Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Odkrito.si

Andrea Massi je varuška, mala Anouk prava ...

luna-dekle Svet24.si

Tedenski horoskop: Luna nam bo v odnose prinesla ...

sanje Petisvet.si

Tako se bolezen najavi v sanjah!

FOTO1 otroški dodatek Svet24.si

Otroški dodatek, CSD in ministrstvo: kdo skriva, ...

šaban šaulić Svet24.si

VIDEO: Tečejo solze: oglasila se je družina ...

Liam, Miley Cyrsu Najstnica.si

Miley Cyrus delila še več fotografij s poroke

5. Ula Ložar – Fridays - foto Adrijan Pregelj Njena.si

Tekmovalka EME že izdala videospot

n.c.p.

Dobra kuha: Smetanov zavitek z rozinami

rozine

rozine Foto: splet

Rozine se lahko uživajo surove ali kot dodatek k raznim sladicam in predstavljajo pomemben vir vlaknin, kalija, kalcija in železa.

Rozine so posušene grozdne jagode. Pridobivajo se iz posebnih sort grozdja, ki so navadno brez pešk.
Rozine izvirajo, kot vinska trta, iz bližnjega vzhoda in so prav gotovo nastale naključno. Kmalu pa so postale priljubljene in zelo cenjene kot pomemben vir sladkorja. V zgodovini so se ohranili zapisi iz antične Grčije o trgovanju z rozinami, kasneje pa je najti zapise o tem, da jih je imel rad rimski cesar Avgust ter celo zapise, da se je s pticami, nadevanimi z rozinami gostil tudi Hanibal. V srednjem veku so rozine spet doživele veliko priljubljenost, ko so s križarji iz Bližnjega vzhoda spet prispele v Evropo.
Poznamo temne in svetle vrste rozin. Pogosto ljudje mislijo, da so temne pridelane iz rdečih sort grozdja, svetle pa iz belih, kar pa ne drži. Temne rozine se pridobivajo na naraven način s sušenjem na soncu, pri pridobivanju svetlih, pa se uporablja žveplo. Žveplo prepreči naravno temnenje, rozine pa se posušijo na ognju.
Rozine se lahko uživajo surove ali kot dodatek k raznim sladicam in predstavljajo pomemben vir vlaknin, kalija, kalcija in železa. Kadar se dodajajo pecivu ali drugim sladicam jih je prej po navadi potrebno namočiti v vodi ali kakšni alkoholni pijači.

Smetanov zavitek
Sestavine: 
200g Maslo
120g Drobtine
150g Sladkor - beli
Cimet
400g Vlečeno testo
7,5dl Kisla smetana
4 kosi Jajce - kokošje
100g Rozine
Limonina lupina
140g Pšenični zdrob
Sladkor - v prahu

V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine, 50 g sladkorja in cimet.
Liste vlečenega testa premažemo s pripravljenimi drobtinami.
V posodi zmešamo kislo smetano, rumenjake, preostali sladkor, rozine, limonino lupinico in pšenični zdrob. Pustimo počivat 15 minut, nato vmešamo sneg iz beljakov.
S pripravljenim nadevom premažemo liste testa in jih zvijemo.
Pečemo 25 minut na 180° C.

Pečen zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.