serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

Mary Elizabeth Winstead in Ewan McGregor Svet24.si

Hčerka takole raztrgala slavnega očeta

ženska Petisvet.si

Skozi bolezen rak kriči duša! Kaj želi od vas?

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Victoria Beckham Svet24.si

Victoria Beckham do mladostnega videza z lastno ...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah

N.C.P.

Dobra kuha: Koruzni hlebček

Hlebčki so nekdaj zaznamovali tudi dan vseh svetih.

Dan spomina na mrtve je v slovenski ljudski kulturi znan kot vsi sveti, ponekod tudi kot vahti. Prazniku so že od nekdaj pripisovali velik pomen, kar dokazuje tudi post na predvečer praznika. Povezan pa je tudi z nekaterimi šegami, med drugim s pobiranjem obrednega kruha po hišah. O vseh svetih, ponekod pa tudi na dan vernih duš, 2. novembra, so gospodinje obdarovale otroke in reveže s posebnimi kruhki, ki se v različnih krajih imenujejo različno, najpogosteje pa prešice, vahtiči ali tudi samo hlebčki.

Koruzni hlebček
Sestavine:
1 kg bele moke
250 g koruzne moke
1 l vode
kvas
sol
olje
Priprava:

Koruzno moko prelijemo s pol litra kropa. Zmešamo in ohladimo. V testo vmešamo belo moko, vzhajani kvas in pol litra tople vode. Zmešamo v čvrsto testo. Z gnetenjem oblikujemo hlebček, ga namažemo z oljem in pustimo na toplem, da vzhaja. Naoljimo posodo in v njej spečemo kruh. V pečici naj bo približno uro in pol pri 150 °C.