Dobra kuha: Koruzni hlebček

Hlebčki so nekdaj zaznamovali tudi dan vseh svetih.

Dan spomina na mrtve je v slovenski ljudski kulturi znan kot vsi sveti, ponekod tudi kot vahti. Prazniku so že od nekdaj pripisovali velik pomen, kar dokazuje tudi post na predvečer praznika. Povezan pa je tudi z nekaterimi šegami, med drugim s pobiranjem obrednega kruha po hišah. O vseh svetih, ponekod pa tudi na dan vernih duš, 2. novembra, so gospodinje obdarovale otroke in reveže s posebnimi kruhki, ki se v različnih krajih imenujejo različno, najpogosteje pa prešice, vahtiči ali tudi samo hlebčki.

Koruzni hlebček
Sestavine:
1 kg bele moke
250 g koruzne moke
1 l vode
kvas
sol
olje
Priprava:

Koruzno moko prelijemo s pol litra kropa. Zmešamo in ohladimo. V testo vmešamo belo moko, vzhajani kvas in pol litra tople vode. Zmešamo v čvrsto testo. Z gnetenjem oblikujemo hlebček, ga namažemo z oljem in pustimo na toplem, da vzhaja. Naoljimo posodo in v njej spečemo kruh. V pečici naj bo približno uro in pol pri 150 °C.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019