gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

n.c.p.

Dobra kuha: Hruškova marmelada z vanilijo

V Sloveniji ima pridelovanje jabolk in hrušk dolgo tradicijo, žal pa so stare slovenske sorte začele izginjati in se umikati novim.

Jesen je čas, ko se napolnijo shrambe. Svežega sadja je v primerjavi s poletjem bistveno manj, nizko povprečje pa zvišujejo jabolka in hruške, ki so v jeseni in pozimi pomemben vir vitaminov, mineralov in vlaknin.
V Sloveniji ima pridelovanje jabolk in hrušk dolgo tradicijo, žal pa so stare slovenske sorte začele izginjati in se umikati novim. Ker se zlahka križajo, obstaja na tisoče različnih sort. Med seboj se razlikujejo po barvi, okusu, strukturi, kislosti, času zorenja in trpežnosti.

HRUŠKOVA MARMELADA Z VANILIJO
Verjetno nam ni treba razlagati, a hruškova marmelada z vaniljo je resnično božansko dobra. Res je, da boste za njeno pripravo porabili malo več časa, vendar se bo vaš trud bogato obrestoval, ko boste to čudovito marmelado namazali na kruh ali palačinke.
2 vaniljeva stroka
400 ml limoninega soka
1,85 kg hrušk
750 g jabolk
1 kg kristalnega sladkorja
Jabolka in hruške operemo, olupimo in razrežemo na četrtine, ki jim odstranimo peclje in pečišča. Sadje narežemo na 1,5 cm velike kocke.

Vaniljeve stroke podolžno razpolovimo. Iz polovic z noževo konico postrgamo semena, jih dodamo v skledo in zmešamo s približno 100 ml limoninega soka.

Na kuhalnik pristavimo večji lonec z debelim dnom in vanj dodamo hruške, limonin sok z vaniljevimi semeni, razpolovljene stroke in 570 ml vode. Lonec pokrijemo in hruške na nizki temperaturi kuhamo 35 minut, med kuhanjem pa jih večkrat dobro premešamo.

Po 35 minutah v lonec dodamo jabolka. Sadje med občasnim mešanjem kuhamo še 10 minut.

Lonec odkrijemo, dodamo sladkor in temperaturo povišamo, da zmes zavre. Med mešanjem jo kuhamo 35 minut, da se zgosti in začne želirati. Na koncu prilijemo preostanek limoninega soka in marmelado kuhamo še 5 minut oziroma toliko časa, da temperatura doseže 104 stopinj Celzija.

Lonec odstavimo in pustimo, da marmelada počiva 10 minut, da se sadje lepo porazdeli. Tik preden jo dodamo v vroče kozarce, odstranimo vaniljeve stroke.

Z vročo marmelado za prst pod robom napolnimo tople kozarce. Tesno jih zapremo, pokrijemo s preganjeno odejo ter pustimo, da se počasi ohladijo.