Dobra kuha: Pastinakova juha

pastinak

pastinak Foto: splet

Sezona pastinaka traja vse od novembra do maja, zato velja za idealno zelenjavo v zimskem času.

Sezona pastinaka traja vse od novembra do maja, zato velja za idealno zelenjavo v zimskem času. Priprava je nezahtevna, saj zadostuje, da ga pred kuhanjem temeljito operemo ali pa mu takoj po kuhanju odstranimo tanko lupino. Način pripravljanja je zelo podoben korenčkovemu. Surov, piriran, v enolončnicah ali kot kremna topla juha v mrzlih zimskih dneh - pastinak nudi širok spekter uporabe. Zaradi svojega aromatičnega okusa ga lahko kombiniramo tudi s korenjem ali drugo zelenjavo, da dobimo nežnejšo različico izbrane jedi. Podobno kot peteršilj lahko tudi njegove liste uporabljamo kot začimbo. Na splošno velja, da so manjše koreninice nežnejšega okusa kot velike.
PASTINAKOVA JUHA Z LEŠNIKOVIM PESTOM
Odlična juha, ki vam bo še kako polepšala zimske dni in vas tudi dodobro ogrela.
500 g pastinaka
100 g masla
4 šalotke
3 manjše pore
4 žlice suhega sherryja
750 ml vode
2 žlici sladke smetane
0,5 žličke soli
1 ščepec belega popra
LEŠNIKOV PESTO
75 g praženih lešnikov
6 vejic peteršilja
2 stroka česna
3 žlice olivnega olja
1 žlica lešnikovega olja
Česen olupimo, peteršilj pa dobro operemo in otresemo. V multipraktik damo peteršilj, pražene lešnike, lešnikovo olje in česen ter vse skupaj grobo zmiksamo. Nato med počasnim miksanjem dodajamo olivno olje in miksamo še toliko časa, da nastane gladka in tekoča zmes. Lešnikov pesto nato pretresemo v posodico in ga do uporabe shranimo v hladilniku.

Pastinak dobro operemo pod vodo, očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Por operemo, očistimo in narežemo na tanjše kolobarje. Šalotke olupimo, operemo in drobno sesekljamo.

Na kuhalnik pristavimo večjo kozico, v kateri na zmerni temperaturi razpustimo maslo. V kozico dodamo kocke pastinaka, šalotko in por. Zelenjavo na zmerni temperaturi med mešanjem pražimo približno 5 minut, da se nekoliko zmehča. V kozico prilijemo sherry, dobro premešamo in kuhamo dobrih 5 minut, da sherry popolnoma izhlapi.

V kozico prilijemo vodo in vse skupaj zavremo. Temperaturo nekoliko znižamo, kozico pokrijemo in kuhamo 20 minut. Nato kozico odstavimo in juho s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Kozico pristavimo nazaj na kuhalnik in med segrevanjem počasi dolivamo sladko smetano ter juho po okusu solimo in popramo.

Juho nato razporedimo v skodelice in v vsako skodelico dodamo žlico lešnikovega pesta. Postrežemo.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019