Dobra kuha: Omleta s porom in panceto

por

por Foto: splet

Por je zaradi nizke kalorične vrednosti priporočljivo živilo pri shujševalnih kurah.

Por kot zelenjava ima pikantno, nekoliko trpko aromo, ki nas spominja na čebulo. V kulinariki poznamo štiri vrste pora: spomladanskega, poletnega, jesenskega in zimskega. Med sabo se na videz razlikujejo po dolžini stebla in po barvi listov. Vse sorte pora pa vsebujejo enake sestavine, imajo za por značilen okus in enake hranilne vrednosti. Por je zaradi nizke kalorične vrednosti priporočljivo živilo pri shujševalnih kurah. Dvesto gramov kuhanega pora vsebuje 61 kilokalorij.
Pri nakupu pora bodimo pozorni na listne konice, ki morajo biti sveže in trdne. To pomeni, da ne smejo imeti rjavih lis in ne smejo biti poškodovane, sicer rastlina začne hitro gniti. Če pora ne porabimo takoj, ga lahko shranimo v hladilniku, vendar ne v bližini živil, ki so občutljiva na njegovo aromo.
V kuhinji je zelo uporaben. V hrano ga lahko dodajamo zaradi izboljšanja okusa in vonja. Sicer pa je primeren tudi za pripravo juh (v kosih ali pretlačen), prilog (dušen), zelenjavno-mesnih enolončnic, okusnih solat, testa in raznih vrst pit.
Pri pripravi moramo por dobro očistiti, ker je med listi pogosto zemlja. Če želimo ublažiti porov izraziti okus, ga na kratko blanširamo v rahlo slani vodi. Pri kratkotrajnem blanširanju ohrani svojo izrazito zeleno barvo. Začimbe, ki jih priporočamo pri pripravi porovih jedi, so: lovorjev list, timijan, kari, muškatni orešček, peteršilj, krebuljica in sladka rdeča paprika v prahu.


Omleta s porom in panceto
Sestavine:
6 kosov Jajce - kokošje
1dl Kravje mleko - polnomastno
2 žlici Pšenična bela moka
Sol
Olje - sončnično
3 rezine Panceta
3 kosi Por
Priprava
Jajca ubijemo v skledo, dodamo mleko, moko in sol. Vse sestavine dobro stepemo.

Panceto zrežemo na kockice. Por očistimo in zrežemo na kolobarje. V ponev prilijemo malo olja in prepražimo panceto. Dodamo por in dušimo 10 minut. Na koncu solimo.

Testo razdelimo na štiri dele in vsakega spečemo v ponvi z dvema žlicama olja, najprej na eni, nato še na drugi strani.

Omleto previdno stresemo na krožnik, pol omlete napolnimo z nadevom in prepognemo.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019