IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

n.c.p.

Dobra kuha: Martinovo in pečena gos

Najbolj značilna jed ob martinovem je pečena gos ali raca, nadevana s kostanji in/ali jabolki (lahko tudi kutinami), ki je postrežena z mlinci in rdečim zeljem.

Martinovo je praznik, ki ima v vsaki vinorodni deželi drugačne značilnosti in posebnosti. Čeprav je Slovenija po kvadratnih kilometrih zelo majhna država, je izjemno velika in pestra po svojih izročilih in kulturi. Tako je v Goriških brdih ponekod še vedno v navadi, da na sod postavijo jabolko, v katero zataknejo različna mediteranska zelišča, na osnovi tega jabolka pa potem ugotavljajo, kakšna bo naslednja letina. Če se jabolko lepo posuši, bo drugo leto dobro vino, če zgnije, bo letina slaba. V nekaterih slovenskih krajih je ohranjeno vedeževanje s prsno kostjo pečene goske: če je rjava, bo zima huda, če je bela, bo zelo zasnežena.
Za martinovo so tako kot za vse naše praznike značilne jedi, ki niso izbrane po naključju; vsaka ima svoj pomen in namen. Na praznike so postregli jedi, ki v vsakdanjem življenju niso bile običajne, niti ob nedeljah ne. Postregli so poslastice, ki so jih hranili za izjemne priložnosti. Za martinovo je značilna perutnina, še posebej gosi in race, vendar so ljudje pripravili tudi drugo perutnino, pač tisto, kar so imeli. Najbolj značilna jed ob martinovem je pečena gos ali raca, nadevana s kostanji in/ali jabolki (lahko tudi kutinami), ki je postrežena z mlinci in rdečim zeljem, vendar ne manjka idej za slastne jedi, s katerimi lahko postrežemo gostom za praznično mizo:
PEČENA GOS
Vsaj eno uro pred pečenjem gos vzamemo iz hladilnika. Položimo jo na hrbet in ji s kuhinjsko vrvico zvežemo noge. Gosko zvežemo še preko prsi in perutnic in na ta način pritrdimo perutnice k trupu. Konce vrvic odrežemo. Kožo vratu prepognemo na prsi in jo pripnemo z leseno špilo.
Vklopimo pečico in jo naravnamo na 175 °C. Na ploščo pristavimo velik in globok pekač, v katerem dobro segrejemo 3 žlice olja. Na segretem olju iz vseh strani popečemo gos. Na vsaki strani jo pečemo po 3 do 4 minute. Na ta način bo imela goska lepo zapečeno karamelizirano kožico. Pekač odstavimo in vanj prilijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko.
Gosko najprej pečemo obrnjeno s prsnim delom navzdol v ogreti pečici 45 minut. Med pečenjem večkrat preverimo, ali je v pekaču še voda, saj bi se brez vode lahko maščoba začela žgati. Med pečenjem gosko večkrat prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču.Po 45 minutah vzamememo gos iz pečice, jo obrnemo na hrbet in odstranimo tekočino z maščobo iz pekača. V pekač prilijemo svežo vodo, ki naj sega 1 cm visoko. Gosko pečemo še 2 uri. Ponovno jo med pečenjem večkrat prelijemo s tekočino iz pekača.

Pečenost goske preverimo tako, da v najdebelejši del bedra zapičimo termometer. Temperatura pravilno pečenega mesa je 75 °C. Pečeni goski odstranimo vrvice, jo preložimo na rešetko, narahlo pokrijemo z alu folijo, v katero smo na najvišji točki naredili luknjo in pustimo počivati še 20 minut.
Gosko razrežemo na kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo skupaj z izbrano prilogo.