Dobra kuha: Rižev narastek z jabolki

Verjetno najstarejša kulturna rastlina na svetu, ki jo uvrščamo med sedem vrst žit.

Verjetno najstarejša kulturna rastlina na svetu, ki jo uvrščamo med sedem vrst žit. Domnevno so jo začeli gojiti pred 11.000 leti v srednjem toku reke Jangcekjang.
Riž je pomembno živilo, celo naravno zdravilo, s katerim se lahko izognemo boleznim in se borimo proti zdravstvenim motnjam.
Riž ne vsebuje glutena in je idealna alternativa za vse, ki so alergični na žitarice, kot sta pšenica ali ječmen.
Na svetu poznamo približno 7000 različnih vrst riža.

Kuhamo ga lahko v zrnih, lahko ga predelamo v riževo moko, riževe kosmiče, rižev zdrob.

Iz riža lahko pripravljamo različne priloge, nadeve, solate, sladice, juhe, enolončnice.
Sestavine
1l Kravje mleko - polnomastno
Sol
250g Riž - basmati
3 kosi Jajce - kokošje
50g Rozine
100g Skuta - polnomastna
2 kosa Jabolka
80g Sladkor - beli
Margarina
Mleko solimo in zavremo. Nato dodamo riž in kuhamo približno 20 min. Nato riž ohladimo.

V posodo stresemo ohlajen riž, dodamo rumenjake, rozine, skuto, na rezine narezani in olupljeni jabolki ter sneg iz beljakov. Snega dodamo le dve tretjini.

Vse skupaj dobro premešamo in dodamo sladkor.

Pekač namastimo in vanj stresemo pripravljeno mešanico. Po vrhu namažemo še preostali sneg.

Pečemo približno 30 min na 180°C da se lepo zlato zapeče.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019