serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

Mary Elizabeth Winstead in Ewan McGregor Svet24.si

Hčerka takole raztrgala slavnega očeta

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Victoria Beckham Svet24.si

Victoria Beckham do mladostnega videza z lastno ...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

n.c.p.

Dobra kuha: Enolončnica s kislo repo

Za enolončnico poznamo več različnih imen. Na Primorskem ji pravijo mineštra, na Gorenjskem in Dolenjskem “ajmoht”, ponekod pa tudi kar preprosto “lonec”.

Jesen je polna okusnih in aromatičnih plodov narave, zato lahko skuhamo praktično karkoli. Najbolj v tem času prijajo jedi na žlico, saj so enostavne in hitre za pripravo, hranilne in okusne, pa tudi najbolje nas ogrejejo. To pa je tisto, kar jeseni in pozimi najbolj potrebujemo – ohranjanje notranje toplote. Tako nam namreč mraz veliko težje pride do živega, telesu pa tudi damo dobro oporo, da se lahko bori z boleznimi.

 Enolončnica je preprosta jed, ki jo lahko s kosom domačega kruha postrežemo tudi kot samostojno jed, saj vsebuje dovolj hranljivih sestavin, ki jih mora vsebovati kosilo ali večerja. Je neke vrste gosta juha, sestavljena iz več različnih vrst živil, predvsem zelenjave. Da je enolončnica dobra, mora biti gosta, velja tudi, da so enolončnice naslednji dan še boljše kot tisti dan, ko se jih skuha. Ravno zaradi tega jih velikokrat skuhamo v večjih količinah. Primerna je tudi za lačne šolarje, ki pridejo ponavadi domov pred ostalimi družinskimi člani.

Enolončnica s kislo repo

Sestavine:

  • 500 g kisle repe
  • 3 krompirji
  • manjša pločevinka fižola
  • 3 žlice suhe zelene leče
  • manjši kos slanine ali pancete
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • žlica moke
  • 250 g prekajenega mesa, ki ga ni treba kuhati
  • 2 lovorjeva lista, šetraj, peteršilj in sol

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na kose, stresemo v lonec. Dodamo še zeleno lečo, začinimo z lovorjem in šetrajem ter vse skupaj kuhamo do mehkega. nekaj kasneje v večjem loncu pristavimo kislo repo z vodo. Meso narežemo na kose, velike za grižljaj. Čebulo in česen drobno narežemo in prihranimo. Kuhan krompir in lečo z vodo vred stresemo k repi, dodamo še fižol in meso. Pokrito kuhamo naprej.

Posebej v manjši kozici razpustimo na kocke narezano slanino ali panceto in na njej popražimo drobno narezano čebulo in česen. Poprašimo z moko in prilijemo malo vode. Dobro premešamo in vmešamo v juho. Juho nazadnje dosolimo po okusu in začinimo s peteršiljem.