RADIO VESELJAK

Z VAMI NA PROGRAMU

Radio Veseljak

Poslušate

Radio Veseljak

TV VESELJAK

Z VAMI NA PROGRAMU

TV Veseljak

Gledate

TV Veseljak

Oddaje

Dolžina:
5 minut

Voditeljica:

Nina Cestnik Pavlič

Zvrst oddaje:

Izobraževalna

Spored:

Od ponedeljka do petka ob 12.30
na Radiu Veseljak

Opis:

Skupno družinsko uživanje ob hrani in pijači je bilo v preteklosti najpomembnejša prvina ljudskega življenja in šeg. Dandanašnji pa se družina le poredko usede za skupno mizo. Ponujena in pripravljena jed za isto mizo ohranja čut in duh družine, krepi njeno pripadnost in poglablja zavest posameznika ali družine kot celote. Rubrika Dobra kuha, ki ji lahko prisluhnete vsak delovnik ob 12.30, vas bo seznanila s pristno slovensko ljudsko kuhinjo, vam predstavila recepte naših babic, vas seznanila s pravilno uporabo zelišč …

Zadnjih 15 receptov

Dobra kuha: Riževa solata s tuno

Vsi vemo, da so ribe zdrave in da morajo biti na družinskem jedilniku vsaj enkrat na teden. Vse to velja tudi za tuno.

Preberite več
Dobra kuha: Za "debeli četrtek" pečemo mandljeve miške

Poleg pustnih mask pa obdobje pred začetkom posta zaznamuje tudi bogata in obilna hrana, kar je še posebej veljalo včasih.

Preberite več
Dobra kuha: Česnov pire

Danes so redke rastline, ki so vsesplošno poznane in tako zelo uporabne kot česen, ki se že tisočletja uporablja v zdravilne namene.

Preberite več
Dobra kuha: Ajdova juha s slanino

Prehrana, ki je obogatena z ajdo, je v mnogih primerih zaslužna za zmanjšanje tveganja visokega holesterola in visokega krvnega pritiska.

Preberite več
Dobra kuha: Lososov file z medom

Marsikomu se ob besedi med kar pocedijo sline. Ne samo, da je nesramno dober, tudi zelo zdrav je!

Preberite več
Dobra kuha: Pečenka iz mletega mesa in jajcem

Od pleskavic in čevapčičev do tatarskega biftka ali lazanje. Goveje mešano ali svinjko mešano meso - jedi iz mešanega mesa prinesejo v vašo kuhinjo pestrost. Mleto meso se zelo hitro pokvari, zato ga moramo vedno čim hitreje porabiti. Čudovita rdeča barva nastane zaradi zaščitne embalaže. Embalaž ohranja kisik in ohranja rdečo barvo mletega mesa. Zaradi ogljikovega dioksida v zašitni atmosferi pa se obstojnost mesa še poveča. Mleto meso sestoji iz mišičnega mesa, ki ga spustimo skozi mesoreznico in mu dodamo sol. Čisto sveže mleto meso lahko uživamo tudi surovo. Mleto meso je bistveno hitreje kuhano kakor celi kosi mesa, ker se mišična vlakna med mletjem zelo pomanjšajo. Mleto meso lahko dobimo iz jagnjetine, teletine, govedine, piščančjega ali svinjskega mesa. Prav posebna delikatesa pa je mleto meso iz divjačine. Tatar imenujemo goveje mleto meso z začimbami. Recept za pečenko iz mletega mesa s trdo kuhanimi jajci. Sestavine 1 kos Kruh - žemlja 1kg Mleto meso Peteršilj 2 stroka Česen 50g Slanina Svež limonin sok 4 kosi Jajce - kokošje Sol Poper Timijan Majaron Olje - sončnično Priprava Žemljo namočimo v vodi, jo ožamemo in nadrobimo. V posodi dobro zmešamo mleto meso, žemljo, sesekljan peteršilj, strt česen, narezano slanino, limonin sok, 1 jajce, sol, poper, timijan in majaron. Polovico mesa položimo v pekač in oblikujemo štruco. Nanj položimo 3 trdo kuhana in olupljena jajca, ter jih prekrijemo s preostalim mletim mesom. Meso prelijemo z vročim oljem in pečemo približno 50 minut na 180° C.

Preberite več
Dobra kuha: Rdeča pesa s sojo

Jed z dvema zdravima živiloma.

Preberite več
Dobra kuha: Zdrobova štruca z zelenjavo

Žito je pomembno živilo, ki ga človek pozna že 10 tisoč let.

Preberite več
Dobra kuha: Špageti z limono

Limona je nadvse dragocena in pozitivno vpliva na zdravje.

Preberite več
Dobra kuha: Cvrtje s čokolado

Sladica, ki vas ne bo razočarala.

Preberite več
Dobra kuha: Palačinke z gobami

Palačinke veljajo za zelo staro sladico in tokrat se lahko z njo tudi dodobra najeste.

Preberite več
Dobra kuha: Smetanov zavitek z rozinami

Rozine se lahko uživajo surove ali kot dodatek k raznim sladicam in predstavljajo pomemben vir vlaknin, kalija, kalcija in železa.

Preberite več
Dobra kuha: Segedin

Klasični in seveda najboljši segedin, ohranja recept že leta in leta nespremenjen.

Preberite več
Dobra kuha: Omleta s porom in panceto

Por je zaradi nizke kalorične vrednosti priporočljivo živilo pri shujševalnih kurah.

Preberite več
Dobra kuha: Polnjene pomaranče

Pomaranča po pravici uživa ugled enega od najbolj zdravih sadežev, ki so nam na voljo pozimi.

Preberite več