IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

n.c.p.

Dobra kuha: Ješprenjeva juha z gobami in krompirjem

Ješprenj vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, bogat pa je tudi s pomembnima vitaminoma B in E.

Ješprenj vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, bogat pa je tudi s pomembnima vitaminoma B in E. Vitamina E ima celo največ med vsemi žiti. Zmanjšuje holesterol v krvi, uporabljamo pa ga lahko tudi za krepitev organizma. Lajša drisko, pomaga pa tudi pri borbi proti staranju.


JEŠPRENJEVA JUHA S KROMPIRJEM IN GOBAMI
Ješprenjeva juha, v katero zakuhamo korenje, krompir in gobe, je idealna jed za hladnejše dni, ko nam prija nekaj toplega, lahkega in nasitnega.
200 g ješprena
300 g krompirja
2 korenčka
1 čebula
2 stroka česna
300 g šampinjonov
50 g masla
0,5 šopka peteršilja
2 ščepca majarona
2 ščepca timijana
1 žlička soli
2 ščepca mletega belega popra
Očistimo, ostrgamo in operemo korenček, nato pa ga narežemo na kocke. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo, operemo in drobno nasekljamo. Gobe očistimo, na hitro oplaknemo (očistimo z vlažno krpo) in narežemo na lističe. Peteršilj operemo, otresemo in nasekljamo.

Lonec z ješprenom pristavimo na kuhalnik skupaj s tekočino, v kateri se je ješprenj namakal. Posolimo, počakamo, da voda zavre, nato pa znižamo temperaturo, lonec pokrijemo in ješprenj počasi kuhamo 1 uro in 40 minut. 20 minut pred koncem kuhanja v lonec dodamo krompir in korenje.

10 minut pred koncem kuhanja na kuhalnik pristavimo ponev z maslom. Počakamo, da se razpusti, nato pa na njem na hitro popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo gobe, česen, peteršilj in med občasnim mešanjem pražimo še 5 minut.

Zmes z gobami dodamo v lonec z ješprenjem in dobro premešamo. Če se nam zdi juha pregosta, lahko dodamo še malo vode. Solimo in popramo ter odišavimo s timijanom in majaronom. Zvišamo temperaturo in počakamo, da zavre, nato pa juho takoj odstavimo. Poskusimo in po potrebi izboljšamo okus.

Juho razdelimo v globoke krožnike in postrežemo z rezinami domačega kruha.