n.c.p

Dobra kuha: Buča s kostanjem in čebulo

Buče delujejo tudi pomirjevalno ter so koristne pri vnetjih tankega črevesja in pri krvavi diareji.

Buče imajo znane diuretske učinke (pospešujejo izločanje urina), priporočajo pa jih kot prehrano ljudem, ki jih pestijo bolezni kot so protin, vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja in sladkorna bolezen. Buče uživamo kuhane (pire), pečene ali pa v obliki soka iz sveže nastrganih plodov. Buče delujejo tudi pomirjevalno ter so koristne pri vnetjih tankega črevesja in pri krvavi diareji.
BUČA S KOSTANJEM IN ČEBULO
1 žlica sončničneg olja
3 žlice masla
2 rdeči čebuli
900 g hokaido buče
250 g kuhanega kostanja
0,25 šopka svežega timijana
0,25 žličke soli
2 ščepca sveže mletega popra
Bučo očistimo, operemo in narežemo na debelejše rezine. Rezine nato zrežemo na manjše kose. Čebuli olupimo, razpolovimo in zrežemo na rezine.

Na kuhalnik pristavimo velik lonec rahlo osoljene vode. V krop stresemo bučne kose in jih kuhamo 5 minut. Blanširane bučne kose dobro odcedimo.

V ponvi segrejemo olje in maslo. Na segreto maščobo stresemo narezano čebulo in jo med občasnim mešanjem pražimo, da postekleni. Nato dodamo dobro odcejene bučne kose, kuhan kostanj in timijan. Med občasnim mešanjem pražimo še 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da se buča, kostanj in čebula lepo zapečejo.

Pripravljeno jed po okusu začinimo s poprom in soljo. Ponudimo jo kot prilogo.