serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

Mary Elizabeth Winstead in Ewan McGregor Svet24.si

Hčerka takole raztrgala slavnega očeta

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Victoria Beckham Svet24.si

Victoria Beckham do mladostnega videza z lastno ...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

n.c.p.

Dobra kuha: Jurčki z ajdovo kašo in zrezkom

Jesensko kosilo brez jurčkov ali lisičk ni pravo kosilo.

Jeseni, ko pridejo bolj hladni dnevi, nam hrana spet bolj tekne kot poleti v vročini in sopari. Pazimo, da ne bodo jesenski obroki energijsko prebogati.

Poleg telesne aktivnosti pa je pravilna prehrana pomembna, da bomo vremenske spremembe in pogostejše napade virusov dobro prestali. Jeseni naj bo torej prehrana bogata z vitamini, minerali in z njimi povezanimi antioksidanti. Sadje in zelenjava naj bosta sveže pripravljena, le tako bo telo dobilo dovolj obrambnih snovi, ki nas bodo varovale pred napadi virusnih okužb.

 Jurčki jeseni teknejo z ajdovo kašo in žlico kisle smetane ter svežega peteršilja. Zraven pa ponudimo naravni piščančji zrezek, ki ga opečemo na žaru ali v ponvi. Postrežemo še veliko skledo motovilca in odlično kosilo je pripravljeno.

Jurčki z ajdovo kašo in naravni piščančji zrezek

Sestavine:

50g masla ali oljčnega olja
200g na kocke narezane bele čebule
350g narezanih svežih jesenskih jurčkov
strok česna
100ml manj mastne sladke smetane ali 15g oljčnega olja
4 naravni puranji zrezki
500g motovilca
orehovo olje, balzamični kis ali limonin sok, sol

Priprava:
Ajdovo kašo dobro operemo in izločimo morebitne nečistoče. Kuhamo jo v dvakratni količini slanega kropa 15 do 20 minut. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo drobno nasekljano belo čebulo (ker ima manj okusa kot rumena), pražimo toliko časa, da postekleni dodamo na koščke narezane sveže jurčke, pokrijemo in dušimo, da se jurčki zmehčajo (5-10minut), solimo in začinimo s svežim peteršiljem in drobno nasekljanem česnom.

Tako pripravljene jurčke umešamo med kuhano ajdovo kašo. Po želji jih lahko zabelimo dodatno z oljčnim oljema ali s dl sladke smetane. Na žaru ali v ponvi popečemo naravni piščančji zrezek in pripravimo solato, ki jo začinimo z orehovim oljema in temnim balzamičnim kisom ali limoninim sokom.