n.c.p.

Dobra kuha: Kostanjev pire

Poznamo več vrst kostanja, v naših gozdovih pa je najpogostejši pravi kostanj.

Kostanj je popolno jesensko razvedrilo: z nabiranjem se razmigamo, ob pripravi in peki ali kuhanju se družimo, nato pa še sladkamo. Pa še za poceni, skorajda brezplačen obrok gre, če ga naberemo sami.
Kostanj je plod drevesa kostanja, ki izvira iz Evrope in male Azije. Poznamo več vrst kostanja, v naših gozdovih pa je najpogostejši pravi kostanj. Kostanj je zrel vsako leto v oktobru in novembru, vsako tretje leto pa obrodi še posebej obilno.
Kuhan kostanj se lahko uporablja za pripravo različnih prilog, pirejev, nadevov za testenine in peciva.
Kadar ga pečete v lupino naredite zarezo, tudi pred kuhanjem ga je priporočljivo zarezati, vendar z nožem predrite le zunanjo lupino, notranja kožica pa naj bo čim bolj nedotaknjena. Kostanje lahko tudi posušite in zmeljete v moko.

Kljub temu, da kostanj s časom dobi slajši okus, ga hranimo največ teden ali dva. Kuhane kostanje pa lahko zmeljete, jim dodate malo mleka in jih zamrznete za kasnejšo uporabo.
Priloga
Kostanjev pire
Recept za kostanjev pire s stepeno sladko smetano.
Sestavine
500g Kostanj
Sol
1dl Kravje mleko - manj mastno
5 žlic Sladkor - beli
Cimet
2,5dl Sladka smetana
Priprava
S kostanja najprej olupimo zunanjo rjavo lupino in ga damo kuhat v hladno vodo. Dodamo malo soli.

Vre naj toliko časa, da je kostanj kuhan, vendar še čvrst. Kostanj odcedimo in še vročega olupimo.

Olupljen kostanj damo v posodo skupaj z mlekom in sladkorjem. Prevremo, malo ohladimo in pretlačimo. Pireju dodamo malo cimeta.

Sladko smetano stepemo.

Kostanjev pire naložimo v plitve skodelice in kupčke prekrijemo s stepeno sladko smetano.