Dobra kuha: Palačinke z gobami

palačinke

palačinke Foto: Pinterest

Palačinke veljajo za zelo staro sladico in tokrat se lahko z njo tudi dodobra najeste.

Palačinke veljajo za zelo staro sladico. Zgodovinarji so njihov obstoj dokazali že v 8. stoletju pr. n. št. V tistih časih so izgledale kot debelejše pogače, ki so jih pripravljali iz mešanice različnih zdrobljenih žitnih zrn in vode ter pekli na vročih kamnih – predhodnikih današnjih ponev.

Šele v 13. stoletju se v Veliki Britaniji pojavijo palačinke podobne sedanjim – in to zaradi ajde, ki jo je Britancem uspelo kultivirati.

V Franciji, Belgiji in Švici vsako leto 2. februarja praznujejo Dan palačink, medtem ko v ZDA prazniku palačink namenijo ves teden – od 19. do 25. februarja.

Pečeno palačinko namažemo z različnimi nadevi. Najpogosteje se med sladkimi nadevi uporabljajo marmelada, čokolada, orehov nadev, skuta ... Palačinke pa ni nujno, da se jedo kot slaščica in so lahko nadevane tudi z mesnimi, zelenjavnimi in drugimi nadevi.

Beseda palačinka izhaja iz romunščine in ima svoj koren v latinski besedi placenta, ki pomeni pecivo. V slovenščino smo besedo, podobno kot češčina in hrvaščina, prevzeli preko madžarščine, kjer ji pravijo palacsinta.

Palačinke s šampinjoni
Sestavine: 
250g Pšenična bela moka
Sol
70g Maslo
2 kosa Jajce - kokošje
200ml Kravje mleko - polnomastno
Olje - sončnično
500g Piščančje prsi
200g Šampinjoni
100g Sir - edamec
300ml Sladka smetana
Poper
Curry
Priprava
V posodi zmešamo moko, sol, 50 g stopljenega masla, jajci, mleko in 250 ml vode. Maso pustimo počivat 30 minut. Nato v naoljeni ponvi spečemo 12 palačink.

Piščančje meso narežemo na rezine. V ponvi segrejemo malo masla in na njem popečemo meso.

Šampinjone operemo in narežemo. Popečemo jih v ponvi na maslu.

V posodi zmešamo pečeno meso, popečene šampinjone, polovico naribanega sira, polovico sladne smetane, sol, poper in curry.

Palačinke namažemo s pripravljenim nadevom, jih zvijemo in polagamo v namaščen pekač.

Prelijemo s preostalo sladko smetano in potresemo z naribanim sirom. Pečemo 20 minut na 200° C.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019