Dobra kuha: Ocvrte kruhove rezine

kruhove rezine

kruhove rezine Foto: splet

Hitro pripravljen obrok!

Sadovi muškata so prispeli v Evropo verjetno z križarskimi vitezi. Prvi zanesljivi vir je bizantinski zdravnik Simon Seth, ki je v 10. stoletju napisal o muškatu »da koristi želodcu, jetrom in srcu«, vendar je že tedaj svaril pred pretiranim uživanjem. V 18. stoletju je bil oreh znan v evropski medicini kot pomembno zdravilo pri mnogih boleznih, hkrati pa je bil močan statusni simbol. Muškatno drevo je sicer doma z klasičnih dišavnih otokov – »Moluških otokov«.

Muškatni oreh uporabljamo za začinjanje goveje juhe, ovčetine, svinjine, teletine, sirovih in čebulnih omak, bešamela, špinačne in krompirjeve juhe ter nekaterih vrst peciva in sladkih krem. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno, v zmernih količinah, med pripravo, da se lahko oblikuje polna aroma.

Ocvrte kruhove rezine
Sestavine:
1 kos Kruh - francoski
2 kosa Jajce - kokošje
2 kosa Vanilijev sladkor
2dl Kravje mleko - manj mastno
3 žlice Sladkor - v prahu
1 žlica Cimet
Muškatni orešček
Maslo

Priprava
Kruh narežemo na 2 cm debele rezine.

V skledi stepemo jajci, vanilijin sladkor in skodelico mleka.

Na krožnik vsujemo sladkor in ga zmešamo z cimetom in muškatnim oreščkom.

V ponvi stopimo maslo in na njem postopoma ocvremo kruhove rezine, ki smo jih pred tem namočili v zmes mleka in jajc.

Pečene rezine odcedimo na kuhinjskem papirju in postresemo s sladkorjem in cimetom.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019