Dobra kuha: Polnjene pomaranče

pomaranče

pomaranče Foto: splet

Pomaranča po pravici uživa ugled enega od najbolj zdravih sadežev, ki so nam na voljo pozimi.

POLNJENE POMARANČE
Čudovita sladica, njena priprava pa je zelo preprosta. Fantastičen okus bo očaral vsakega vašega gosta.
4 bio pomaranče
2 pesti rozin
2 žlici ruma
2 pesti mletih orehov
1 žlička cimeta
300 ml sladke smetane
70 g jedilne čokolade
1 žlica kakava v prahu
Biopomaranče operemo s toplo vodo in do suhega obrišemo. Vsaki pomaranči odrežemo zgornji del in z žličko previdno izdolbemo meso. Koščice odstranimo, izdolbeno meso pa narežemo na manjše koščke. V večjo posodo damo mlete orehe, cimet, rozine, rum in pomarančno meso. Vse sestavine z žlico zelo dobro premešamo. Jedilno čokolado na drobno naribamo.

S pripravljeno maso napolnimo izdolbene pomaranče. Na kuhalnik pristavimo manjši lonec, v katerega nalijemo pol litra vode. Na njega postavimo večjo skledo, v katero damo naribano čokolado, ki jo nad vodno kopeljo raztopimo.

Stopljeni čokoladi z metlico previdno primešamo polovico tekoče sladke smetane, da dobimo tekoč čokoladen preliv. Preliv ohladimo. Preostalo sladko smetano z električnim mešalnikom dobro stepemo. Polovico sladke smetane z metlico vmešamo v čokoladni preliv, polovico pa prihranimo za okrasitev. Pomaranče okrasimo s čokoladno in stepeno smetano. Sladico serviramo na krožnike, jo potresemo s kakavom v prahu in postrežemo gostom.
Pomaranča po pravici uživa ugled enega od najbolj zdravih sadežev, ki so nam na voljo pozimi. Slovi kot zakladnica vitamina C, toda njena prava zdravilna vrednost se skriva v obilici fitosnovi, saj jih vsebuje več kot 270! To je armada lovcev na proste radikale, ki jim preprečujejo, da bi v telesu povzročili škodo v obliki bolezni, poleg tega pa upočasnjujejo staranje.
Pomaranče so najokusnejše sveže, vendar so tudi pogosta sestavina sladic in sadnih solat. Ni treba poudarjati, da pomarančni sok sodi med najokusnejše in najbolj zdrave sokove, zlasti za zajtrk. Po zaslugi svojega prefinjenega okusa pomaranča čudovito dopolnjuje tople in hladne jedi, naj so ribje ali mesne. Osvežila bo solate, njeno meso in sok pa sta odlična v kombinaciji s kuhanimi jajci in tunino. Omake na osnovi pomarančnega soka se lepo podajo k perutninskim jedem, zlasti k pečeni raci.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019