Dobra kuha: Fižolova juha z govedino

fižolova juha

fižolova juha Foto: splet

Goveje meso lahko uporabljamo v enolončnicah, za raguje, lahko ga pečemo, pripravimo v omaki, pečemo na žaru ali ražnju.

Najimenitnejši kos govedine je ledvena pečenka ali file. Iz tega kosa dobimo najboljšo pečenko in druge mesne jedi. Okusen del govedine je tudi rostbif, ki ga uporabljamo za bržolo. Za dušenje in kuhanje ter za pečenje in praženje so odlične prsi. Za pečenko se uporablja stegno. Tudi drugi deli goveda, kot so možgani, gobec, jezik in drobovina so uporabni za jedi.

Volovje meso je bolj okusno kot kravje. Meso mlajših živali je svetlo rdeče in ima belo maščobo. Starejše živali pa imajo temnejše meso in rumenkasto maščobo.

Meso za pečenje in praženje bo boljše, če bo uležano. Meso bo postalo mehkejše, če ga damo v skledo, polijemo z olivnim oljem in pustimo nekaj dni v hladilniku. V tem primeru pri peki ne potrebujemo dodatne maščobe.

Če je govedo staro, meso uporabimo za močne juhe ali za mletje.

Nasvet - govedina bo ostala bolj sočna, če jo bomo kuhali v večjih kosih.
Sestavine
700g Fižol - suh
700g Govedina - file
2 kosa Čebula
4 kosi Krompir
3 kosi Korenje
Sol
Poper
Majaron
Lovorov list
Kisla smetana
Priprava
Fižol operemo in ga čez noč namočimo v vodi.

Drug dan fižol z vodo zavremo.

Pustimo da vre 30 minut, nato dodamo narezano meso in sesekljano čebulo.

Čez nekaj časa dodamo še narezan krompir, korenje, sol, poper, majaron in lovorov list.

Kuhamo toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo.

Na koncu v juho vmešamo še kislo smetano.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019