IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

N.C.P.

Dobra kuha: Koruzni hlebček

Hlebčki so nekdaj zaznamovali tudi dan vseh svetih.

Dan spomina na mrtve je v slovenski ljudski kulturi znan kot vsi sveti, ponekod tudi kot vahti. Prazniku so že od nekdaj pripisovali velik pomen, kar dokazuje tudi post na predvečer praznika. Povezan pa je tudi z nekaterimi šegami, med drugim s pobiranjem obrednega kruha po hišah. O vseh svetih, ponekod pa tudi na dan vernih duš, 2. novembra, so gospodinje obdarovale otroke in reveže s posebnimi kruhki, ki se v različnih krajih imenujejo različno, najpogosteje pa prešice, vahtiči ali tudi samo hlebčki.

Koruzni hlebček
Sestavine:
1 kg bele moke
250 g koruzne moke
1 l vode
kvas
sol
olje
Priprava:

Koruzno moko prelijemo s pol litra kropa. Zmešamo in ohladimo. V testo vmešamo belo moko, vzhajani kvas in pol litra tople vode. Zmešamo v čvrsto testo. Z gnetenjem oblikujemo hlebček, ga namažemo z oljem in pustimo na toplem, da vzhaja. Naoljimo posodo in v njej spečemo kruh. V pečici naj bo približno uro in pol pri 150 °C.