tatjana mihelj Odkrito.si

Obraz Planet TV žaluje

som Svet24.si

Orjaški ulov iz Ormoškega jezera

Roke bog Petisvet

Žal mi je, čas je, da greš

Kolinda Grabar Kitarovič_rusija 2018 Svet24.si

"Smo najbolj revni v EU!" je spomnil politike, ki ...

nuby lončki odpoklic Svet24.si

Pozor! Ste kupili ta lonček? Nemudoma ga vrnite!

4 - Nika Zorjan Najstnica.si

Nika Zorjan uživa v poletju

meghan markle Njena.si

Meghan Markle na robu solz

n.c.p.

Dobra kuha: Hruškova marmelada z vanilijo

V Sloveniji ima pridelovanje jabolk in hrušk dolgo tradicijo, žal pa so stare slovenske sorte začele izginjati in se umikati novim.

Jesen je čas, ko se napolnijo shrambe. Svežega sadja je v primerjavi s poletjem bistveno manj, nizko povprečje pa zvišujejo jabolka in hruške, ki so v jeseni in pozimi pomemben vir vitaminov, mineralov in vlaknin.
V Sloveniji ima pridelovanje jabolk in hrušk dolgo tradicijo, žal pa so stare slovenske sorte začele izginjati in se umikati novim. Ker se zlahka križajo, obstaja na tisoče različnih sort. Med seboj se razlikujejo po barvi, okusu, strukturi, kislosti, času zorenja in trpežnosti.

HRUŠKOVA MARMELADA Z VANILIJO
Verjetno nam ni treba razlagati, a hruškova marmelada z vaniljo je resnično božansko dobra. Res je, da boste za njeno pripravo porabili malo več časa, vendar se bo vaš trud bogato obrestoval, ko boste to čudovito marmelado namazali na kruh ali palačinke.
2 vaniljeva stroka
400 ml limoninega soka
1,85 kg hrušk
750 g jabolk
1 kg kristalnega sladkorja
Jabolka in hruške operemo, olupimo in razrežemo na četrtine, ki jim odstranimo peclje in pečišča. Sadje narežemo na 1,5 cm velike kocke.

Vaniljeve stroke podolžno razpolovimo. Iz polovic z noževo konico postrgamo semena, jih dodamo v skledo in zmešamo s približno 100 ml limoninega soka.

Na kuhalnik pristavimo večji lonec z debelim dnom in vanj dodamo hruške, limonin sok z vaniljevimi semeni, razpolovljene stroke in 570 ml vode. Lonec pokrijemo in hruške na nizki temperaturi kuhamo 35 minut, med kuhanjem pa jih večkrat dobro premešamo.

Po 35 minutah v lonec dodamo jabolka. Sadje med občasnim mešanjem kuhamo še 10 minut.

Lonec odkrijemo, dodamo sladkor in temperaturo povišamo, da zmes zavre. Med mešanjem jo kuhamo 35 minut, da se zgosti in začne želirati. Na koncu prilijemo preostanek limoninega soka in marmelado kuhamo še 5 minut oziroma toliko časa, da temperatura doseže 104 stopinj Celzija.

Lonec odstavimo in pustimo, da marmelada počiva 10 minut, da se sadje lepo porazdeli. Tik preden jo dodamo v vroče kozarce, odstranimo vaniljeve stroke.

Z vročo marmelado za prst pod robom napolnimo tople kozarce. Tesno jih zapremo, pokrijemo s preganjeno odejo ter pustimo, da se počasi ohladijo.