serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

cernic Svet24.si

V spomin na Roka, ki bi danes dopolnil 22 let

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Macaulay Culkin Svet24.si

Kaj se je res dogajalo med otroškim zvezdnikom in...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

Edita Žugelj

SLOVENIJA BREZ MEJA, 8. november 2018

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik z Veseljakovimi voditeljicami Nino, Janjo in Edito.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik z Veseljakovimi voditeljicami Nino, Janjo in Edito. Foto: USZS

V intervjuju z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom J. Česnikom med drugim tudi o tem, zakaj nismo postali druga Švica, ampak samo "švicamo."

Prvi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu z izseljensko izkušnjo, Peter J. Česnik, nas je počastil z obiskom na Radiu in TV Veseljak. V intervjuju je avtorici oddaje Slovenija brez meja Editi Žugelj zaupal, kakšno je bilo njegovo življenje v Avstraliji, kamor je odšel kot 22-leten mladenič, zakaj se je vrnil v domovino in vključil v politiko, katere so njegove prioritete na čelu Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, kakšne načrte ima pri svojem delu, kako lahko okrepimo gospodarske povezave z našimi rojaki po svetu ter k delu v slovenskih skupnostih privabimo mlade slovenskih korenin.

V pogovoru z ministrom Česnikom, v katerem ne manjka tako humornih kot kritičnih trenutkov, se je dotaknil tudi jezika kot temelja slovenstva ter velikega pomena spoznavanja in povezovanja rojakov iz domovine in zunaj meja.

Več pa v posnetku oddaje.

SLOVENIJA BREZ MEJA 08.11.2018