter rum.

Vse skupaj na blagem ognju kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi.

Z marmelado napolnimo dobro umite, osušene in ogrete kozarce in takoj zapremo.