n.c.p.

Dobra kuha: Orehov kruh

Kruh velja za eno najstarejših pripravljenih živil.

Kruh velja za eno najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj. V Evropi so na posebnih terilnih skalah našli ostanke škroba, za katere domnevajo, da so ostanki neke vrste moke za kruh. Žito je postalo osnovna surovina za kruh v neolitiku (okoli 10.000 let pr. n. št.), ko so ljudje začeli s poljedelstvom. Prve vrste kruha niso vsebovale kvasa, saj kruh rahlo vzhaja že s pomočjo kvasovk, ki se nahajajo na zrnu samem.
Prazniki so pred nami zakaj ne bi torej spekli domači kruh. Veseljaki mu bomo pridružili še oreha.

Orehov kruh
Recept za dišeč doma pečan kruh z orehovimi jedrci in sladkim medom.
Sestavine
425g Pšenična polnozrnata moka
150g Pšenična bela moka
Sol
525ml Voda
1 žlica Med
1 žlica Kvas - instant
150g Orehi
1 kos Jajce - kokošje
Priprava
V skledo damo obe moki in sol. Na sredini naredimo vdolbino, v katero damo 250 ml mlačne vode, med in kvas.

Počakamo da se kvas raztopi, nato pa dolijemo še ostalo mlačno vodo.

Testo nato zgnetemo z rokami. Če je preveč lepljivo lahko dodamo še nekaj moke.

Ko je testo gladko ga položimo v namaščeno posodo in ga povaljamo po njej.

Posodo s kruhom pokrijemo s plastično vrečko in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.

Nato testu dodamo orehova jedrca in dobro pregnetemo.

Pekač namastimo, testo oblikujemo v hlebec in položimo na pekač. Na hlebec kruha lahko nato dodamo še nekaj orehovih jedrc.

Kruhov hlebec nato pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in ga pustimo približno 30 min na toplem.

Nato z nožem zarežemo nekaj rezin v kruh, ga namažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 min na 220° C in nato še 40 min na 190° C.