serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

cernic Svet24.si

V spomin na Roka, ki bi danes dopolnil 22 let

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Macaulay Culkin Svet24.si

Kaj se je res dogajalo med otroškim zvezdnikom in...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

n.c.p.

Dobra kuha: Krompir v pečici z repo

Kislo repo najraje kupujemo v hladnih zimskih mesecih, sveži plodovi so najboljši od oktobra do marca.

Repa je zelenjava, ki spada med korenovke in je doma v Evropi. Četudi na podlagi njenega videza na to nikoli ne bi pomislili, je bližnja sorodnica zelja. Najbolj znana repa je okrogle oblike, z belo lupino in rahlo vijoličasto obarvanim vrhom, obstajajo pa tudi zelo drugače oblikovane in obarvane repe, ki se po okusu med seboj ne razlikujejo kaj dosti. Kislo repo najraje kupujemo v hladnih zimskih mesecih, sveži plodovi so najboljši od oktobra do marca, liste pa lahko uporabimo kot svežo spomladansko zelenjavo.
Pri nas običajno uporabljamo le repin plod, Italijani pa s pridom uporabijo tudi repino listje, iz katerega pripravljajo odlične jedi (na primer uheljčke z repinim listjem ali dušene liste s česnom). Pri nas repino listje uporabljajo na idrijsko-cerkljanskem območju, kjer pripravljajo smukavec – zelo gosto zeleno juho.
GRATINIRAN KROMPIR Z RUMENO REPO
Zlato rumeno zapečena zloženka iz krompirja in rumene repe. Ponudimo jo kot prilogo slavnostnega kosila, na primer k pečenki, ali kot glavno jed z veliko skledo solate.
600 g krompirja
450 g rumene repe
2,5 l vode
1,5 žličke soli
3 žlice masla
1 čebula
2 stroka česna
100 g parmezana
1 žlica naribanega svežega ingverja
1 žlica suhega rožmarina
150 g smetane za kuhanje
1,5 dl mleka
2 ščepca popra
2 ščepca sol
Olupimo in operemo krompir in repo. Oboje narežemo na ožje kolobarje. Čebulo in česen olupimo, operemo in nasekljamo. Sir naribamo.

Pristavimo večji lonec z 2,5 l vode. Počakamo, da zavre, nato pa v lonec dodamo 1,5 žličke soli ter kolobarje repe in krompirja. Počakamo, da voda ponovno zavre, nato kuhamo še 2 minuti in odcedimo.

Pristavimo veliko ponev na srednjo temperaturo, in ko se segreje, dodamo žlico masla. Na stopljeno maslo stresemo čebulo, pomešamo in pražimo 2 minuti, da postekleni. Dodamo česen, ingver in rožmarin ter pražimo še 2 do 3 minute. Pazimo, da živila ne bi porjavela. Odstavimo in primešamo smetano.

Vklopimo pečico in jo naravnamo na 180 °C. Globok pekač namastimo z maslom. V pekač izmenično zlagamo kolobarje krompirja in repe. Zloženko rahlo začinimo s soljo in poprom ter prelijemo s smetano. Zloženko prelijemo še z mlekom ter potresemo z naribanim sirom in koščki preostalega masla. Pekač potisnemo v ogreto pečico. Pečemo približno 60 minut. Zelenjava se mora zmehčati, površina pa zlato rumeno zapeči.

Pečeno zloženko vzamemo iz pečice in razrežemo na kose. Postrežemo.