Oddaje

Dolžina:
5 minut

Voditeljica:

Nina Cestnik Pavlič

Zvrst oddaje:

Izobraževalna

Spored:

Od ponedeljka do petka ob 12.30
na Radiu Veseljak

Opis:

Skupno družinsko uživanje ob hrani in pijači je bilo v preteklosti najpomembnejša prvina ljudskega življenja in šeg. Dandanašnji pa se družina le poredko usede za skupno mizo. Ponujena in pripravljena jed za isto mizo ohranja čut in duh družine, krepi njeno pripadnost in poglablja zavest posameznika ali družine kot celote. Rubrika Dobra kuha, ki ji lahko prisluhnete vsak delovnik ob 12.30, vas bo seznanila s pristno slovensko ljudsko kuhinjo, vam predstavila recepte naših babic, vas seznanila s pravilno uporabo zelišč …

Zadnjih 15 receptov

Dobra kuha: Kruhki z melono

Melona je v poletnih dneh zelo priporočljiva!

Preberite več
Dobra kuha: Piščančja bedra z gorčico

Gorčica je ena od najstarejših poznanih začimb in verjetno edina, ki je svoje mesto našla tudi v svetem pismu.

Preberite več
Dobra kuha: Svinjina s kavo

Mnogi ljudje svinjino cenijo kot mehko in dobro meso.

Preberite več
Dobra kuha: Sardine v pekaču

Od nekdaj je sardela veljala za ljudsko hrano, ki najde svoje mesto prej na ulici kot v gosposki hiši.

Preberite več
Dobra kuha: Polnjeni paradižnik

Paradižnik, tako kot drugo sadje in zelenjava, kar poka od zdravja.

Preberite več
Dobra kuha: Krompirjevi polpeti z jurčki

Gobe jurčke uvrščamo med zelo dragocene, imajo čudovit vonj.

Preberite več
Dobra kuha: Limonada

Limonada ni samo ena izmed najboljših pijač za odžejanje....

Preberite več
Dobra kuha: Kuskus z rukolo

Poleg kuskusa se je meso, ribe in zelenjavo.

Preberite več
Dobra kuha: Puranji zvitki z baziliko

Bazilika je bila zelo priljubljena začimba tudi že v času starih Rimljanov. Številni zapisi potrjujejo njeno vsestranskost, v času vladavine Julija Cezarja je bila nadvse cenjena kot začimba, pa tudi kot okrasna rastlina. Menihi so baziliko v srednjo Evropo prinesli v začetku 12. stoletja. Baziliko zagotovo najdemo v skoraj v vsakem gospodinjstvu. Je ena najbolj osnovnih začimb in zato se zanjo vedno najde prostor tudi v najmanjšem cvetličnem lončku na okenski polici. Poleg tega, da je zelo široko uporabna, pa se bazilika ponaša tudi s številnimi pozitivnimi zdravilnimi lastnostmi. Z njenimi aromatičnimi listi lahko odlično začinimo najrazličnejše solate, dodajamo jo k različnim zelenjavnim omakam, jedem iz surove zelenjave, paradižnikovemu soku, svežemu siru, koktajlom, testeninam in mesu. Posušena bazilika se odlično poda k ovčetini in govedini, juham iz zelenjave in stročnic ter paradižnikovi omaki. Puranji zvitki z baziliko Recept za zvitke iz puranjega mesa, z baziliko, gorčico in parmezanom. Sestavine 600g Puranji zrezki Sol Poper Bazilika 3 žlice Gorčica 4 žlice Parmezan 2 stroka Česen Limonina lupina Olje - olivno Priprava Zrezke operemo, osušimo in jih prekrijemo s prozorno folijo. Nato jih dobro potolčemo. Natremo jih s soljo in poprom. Šopek bazilike operemo in sesekljamo. Dodamo gorčico, parmezan, sesekljan česen in limonino lupinico. Vse skupaj dobro premešamo. Z mešanico namažemo zrezke in jih zvijemo. Povežemo jih z vrvico ali pa jih spnemo z zobotrebci. Zvitke premažemo z olivnim oljem. V ponvi jih pečemo približno 15 min, da so iz vseh strani lepo popečeni.

Preberite več
Dobra kuha: Špinačna lazanja

Zanimivost: če na jedilnem listu opazimo ime 'firenška', to pomeni da jed vsebuje špinačo.

Preberite več
Dobra kuha: Hladna juha z bučkami

Poleti se na naših mizah pogosto znajdejo bučke. Ker imajo malo kalorij so odlične ob dietah.

Preberite več
Dobra kuha: Zelena solata z rukolo in šunko

Zelena solata je idealna, saj je okusna, bogata z beljakovinami, vitamini, minerali in vlakninami ter skopa s kalorijami.

Preberite več
Dobra kuha: Mesne kroglice v jogurtovi omaki

Jedi iz mletega mesa do zelo priljubljene, hitro se pripravijo in imajo zelo dober okus.

Preberite več
Dobra kuha: Skutni cmoki

Recept za okusne cmoke iz skute in pšeničnega zdroba, s peteršiljem in maslom.

Preberite več
Dobra kuha: Polnjena paprika

Paprika polnjena s skuto in šunko.

Preberite več