Oddaje

Dolžina:
5 minut

Voditeljica:

Nina Cestnik Pavlič

Zvrst oddaje:

Izobraževalna

Spored:

Od ponedeljka do petka ob 12.30
na Radiu Veseljak

Opis:

Skupno družinsko uživanje ob hrani in pijači je bilo v preteklosti najpomembnejša prvina ljudskega življenja in šeg. Dandanašnji pa se družina le poredko usede za skupno mizo. Ponujena in pripravljena jed za isto mizo ohranja čut in duh družine, krepi njeno pripadnost in poglablja zavest posameznika ali družine kot celote. Rubrika Dobra kuha, ki ji lahko prisluhnete vsak delovnik ob 12.30, vas bo seznanila s pristno slovensko ljudsko kuhinjo, vam predstavila recepte naših babic, vas seznanila s pravilno uporabo zelišč …

Zadnjih 15 receptov

Dobra kuha: Zelenjavna juha s krompirjem

Morda imajo juhe slab ugled le zato, ker niso pripravljene na pravilen način? Morda velja prepričanje, da lahko v juho vržemo vse, kar želimo, dolijemo nekaj vode in juha bo dobra v vsakem primeru? Morda je čas, da juham končno damo pozornost, ki si jo zaslužijo? Juhe bodo v prihajajočih mesecih najboljše, kar se bo lahko znašlo na naših krožnikih. Pa ne le bistre zelenjavne in/ali goveje juhe. Tudi juhe, ki so nasitne, juhe, ki so dobre, juhe, ki pogrejejo, in juhe, ki so zdrave. Juhe niso le skupaj nametana zelenjava in voda, so pravcata umetnost. Za začetek potrebujemo pravo kombinacijo sestavin, dobro zelenjavno osnovo – oziroma vrelo vodo in zelenjavno jušno kocko – in pameten način priprave. Pet nasvetov za vedno okusno zelenjavno juho: Čebulo ali por vedno prepražite: tako izgubita ostrino. Zelenjave nikoli ne prekuhajte: mehkejšo vedno dodajte na koncu. Juho vedno dobro začinite: premalo ali preveč soli juho uniči. Izogibajte se zgoščevanju juhe z moko: nekaj zelenjave spasirajte, vrnite v juho in tako juho zgostite na naraven način. Sveže dišavnice juhi dodajte na koncu: s tem boste juho osvežili in odišavili. Zelenjavna juha s krompirjem1 por 1 stebelce zelene 4 majhni krompirji 1 manjša pest svežega/zamrznjenega ali 1 mala konzerva graha 1 manjša zelena bučka 1/4 glave cvetače 1/4 glave brokolija 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke) sol poper olivno olje 1 vejica svežega peteršilja Por narežite na kolute, krompir pa olupite in narežite na kocke. Bučko narežite na majhne kocke. Cvetačo in brokoli narežite na cvetke in za pet minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven izplavajo vsa umazanija in male živalice. Po petih minutah cvetke poberite iz vode in splaknite pod tekočo vodo. V kozici segrejte žlico olja in na njem minuto pražite por in zeleno, da se por zmehča, a ne obarva. V kozico dajte krompir in grah ter premešajte, potem pa zalijte z zelenjavno jušno osnovo. Kuhajte približno 10 minut, da se krompir že skoraj skuha. Potem v kozico dajte še cvetačo, brokoli in bučko ter premešajte in popoprajte ter kuhajte še 5 minut, da se skuhajo še cvetača, brokoli in bučka. Ko se vsa zelenjava skuha, dve žlici krompirja (lahko tudi nekaj zelenjave) ter nekaj tekočine prenesite v mešalnik in zmiksajte, potem pa zmiksano zmes umešajte v juho. Juho zavrite, poskusite ter dosolite ali dopoprajte, če je treba. V juho vmešajte še peteršilj, servirajte in postrezite.

Preberite več
Dobra kuha: Bučno pecivo z makom

Bučna semena pomagajo tudi pri hujšanju in upočasnjujejo proces staranja, visoka vrednost vlaknin pa ohranja tudi zdravo prebavo.

Preberite več
Dobr kuha: Prosena kaša z jabolki

Za ljubitelje jesenskih plodov.

Preberite več
Dobra kuha: Radič z grozjem

Grozdje iz vinograda gre naravnost v vino, grozdje z domačih brajd, ki ni najbolj posrečeno za vino, pa...

Preberite več
Dobra kuha: Mufini s pivom

Pivo je vsekakor najbolj pogosta alkoholna pijača in eno izmed najstarejših živil in poživil v zgodovini človeštva.

Preberite več
Dobra kuha: Kruhovi cmoki z gobami

Okusna priloga za ljubitelje gob in cmokov!

Preberite več
Dobra kuha: Telečja omaka z gobami

Katere gobe imate najraje: jurčke, lisičke, marele, šampinjone ali druge?

Preberite več
Dobra kuha: Rižota z bučami

Z bučami lahko pripravimo vse, od A do Ž, torej od juhe do sladoleda.

Preberite več
Dobra kuha: Piščanec z jabolki

Ni vedno treba delati jabolčnega štrudlja. Jabolka lahko tudi čudovito uporabite za nesladke jedi.

Preberite več
Dobra kuha: Enolončnica z ohrovtom

V brstičnem ohrovtu je dvakrat več beljakovin in nekoliko več ogljikovih hidratov kot v zelju, zato ima tudi večjo energijsko vrednost.

Preberite več
Dobra kuha: Piščanec v figovi polivki

Ena sama figa nam prežene občutek lakote za eno uro.

Preberite več
Dobra kuha: Rogljički z bučnimi semeni

Bučna semena v ljudskem zdravilstvu že dolgo uporabljajo za lajšanje težav z razdražljivim mehurjem in benignim povečanjem prostate.

Preberite več
Dobra kuha: Rižota z lisičkami

Lisičke vsebujejo veliko vitamina D, imajo odličen okus in vendar zelo majhno hranilno vrednost.

Preberite več
Dobra kuha: Polnjena buča

Buče hokaido so namreč bogate z betakarotenom, ki varuje oči in bistri vid, vlakninami in luteinom.

Preberite več
Dobra kuha: Pastinakov pire

Lepo staro slovensko ime za divjo, samoniklo rastlino je navadni rebrinec ali divji bršč.

Preberite več