Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Odkrito.si

Andrea Massi je varuška, mala Anouk prava ...

luna-dekle Svet24.si

Tedenski horoskop: Luna nam bo v odnose prinesla ...

sanje Petisvet.si

Tako se bolezen najavi v sanjah!

FOTO1 otroški dodatek Svet24.si

Otroški dodatek, CSD in ministrstvo: kdo skriva, ...

šaban šaulić Svet24.si

VIDEO: Tečejo solze: oglasila se je družina ...

Liam, Miley Cyrsu Najstnica.si

Miley Cyrus delila še več fotografij s poroke

5. Ula Ložar – Fridays - foto Adrijan Pregelj Njena.si

Tekmovalka EME že izdala videospot

n.c.p.

Dobra kuha: Račje prsi z brusnično omako

Naj bo božična pojedina, praznovanje rojstnega dne ali romantična večerja v dvoje - račje prsi so vedno odlična izbira.

Božična večerja je ena najpomembnejših, če že ne kar najpomembnejša in najbolj čarobna večerja v letu. Na njej se zbere vsa družina in kuhar oziroma kuharica večera se želi še posebej potruditi, da bi bile jedi všeč vsem povabljenim.

PEČENE RAČJE PRSI Z BRUSNIČNO OMAKO
Naj bo božična pojedina, praznovanje rojstnega dne ali romantična večerja v dvoje - račje prsi so vedno odlična izbira. Jedcev ne navdušujejo samo z mehkim, okusnim in sočnim mesom, temveč tudi s hrustljavo zapečeno kožo, ki se kar stopi v ustih. Za slavnosten pridih poskrbijo praznične začimbe, s katerimi meso pred peko začinimo, in sladko-kisla brusnična omaka, s katero pečeno meso postrežemo. Jedi se prileže zelenjavni pire, ki ga lahko pripravimo iz krompirja, pastinaka, cvetače ali sladkega krompirja.
4 kosi račjih prsi s kožo (vsak po približno 200 g)
4 brinove jagode
1 žlička mletega pimenta
1 žlička soli
nekaj zrn črnega popra
OMAKA
100 ml portovca
100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
drobno naribana lupinica in iztisnjen sok ene pomaranče
0,5 cimetove palčke
1 zvezdasti janež
300 ml piščančje jušne osnove
1 - 2 žlički brusničnega džema
sol in sveže mleti poper
30 g masla
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Račje prsi operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. V terilniku v droben prah stremo brinove jagode, piment, sol in poprova zrna. Kožo račjih prsi z nožem večkrat plitko zarežemo, potem pa meso iz vseh strani dobro začinimo s pripravljeno začimbno mešanico. Pustimo stati 10 minut.

Začinjene račje prsi s kožno stranjo položimo v hladno ponev. Pečemo jih 5 do 6 minut, da se koža zlato rumeno zapeče, potem pa jih obrnemo in na drugi strani pečemo še približno 1 do 2 minuti. Ko jih obrnemo, jih prelijemo z mastjo, ki se je nabrala v ponvi.

Račje prsi poberemo iz ponve in položimo na pekač, ki ga potisnemo v ogreto pečico. Za rožnato meso prsi pečemo 5 do 6 minut, za dobro pečeno pa 10 do 12 minut. Pečene prsi vzamemo iz pečice in pustimo počivati približno 5 minut, preden jih postrežemo.

Medtem ko se meso peče, pripravimo omako. Iz ponve, v kateri smo pekli račje meso, odlijemo odvečno maščobo ter jo pristavimo na kuhalnik. Prilijemo vino in s kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med peko mesa. Pustimo, da vino vre nekaj minut, potem pa v ponev dodamo brusnice, pomarančno lupinico in sok, zvezdasti janež, cimet, jušno osnovo ter brusnični džem. Sestavine dobro premešamo in zavremo. Omako kuhamo tako dolgo, da približno 2/3 tekočine povre. Polovico brusnic med kuhanjem zmečkamo s kuhalnico, ostale pa pustimo cele. Omako po okusu začinimo s poprom in soljo.

Tik preden omako postrežemo, vanjo vmešamo na kocke narezano maslo in tekočino, ki se je med počivanjem izločila iz pečenih račjih prsi. Prsi poševno narežemo na rezine, ki jih serviramo na krožnik in prelijemo z brusnično omako. Pripravljeno jed postrežemo z izbrano prilogo.