IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

n.c.p.

Dobra kuha: Jurčki z ajdovo kašo in zrezkom

Jesensko kosilo brez jurčkov ali lisičk ni pravo kosilo.

Jeseni, ko pridejo bolj hladni dnevi, nam hrana spet bolj tekne kot poleti v vročini in sopari. Pazimo, da ne bodo jesenski obroki energijsko prebogati.

Poleg telesne aktivnosti pa je pravilna prehrana pomembna, da bomo vremenske spremembe in pogostejše napade virusov dobro prestali. Jeseni naj bo torej prehrana bogata z vitamini, minerali in z njimi povezanimi antioksidanti. Sadje in zelenjava naj bosta sveže pripravljena, le tako bo telo dobilo dovolj obrambnih snovi, ki nas bodo varovale pred napadi virusnih okužb.

 Jurčki jeseni teknejo z ajdovo kašo in žlico kisle smetane ter svežega peteršilja. Zraven pa ponudimo naravni piščančji zrezek, ki ga opečemo na žaru ali v ponvi. Postrežemo še veliko skledo motovilca in odlično kosilo je pripravljeno.

Jurčki z ajdovo kašo in naravni piščančji zrezek

Sestavine:

50g masla ali oljčnega olja
200g na kocke narezane bele čebule
350g narezanih svežih jesenskih jurčkov
strok česna
100ml manj mastne sladke smetane ali 15g oljčnega olja
4 naravni puranji zrezki
500g motovilca
orehovo olje, balzamični kis ali limonin sok, sol

Priprava:
Ajdovo kašo dobro operemo in izločimo morebitne nečistoče. Kuhamo jo v dvakratni količini slanega kropa 15 do 20 minut. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo drobno nasekljano belo čebulo (ker ima manj okusa kot rumena), pražimo toliko časa, da postekleni dodamo na koščke narezane sveže jurčke, pokrijemo in dušimo, da se jurčki zmehčajo (5-10minut), solimo in začinimo s svežim peteršiljem in drobno nasekljanem česnom.

Tako pripravljene jurčke umešamo med kuhano ajdovo kašo. Po želji jih lahko zabelimo dodatno z oljčnim oljema ali s dl sladke smetane. Na žaru ali v ponvi popečemo naravni piščančji zrezek in pripravimo solato, ki jo začinimo z orehovim oljema in temnim balzamičnim kisom ali limoninim sokom.