serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

cernic Svet24.si

V spomin na Roka, ki bi danes dopolnil 22 let

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Macaulay Culkin Svet24.si

Kaj se je res dogajalo med otroškim zvezdnikom in...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

N.C.P.

Dobra kuha: Prigrizek za noč čarovnic

Daleč vstran od potrošništva je noč čarovnic (Halloween) tradicionalni običaj in navada tudi s posebno kulinariko.

Že pred več kot 5000 leti so helloween praznovali predhodniki Irske.

Noč čarovnic zato spada med najstarejše praznike v zgodovini človeštva in so ga prvotno praznovali na 31. oktober. Leto Keltov je bilo sestavljeno iz dveh letnih časov, poletja in zime. V času »halloweena« so morala biti zaključena vsa dela na polju. Zbrali so se vsi člani družine in praznovali uspešno spravljanje pridelkov. S tem dogodkom je prišel tudi čas, ko so začeli z mirovanjem obredov kot so poroke, blagoslovi in smrt.

Noč čarovnic se vedno bolj uveljavlja tudi pri nas , pa če nam je to všeč ali ne.

Danes posel v zvezi z nočjo čarovnic naravnost cveti. Po podatkih gospodarske zbornice imajo državljani v povprečni evropski državi okoli 5 milijonov evrov izdatkov za noč čarovnic. Na vrhu nakupovalnega seznama so sladkarije, dekoracija, buče, kostimi in živila z »halloween dizajnom«.

Grozljiva čeljust za noč čarovnic

Sestavine:

2 jabolki
20 mandljev
1/2 limone (sok)
malinovec
Za grozljivo čeljust za noč čarovnic umijemo jabolka, jih razpolovimo in razčetverimo. V reželj zarežemo odprtino tako, da ponazarja odprta usta.

Olupljene mandlje na eni strani nekoliko ošpičimo in jih zapičimo v "jabolčne dlesni". Vedno znova med njih zapičimo tudi neolupljen mandelj, ki predstavlja gnili zob. Mandlje namenoma ne zapičimo v lepo vrsto, saj pri grozljivi čeljusti za noč čarovnic ne gre za lepoto...

Če želimo, da se jabolka ne obarvajo, jih moramo servirati takoj ali jih pred pripravo natreti z limoninim sokom. Vendar kot rečeno, lepota pri tem ni najbolj pomembna.

Nasvet:

Namesto navadnih olupljenih mandljev lahko uporabimo tudi rozine ali olupljene mandlje obarvane s sepio.
Če želimo še bolj grozljivo čeljust, lahko nanjo nanesemo tudi malinov sirup, da izpade kakor kri.

Za slano različico lahko zobe naredimo tudi iz sira.