serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

cernic Svet24.si

V spomin na Roka, ki bi danes dopolnil 22 let

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Macaulay Culkin Svet24.si

Kaj se je res dogajalo med otroškim zvezdnikom in...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

n.c.p.

Dobra kuha: Ajdova juha z zakuho

Ajda je bila nekoč običajna kmečka hrana in celo hrana revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila.

Poleg tega ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
V prehrani uporabljamo predvsem ajdova semena, iz katerih z luščenjem pridobimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Ker ajdova moka ne vsebuje lepka, jo je za pripravo testa treba popariti ali pa mešati s pšenično moko. Ajdovo moko uporabljamo za peko kruha in raznega peciva, pa tudi za žgance, krapce in palačinke.

Ajdova kaša je idealno živilo tudi za današnji čas. Ne samo zaradi velike hranljivosti, ampak tudi zato, ker je hitro pripravljena – kuhana je v dobrih 10 minutah. Uporabljamo jo kot prilogo k mesnim jedem, jušno zakuho, v nadevih, sladicah ali samostojno kot rižoto z gobami ali zelenjavo. Zelo dobro se ujema z gobami, skuto, sadjem in oreški, kanček kisle smetane pa daje ajdovim jedem piko na i.

Ajdova juha z zakuho
maslo 2 žlici
šalotka 2 kosa
krompir 1 kos
ajdova moka 1 žlica
strok česna 2 kosa
sol 1 žlica
poper 1 ščepec
ajdova kaša 2 žlici
jušna osnova 0.5 l
kisla smetana 4 žličke
jajca 1 kos
polbela moka 4 žlice
Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu. Kuhano odcedimo in damo na stran.
V loncu segrejemo maslo in na njem popečemo drobno narezano šalotko.
Krompir operemo, olupimo in ga narežemo na majhne kose ter dodamo k popečeni šalotki.
Vse skupaj posipamo z ajdovo moko, premešamo, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 10 minut.
Na pol pripravljeno ajdovo juho s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega, po potrebi prilijemo malo vode, solimo in popramo ter postavimo nazaj na štedilnik.
V manjši posodici zmešamo jajce in moko v homogeno zmes.
Jajčno zmes po malo zajemamo z žličko in dodajamo v ajdovo juho.
Cmočke kuhamo nekaj minut.
Pripravljeno ajdovo juho postrežemo z žlico kisle smetane, ajdovo kašo in sveže narezanim peteršiljem.