serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

Mary Elizabeth Winstead in Ewan McGregor Svet24.si

Hčerka takole raztrgala slavnega očeta

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni želela, da to pride na dan takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

Macaulay Culkin Svet24.si

Kaj se je res dogajalo med otroškim zvezdnikom in...

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

Metod Pevec 2 Njena.si

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

S.G.

Na današnji dan ...

VILKO OVSENIK

VILKO OVSENIK Foto: družina Ovsenik

Danes bi svoj 90. rojstni dan praznoval Vilko Ovsenik Vilko je bil producent pri več kot 5.000 skladbah različnih glasbenih zasedb in glasbenih zvrsti.

Bil je klarinetist, saksofonist, skladatelj in aranžer, umetniški vodja Ansambla bratov Avsenik. Z bratom Slavkom je iz preprostega igranja vaških godcev ustvaril nadčasno pesem, kjer je strnil trdoživost ljudske glasbe, ki mu je bila neskončna kulisa tega ljubljenega koščka slovenske zemlje in ljudi.
a1c52d69831ba988f133e2e52db3c70a.jpeg
Vrhunec Vilkovega ustvarjanja reprezentira Ansambel bratov Avsenik

Vilkov iskren, eruptiven glasbeni talent, perfekcionizem in znanje se zrcalijo v priredbah vseh 1000 skladb, kjer je vse do zadnje note moč čutiti iskreno ljubezen do vsega lepega in človeškega. Vilko Ovsenik je s svojo premišljenostjo in modrostjo vsem nam pokazal in utemeljil pot, kako zaigra človečnost v vsakem od nas, pa tudi tisočim ansamblom širom sveta. Nadčasno vrednost njegovega dela dokazuje pristnost slovenske starožitnosti, ki jo je razvil in nadgradil do enkratne in neprekosljive Avsenikove glasbe. Glasbeni um Vilka Ovsenika je dosegal genialnost najvišje stopnje. Njegov odločen poseg v slovensko zabavno in narodno-zabavno glasbo ostaja neizbrisan. Na Veseljaku se tega še kako zavedamo, saj nas njegov posredni ali neposredni vpliv na razvoj slovenske glasbe vsakodnevno spremlja preko valov radia RTV Veseljak.
Zelo smo ponosni, da smo ga še v času življenja nagradili z ZLATO PLOŠČO za življenjsko delo. Za priznanje se nam je tudi iskreno zahvalil.
17f6fc591ab7069b30ea7ae4b0a719a4.jpeg
Zlato plošče Radia Veseljak je v imenu Vilko Ovsenika prevzel nečak, Slavko Avsenik mlajši

Če je bil France Prešeren naš največji ljudski pesnik 19. stoletja, sta to vlogo v 20. stoletju prevzela brata Avsenik. Veseljaki še danes ocenjujemo, da nepodeljena Prešernova nagrada bratoma Avsenik (na številne zavrnjene pobude) predstavlja enega večjih sramotilnih stebrov slovenske (glasbene) kulture.
Vilko je preminil 3. avgusta 2017 v Ljubljani.
d18a166a122c37ee6f2dd5bb4af4c55e.jpeg
Pokopan je na Ljubljanskih Žalah v grobnici Predovič, ki je družinska grobnica rodbine Predovič, kateri pripada njegova žena Marija.