IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

n.c.p.

Dobra kuha: Enolončnica s kislo repo

Za enolončnico poznamo več različnih imen. Na Primorskem ji pravijo mineštra, na Gorenjskem in Dolenjskem “ajmoht”, ponekod pa tudi kar preprosto “lonec”.

Jesen je polna okusnih in aromatičnih plodov narave, zato lahko skuhamo praktično karkoli. Najbolj v tem času prijajo jedi na žlico, saj so enostavne in hitre za pripravo, hranilne in okusne, pa tudi najbolje nas ogrejejo. To pa je tisto, kar jeseni in pozimi najbolj potrebujemo – ohranjanje notranje toplote. Tako nam namreč mraz veliko težje pride do živega, telesu pa tudi damo dobro oporo, da se lahko bori z boleznimi.

 Enolončnica je preprosta jed, ki jo lahko s kosom domačega kruha postrežemo tudi kot samostojno jed, saj vsebuje dovolj hranljivih sestavin, ki jih mora vsebovati kosilo ali večerja. Je neke vrste gosta juha, sestavljena iz več različnih vrst živil, predvsem zelenjave. Da je enolončnica dobra, mora biti gosta, velja tudi, da so enolončnice naslednji dan še boljše kot tisti dan, ko se jih skuha. Ravno zaradi tega jih velikokrat skuhamo v večjih količinah. Primerna je tudi za lačne šolarje, ki pridejo ponavadi domov pred ostalimi družinskimi člani.

Enolončnica s kislo repo

Sestavine:

  • 500 g kisle repe
  • 3 krompirji
  • manjša pločevinka fižola
  • 3 žlice suhe zelene leče
  • manjši kos slanine ali pancete
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • žlica moke
  • 250 g prekajenega mesa, ki ga ni treba kuhati
  • 2 lovorjeva lista, šetraj, peteršilj in sol

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na kose, stresemo v lonec. Dodamo še zeleno lečo, začinimo z lovorjem in šetrajem ter vse skupaj kuhamo do mehkega. nekaj kasneje v večjem loncu pristavimo kislo repo z vodo. Meso narežemo na kose, velike za grižljaj. Čebulo in česen drobno narežemo in prihranimo. Kuhan krompir in lečo z vodo vred stresemo k repi, dodamo še fižol in meso. Pokrito kuhamo naprej.

Posebej v manjši kozici razpustimo na kocke narezano slanino ali panceto in na njej popražimo drobno narezano čebulo in česen. Poprašimo z moko in prilijemo malo vode. Dobro premešamo in vmešamo v juho. Juho nazadnje dosolimo po okusu in začinimo s peteršiljem.